על פי תחזיות דמוגרפיות חדשות של ארגון התביעות היהודיות נגד גרמניה (Claims Conference), העולם צפוי לאבד 70% מניצולי השואה הנותרים בעשור הקרוב, ו-90% במהלך 15 השנים הבאות.
הדו"ח, שכותרתו "עדים נעלמים: ניתוח דחוף של האוכלוסייה המצטמצמת של ניצולי השואה", צופה כי עד שנת 2040 יישארו בעולם רק כ-21,300 ניצולי שואה. פנחס גוטר, מאחרוני הניצולים של מרד גטו ורשה, ציין בהודעה לעיתונות כי מדובר בנתונים מפוכחים ומטרידים.
"אנחנו מחזיקים בפיסת היסטוריה חשובה שרק אנחנו יכולים לספר," אמר גוטר. "אני מקווה שבזמן שנותר לנו, נוכל להעביר את הלקחים מהשואה כדי שהעולם לא יצטרך לעולם לחוות שוב רמה כזו של שנאה. אני עד. אלה מאיתנו שעדיין בחיים פועלים כדי להבטיח שהעדויות שלנו יישמעו וישומרו בכל אמצעי אפשרי. אנחנו סומכים על הדור הזה שישמע אותנו ועל הדורות הבאים שיעבירו את החוויות שלנו הלאה כדי שהעולם לא ישכח."
המחקר מתפרסם ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה בישראל, וארבעה חודשים לאחר שהעולם ציין 80 שנה לשחרור קורבנות ממחנות ההשמדה הנאציים. התחזיות נוצרו על בסיס שיעורי התמותה בשנים 2022 ו-2023 של יותר מ-250,000 ניצולים שקיבלו הטבות, תשלומים או שירותים באמצעות ארגון התביעות.
שיעורי התמותה שונים ברחבי העולם, ומדינות שונות יאבדו את ניצוליהן בקצב שונה בשנים הקרובות. ישראל צפויה לאבד 40% מניצולי השואה שלה בחמש השנים הבאות, בעוד אוכלוסיית הניצולים בברית המועצות לשעבר צפויה להצטמצם ב-50% באותה תקופה.
הדו"ח מציין כי ניצולי השואה משקפים בעיקרם מגמות דמוגרפיות רחבות יותר, כאשר התקדמויות ברפואה ורמת החיים האריכו את תוחלת החיים, אך תוחלת חיים מוארכת מלווה במחלות כרוניות הדורשות טיפול ממושך יותר.
מהדור האחרון של ניצולי השואה, שהיו ילדים כשהשתחררו ממחנות וגטאות או הצליחו להימלט מלכידה, 98% הם כיום בני 80 ומעלה. הגיל החציוני של הניצולים, על פי המחקר, הוא 87 שנים, וישנם כ-1,400 ניצולי שואה שעדיין בחיים כיום שגילם מעל 100 שנה.
ולדימיר שבץ, בנה של ניצולת השואה נחמה גרוסמן בת ה-110, אמר כי אמו חוותה את הגרוע ביותר שבאנושות ושרדה. היא גידלה את ילדיה, נכדיה וניניה עם המסר ששנאה בלתי מרוסנת לא יכולה לנצח. "עלינו לזכור את סיפורה, לזכור את השואה, לזכור את כל הניצולים, וללמוד מכך כדי שהעבר שלה לא יהפוך לעתיד שלנו," אמר שבץ.
מלכה שמולוביץ, ניצולת שואה בת 109, אמרה בהודעה לעיתונות כי העובדה שהיא אחת מהניצולות המבוגרות ביותר שעדיין בחיים מראה לה שהזמן אוזל. "לכולנו יש עדות שצריכה להישמע. כולנו רוצים להיות בטוחים שהדור הזה של צעירים ואלה שיבואו אחריהם, ישמעו ויבינו מה באמת קרה במהלך השואה; ולו רק כדי שלא נראה זאת חוזר על עצמו," אמרה שמולוביץ.
נשיא ארגון התביעות, גדעון טיילור, אמר כי הדו"ח מדגיש את הדחיפות של מאמצי החינוך אודות השואה. "עכשיו הוא הזמן לשמוע עדויות ישירות מניצולים, להזמין אותם לדבר בכיתות שלנו, במקומות תפילה ובמוסדות. זה קריטי, לא רק עבור הנוער שלנו אלא עבור אנשים מכל הדורות לשמוע וללמוד ישירות מניצולי השואה," אמר טיילור. "דו"ח זה הוא תזכורת חדה שהזמן שלנו כמעט נגמר, הניצולים שלנו עוזבים אותנו, וזה הרגע לשמוע את קולם."