שלושה תובעים פדרליים נוספים מהצוות שטיפל בתיק השחיתות נגד ראש עיריית ניו יורק אריק אדמס התפטרו ביום שלישי לאחר שסירבו להודות באשמה בהתנהלותם, כך על פי דיווחים שפורסמו בתקשורת האמריקאית.
סליה כהן, אנדרו רורבך ודרק ויקסטרום, שכולם הושעו מתפקידם בעבר לאחר שסירבו להוראות משרדו של טוד בלאנש לבטל את האישומים נגד אדמס, פרשו מתפקידיהם ביום שלישי, כך דווח ברויטרס.
ההתפטרויות מגיעות בזמן שהמועמד של הנשיא טראמפ לתפקיד התובע הבכיר, ג'יי קלייטון, נכנס לתפקידו החדש כתובע הכללי הזמני של המחוז הדרומי של ניו יורק.
"כעת ברור שאחד התנאים המוקדמים שהצבתם לחזרתנו למשרד הוא שעלינו להביע חרטה ולהודות באשמה כלשהי," כתבו שלושת התובעים במכתבם לסגן התובע הכללי טוד בלאנש, על פי פוליטיקו.
"לא נודה באשמה כאשר לא הייתה כזו."
סליה כהן, אנדרו רורבך ודרק ויקסטרום, שכולם הושעו מתפקידם בעבר לאחר שסירבו להוראות משרדו של טוד בלאנש לבטל את האישומים נגד אדמס, פרשו מתפקידיהם ביום שלישי, כך דווח ברויטרס
החלטת משרד המשפטים של טראמפ לבטל את האישומים נגד ראש העירייה עוררה סערה במחוז הדרומי של ניו יורק. ההחלטה הובילה להתפטרותם של דניאל סאסון, שהייתה אז התובעת הכללית הזמנית, הייגן סקוטן, התובע המוביל בתיק, ואחרים.
קלייטון מונה לתפקיד התובע הכללי הזמני החדש לאחר שמנהיג המיעוט בסנאט צ'אק שומר מניו יורק אמר שינסה לחסום את מועמדותו של קלייטון.
מתיו פודולסקי מילא את התפקיד בעקבות התפטרותה של סאסון.
שלושת התובעים הושמו בחופשה לאחר שמשרד המשפטים הורה על ביטול אישומי השוחד והשחיתות נגד אדמס.
עורכי הדין כתבו גם כי משרד המשפטים, תחת טראמפ, "החליט שציות עולה על הכל, ודורש מאיתנו לוותר על חובותינו המשפטיות והאתיות לטובת הוראות מוושינגטון."
"זה שגוי," הם כתבו.
דוברים ממשרד המשפטים לא הגיבו מיד לבקשות לתגובה. דובר המחוז הדרומי של ניו יורק סירב להגיב.
בהחלטה לבטל את האישומים, השופט דייל הו כתב כי התובעים שעבדו על התיק פעלו על פי הנהלים וההנחיות המתאימים.
"אין שום ראיה - אפס - שהיו להם מניעים בלתי ראויים," אמר הו בפסיקה, שניתנה מוקדם יותר החודש.
במזכר הראשוני של משרד המשפטים מפברואר שהורה על ביטול התיק, כתב אז סגן התובע הכללי בפועל אמיל בוב כי המהלך אינו פוגע ב"יושרה ובמאמצים של התובעים שהיו אחראים על התיק."
הסערה סביב תיק השחיתות של ראש עיריית ניו יורק אריק אדמס מדגישה את המתיחות הגוברת בין משרד המשפטים של הנשיא טראמפ לבין תובעים פדרליים מקצועיים. מומחים משפטיים רואים בהתפטרויות הללו סימן למשבר אמון חסר תקדים במערכת המשפט הפדרלית.
אדמס, שנבחר לראשות העיר ניו יורק בשנת 2021, הואשם במספר עבירות שחיתות, כולל קבלת שוחד ושימוש לרעה בתפקידו הציבורי. ההחלטה לבטל את התיק נגדו עוררה ביקורת נרחבת, כאשר מבקרים טוענים שהדבר משקף התערבות פוליטית במערכת המשפט.
בינתיים, אדמס עצמו הגיב לחדשות על ההתפטרויות באומרו שהוא תמיד טען שהתיק נגדו היה מנופח ומונע פוליטית. בהצהרה לעיתונות, אדמס אמר: "אני מתכוון להמשיך להתמקד בשירות לתושבי ניו יורק ובמאבק בפשיעה ובשיפור איכות החיים בעיר הזו".
אך מבקרים של אדמס, כולל יריבו הפוליטי לשעבר והמושל לשעבר של ניו יורק אנדרו קואומו, שהכריז לאחרונה על התמודדותו לראשות העיר, טוענים כי האישומים היו מוצדקים וכי ביטולם מעלה שאלות חמורות לגבי השפעה פוליטית במערכת המשפט.
לפי מקורות קרובים לחקירה, התובעים שהתפטרו היו משוכנעים בחוזק הראיות נגד אדמס ולא היו מוכנים לסגת מעמדתם המקצועית למרות הלחץ הפוליטי.
"מדובר בפרק חסר תקדים בהיסטוריה של מערכת המשפט האמריקאית," אמר פרופסור למשפטים באוניברסיטת קולומביה שביקש להישאר בעילום שם. "ראינו בעבר שתובעים התפטרו במחאה על החלטות ספציפיות, אך לא ראינו התפטרות המונית כזו במקרה כה פרופיל גבוה."
המחלוקת סביב תיק אדמס היא האחרונה בסדרה של מתחים בין ממשל טראמפ לבין תובעים פדרליים. מבקרים טוענים כי התערבות המחלקה בתיקים מקומיים פוגעת בעצמאות המסורתית של משרדי התביעה הפדרליים.
בינתיים, צ'אק שומר, מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, הביע דאגה עמוקה מהמצב ואמר שהסנאט יחקור את התנהלות משרד המשפטים בעניין זה. "לא ניתן לפוליטיזציה של מערכת המשפט שלנו להמשיך ללא פיקוח," אמר שומר.
כעת, עם מינויו של ג'יי קלייטון כתובע הכללי הזמני במחוז הדרומי של ניו יורק, נותר לראות כיצד המשרד יתמודד עם המשבר הפנימי וכיצד יטפל בתיקים רגישים פוליטית בעתיד.
בינתיים, העיר ניו יורק עצמה, שכבר סבלה מהאשמות על שחיתות ציבורית במהלך השנים, מתמודדת עם תקופה נוספת של חוסר אמון במוסדות הציבוריים שלה בזמן שתושביה מתכוננים לבחירות הקרובות לראשות העיר.