ממשל טראמפ שוקל להפחית באופן משמעותי את המכסים הגבוהים על יבוא מסין - במקרים מסוימים ביותר מחצי - בניסיון להפחית את המתיחות עם בייג'ינג שהסעירה את הסחר וההשקעות הגלובליים, כך על פי מקורות המעורים בפרטים. שווקי המניות הגיבו בהתלהבות למסרים החיוביים מהבית הלבן, עם עליות חדות בוול סטריט.
לפי גורם בכיר בבית הלבן, המכסים על סין צפויים לרדת לרמה של בין 50% ל-65% בקירוב, ירידה משמעותית מהרמה הנוכחית של 145%. הממשל גם שוקל גישה מדורגת הדומה לזו שהוצעה על ידי ועדת בית הנבחרים בנושא סין בסוף השנה שעברה: היטלים של 35% על פריטים שארה"ב אינה רואה בהם איום על הביטחון הלאומי, ולפחות 100% על פריטים הנחשבים אסטרטגיים לאינטרסים של אמריקה. ההצעה כללה הטמעה הדרגתית של היטלים אלה במשך חמש שנים.
הנשיא טראמפ עצמו אמר כי להערכתו המכסים על סין "ירדו משמעותית, אבל לא יעמדו על אפס". היום הוסיף כי "נגיע להסכם הוגן עם סין". גם שר האוצר של ארה"ב סקוט בסנט התבטא באופטימיות זהירה ואמר כי "יש הזדמנות לעסקה גדולה כאן. אם הם רוצים להגיע לאיזון מחדש, בואו נעשה את זה יחד".
עם זאת, בסנט הבהיר כי הנשיא דונלד טראמפ לא יפחית מכסים על סין ללא הסכם משותף בין שתי הממשלות להפחתת הסכסוך המסחרי ביניהן. "אינני חושב שמי מהצדדים מאמין שרמות המכסים הנוכחיות הן בנות קיימא. לכן לא הייתי מופתע אם הם ירדו באופן הדדי," אמר בסנט. כאשר נשאל אם יש סיכוי שהנשיא יפחית מכסים באופן חד-צדדי, בסנט השיב נחרצות: "בכלל לא."
שר האוצר של ארה"ב סקוט בסנט הבהיר כי הנשיא דונלד טראמפ לא יפחית מכסים על סין ללא הסכם משותף בין שתי הממשלות להפחתת הסכסוך המסחרי ביניהן. "אינני חושב שמי מהצדדים מאמין שרמות המכסים הנוכחיות הן בנות קיימא. לכן לא הייתי מופתע אם הם ירדו באופן הדדי," אמר בסנט. כאשר נשאל אם יש סיכוי שהנשיא יפחית מכסים באופן חד-צדדי, בסנט השיב נחרצות: "בכלל לא"
בתגובה להתפתחויות, סין איתתה כי היא פתוחה לשיחות סחר עם ארה"ב, אם כי בייג'ינג הזהירה שלא תנהל משא ומתן תחת איומים מתמשכים מהבית הלבן. בחוגי קביעת המדיניות בסין, הערותיו של טראמפ נתפסו כסימן לנסיגה מצדו, כך לפי אנשים המייעצים לגורמים רשמיים בסין.
גם אם טראמפ יחליט להפחית חלק מהמכסים על יבוא סיני בחצי, רמה זו עדיין תמנע למעשה את השווקים האמריקאים מיצרנים סיניים רבים של מכונות וציוד חשמליים ומוצרים אחרים. אנליסטים מסוימים העריכו כי הסחר בין שתי המדינות עלול להתייבש תוך מספר חודשים ברמה גבוהה כזו.
משלחת של גורמים בכירים מסין, כולל שר האוצר לאן פו'אן ונגיד הבנק העממי של סין, פאן גונגשנג, נמצאים השבוע בוושינגטון לקראת פגישות האביב של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. עד כה, הם לא קבעו פגישות עם הממשל ותכננו לעזוב את וושינגטון ביום חמישי, על פי אנשים המכירים את הנושא. אך זה יכול להשתנות אם הם יקבלו פגישות עם גורמים בממשל.
כאשר המתיחויות סביב הסחר הסלימו בשבועות האחרונים, טראמפ עצמו רמז שהוא היה רוצה ששי ג'ינפינג יתקשר אליו. אנשי טראמפ גם הציעו לדיפלומטים סינים ששר החוץ וואנג יי יפנה למזכיר המדינה מרקו רוביו, על פי אנשים המכירים את הנושא. עד כה, בייג'ינג סירבה להתערב באחת מהחזיתות הללו.
המסחר בוול סטריט מתנהל היום (רביעי) בעליות, שהתמתנו במהלך המסחר, בתגובה לאיתותים החיוביים מממשל טראמפ. מדד נאסד"ק שקפץ מוקדם יותר ב-4% עבר לעלייה של 2.8%, דאו ג'ונס עולה ב-1.4% ו-S&P 500 ב-1.9%.
מחיר הזהב נופל ב-3.5% ל-3,295 דולר לאונקיה, בתנועת נגד לרוח החיובית בשוק המניות: בשבועות האחרונים זינק מחיר המתכת היקרה ושבר שיאים שוב ושוב, כשחוסר הוודאות הגדול לנוכח מלחמת הסחר שלח את המשקיעים אל הזהב, שנחשב לנכס מקלט.
הירידות החדות בשוקי ההון בימים האחרונים נגרמו גם על רקע ההתקפות המילוליות של טראמפ נגד יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול. ביום שני קרא לו טראמפ "לוזר" בשל ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי ולא להוריד אותה, ואף רמז כי בכוונתו לפטר אותו. אך אתמול הרגיע טראמפ את השווקים כשאמר: "אני לא מעוניין לדבר על זה, כי אין לי כל כוונה לפטר אותו".
גם אם טראמפ יחליט להפחית חלק מהמכסים על יבוא סיני בחצי, רמה זו עדיין תמנע למעשה את השווקים האמריקאים מיצרנים סיניים רבים של מכונות וציוד חשמליים ומוצרים אחרים. אנליסטים מסוימים העריכו כי הסחר בין שתי המדינות עלול להתייבש תוך מספר חודשים ברמה גבוהה כזו
קרן המטבע הבינלאומית הזהירה מוקדם יותר השבוע כי המכסים של טראמפ יפגעו בצמיחה הכלכלית העולמית. ההתבטאויות האחרונות של טראמפ ואנשיו עשויות לסמן שינוי במדיניות, או לפחות נכונות להתפשר על רמות המכסים בתמורה לוויתורים מצד סין.
הביטויים של פתיחות להסכם משני הצדדים מייצגים שינוי ממרבית החודש האחרון, כאשר שתי הכלכלות הגדולות בעולם החליפו העלאות מכסים הדדיות ודברים קשים, מה שעזר לדחוף את שוקי המניות ברחבי העולם לשבועות הגרועים ביותר שלהם זה שנים רבות.
אנליסטים מציינים כי גם אם יהיה הסכם להפחתת מכסים, המתיחות בין ארה"ב לסין עשויה להימשך בתחומים אחרים כמו טכנולוגיה, זכויות קניין רוחני וסוגיות ביטחוניות. רבים רואים את הצעדים הנוכחיים כהפוגה זמנית במאבק ארוך טווח על השפעה כלכלית וגיאופוליטית בין שתי המעצמות.
בינתיים, המשקיעים מתעודדים גם מדוחות כספיים חיוביים של חברות אמריקאיות גדולות. בואינג נסחרת בעלייה של 6% לאחר שדיווחה על הפסד מתואם של 45 סנט למניה בלבד, כאשר הציפיות בשוק היו להפסד עמוק משמעותית של 1.29 דולר למניה. גם אינטל מזנקת ב-5.7% בעקבות הדיווח כי בכוונתה לפטר 20% מהעובדים, צעד שנתפס כמהלך התייעלות חיובי.
התפתחויות אלה מסמנות כי למרות המתיחות הנמשכת, ייתכן שיש מקום לאופטימיות זהירה לגבי עתיד היחסים המסחריים בין שתי המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם, והשפעתם על הכלכלה העולמית בכללותה.