הוותיקן הודיע הבוקר כי האפיפיור פרנציסקוס, בישוף רומא והאפיפיור של הכנסייה הקתולית, הלך לעולמו בגיל 88. הקרדינל קווין פארל, קמרלנגו הוותיקן, מסר את ההודעה הרשמית: "בצער עמוק עליי להודיע על מותו של אבינו הקדוש פרנציסקוס. בשעה 7:35 הבוקר, בישוף רומא, פרנציסקוס, חזר לבית האב".
חורחה מריו ברגוליו, שנולד בשנת 1936 בארגנטינה להורים מהגרים מאיטליה, נכנס להיסטוריה כאפיפיור הראשון מיבשת אמריקה וכן כישועי הראשון שהחזיק במשרה זו. הוא נבחר לאפיפיור בשנת 2013, לאחר פרישתו כמעט חסרת התקדים של קודמו, האפיפיור בנדיקטוס ה-16.
האפיפיור פרנציסקוס הלך לעולמו בגיל 88
פרנציסקוס היה דמות מורכבת שפעלה להחדרת השפעות פרוגרסיביות בכנסייה העולמית תוך שמירה על אחדות עם שמרנים בשנים של מהומה. הוא הטיף לעתים קרובות על מידות קתוליות של רחמים, חסד וענווה, אך לא נרתע ממחלוקת.
יחסיו של פרנציסקוס עם ישראל היו מורכבים. הוא התבטא בחריפות נגד הפעולות הצבאיות של ישראל בעזה, ותיאר את המצב ההומניטרי ברצועה כ"חמור ומביש". באותה נשימה הוא גם גינה את התגברות האנטישמיות בעולם. פרנציסקוס גינה בחריפות את המלחמה נגד חמאס, בהסתמכו על נתוני נפגעים שנויים במחלוקת שסופקו על ידי משרד הבריאות בשליטת החמאס, וטען כי "זוהי אכזריות, זו אינה מלחמה", לאחר דיווחים על הרג ילדים בתקיפה שחיסלה מחבלים. בנאומיו הוא התבטא בחריפות נגד תקיפות צבאיות ישראליות על בתי ספר ומבנים אזרחיים שהיו לטענתו בשימוש החמאס בניגוד לחוק הבינלאומי.
האפיפיור עורר סערה גדולה וזכה לביקורת מצד שר התפוצות והמאבק באנטישמיות של ישראל, עמיחי שיקלי, על מיצג של לידת ישו שהציג את התינוק ישו עטוף בכאפייה פלסטינית, דבר שהשר כינה "עלילת דם מסוכנת" נגד ישראל.
האפיפיור היה בעל דעות נחרצות גם בנושא פוליטיקה אמריקאית. הוא ביקר את תוכניותיו של הנשיא דונלד טראמפ לגירוש המוני של מהגרים, והדגיש כי הסרה בכוח של אנשים רק בשל מעמדם כמהגרים שוללת מהם את כבודם הטבעי. כמו כן, בשנת 2022 הוא העלה שאלות לגבי מצפונו של הנשיא ביידן בנושא ההפלות, ותיאר את זהותו הדתית ואת השקפותיו על הפלות כבלתי קוהרנטיות.
האפיפיור ליד מייצג של ישו התינוק וכאפייה פלסטינית
במהלך כהונתו, פרנציסקוס ביקר בעשרות מדינות, כולל ארצות הברית וקובה בשנת 2015, והגיע למדינות מוסלמיות בעיקרן כמו מצרים, מרוקו וירדן. בשנת 2015 הוא היה האפיפיור הראשון שנשא דברים בפני ישיבה משותפת של הקונגרס האמריקאי, שם דיבר על מגוון נושאים כולל הגירה, משפחה, עונש מוות, שינויי אקלים, קיצוניות, חופש דת ומשבר הפליטים.
פרנציסקוס זכור גם בחיי הפשטות העזים שלו, כאשר סירב לגור בדירה הפאפאלית המפוארת בוותיקן לאחר בחירתו, ובחר במקום זאת בסוויטה בת שני חדרים בדומוס סנטה מרתה. בניגוד לקודמיו המיידיים, פרנציסקוס נמנע מגלימות מפוארות או בגדים יוקרתיים, ולבש בדרך כלל גלימה לבנה פשוטה.
במהלך שנות כהונתו, התמודד האפיפיור עם סיבוכים בריאותיים רבים. הוא סבל במשך שנים רבות מדלקת עצב הסיאטי, מצב עצבי שגרם לכאבים עזים ברגלו ולעתים הפריע ליכולתו ללכת. בשנת 2021 הוא אושפז לניתוח מעיים שהסיר 13 אינץ' מהמעי הגס שלו. במרץ 2023 נלקח שוב לבית החולים לאחר שחש כאבים עזים בחזה וקשיי נשימה, וביוני אותה שנה אושפז שוב לניתוח בטן נוסף. בינואר 2025 הוא נפל במעונו וסבל מחבורת בזרועו הימנית, ובפברואר אושפז שוב לאחר התקף של דלקת סמפונות.
לאחר מותו של האפיפיור פרנציסקוס, הוותיקן נכנס לתקופה של "סדה וקנטה" - בלטינית, "כס ריק".