מחקר חדשני מאוניברסיטת ווטרלו מצא כי הגברת צריכת האשלגן היומית והפחתת המלח יכולות לסייע בהורדת לחץ הדם. המחקר מציע גישה חדשנית להתמודדות עם בעיה בריאותית המשפיעה על יותר מ-30% מהמבוגרים ברחבי העולם.
"אבות אבותינו הקדמונים צרכו כמויות גדולות של פירות וירקות, וכתוצאה מכך מערכת הוויסות של גופנו התפתחה כך שהיא פועלת בצורה מיטבית עם תזונה עשירה באשלגן ודלה בנתרן," הסבירה מליסה סטאט, החוקרת הראשית של המחקר.
תזונה מערבית נוטה להכיל רמות גבוהות של נתרן ורמות נמוכות של אשלגן, וזו אחת הסיבות שלחץ דם גבוה משפיע בעיקר על חברות מתועשות. בעוד שמחקרים קודמים זיהו כי אשלגן מסייע בוויסות לחץ הדם, החוקרים מווטרלו הצליחו לפתח "מודל מתמטי המזהה בהצלחה כיצד היחס בין אשלגן לנתרן משפיע על הגוף." הם חקרו את האיזון בין שני האלקטרוליטים החיוניים הללו, המשחקים תפקיד חשוב בפעולות גופניות כמו התכווצות שרירים וויסות נוזלים.
אולי אשלגן הוא המפתח להורדת לחץ דם?
המחקר גילה גם כי גברים ונשים מווסתים לחץ דם באופן שונה. החוקרים פיתחו מודל ספציפי למגדר כדי להנחות גברים ונשים בטיפול מונע. המודל לוקח בחשבון אינטראקציות בין מערכות פיזיולוגיות מורכבות כמו מערכת הכליות, מערכת הלב וכלי הדם, מערכת העיכול, המערכת האנדוקרינית והמערכת העצבית.
באמצעות מערכת גדולה של משוואות דיפרנציאליות אלגבריות לא ליניאריות מצומדות, המודל מסוגל לתאר את הפעולות והאינטראקציות של מערכות פיזיולוגיות שונות. הוא מראה כי ויסות האשלגן כולל איזון מורכב בין נוזל תוך-תאי לנוזל חוץ-תאי ומנגנונים אחרים, כאשר הכליות הן האחראיות העיקריות לוויסות ארוך-טווח של איזון האשלגן והנתרן באמצעות בקרה על הפרשת אלקטרוליטים בשתן.
המחקר הראה כי גברים היו יותר נוטים לפתח לחץ דם גבוה מאשר נשים טרום גיל המעבר, אך הם הגיבו בצורה חיובית יותר להגברת היחס בין אשלגן לנתרן. המשמעות היא שגברים יכולים להפיק תועלת מהוספת מזונות עשירים באשלגן, כמו בננות, לתפריט שלהם, בעוד שנשים צריכות להתמקד בהפחתת צריכת הנתרן.
עם זאת, המחקר החדש מציע ש"הוספת מזונות עשירים באשלגן לתזונה שלך, כמו בננות או ברוקולי, עשויה להיות בעלת השפעה חיובית גדולה יותר על לחץ הדם שלך מאשר רק הפחתת נתרן." מגוון רחב של מזונות עשירים באשלגן, כמו משמשים, פירות יבשים, אבוקדו, תפוחים, תפוזים, תרד, כרוב, עגבניות, מלפפונים, בטטות, מי קוקוס ובננות יכולים לסייע במאמץ זה.
עם העלייה בשכיחות של יתר לחץ דם בעולם, המחקר החדש מגיע בעיתוי מושלם ומציע דרך טבעית ופשוטה להתמודד עם בעיה בריאותית משמעותית זו.