יום הזיכרון לשואה ולגבורה מצוין היום (יום חמישי) בישראל ובקהילות יהודיות ברחבי העולם, בצל האנטישמיות הגוברת וזיכרון ההתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר. השנה, שמציינת 80 שנה לשחרור מחנות ההשמדה, נערכים אירועי זיכרון בישראל ובארצות הברית תחת הכותרת "מעבר לשחרור" - המתייחסת הן להקשר ההיסטורי והן לאירועים העכשוויים.
בישראל, יום השואה החל אמש בטקס הממלכתי המרכזי ביד ושם בירושלים, בנוכחות נשיא המדינה, ראש הממשלה, ניצולי שואה ובני משפחותיהם. הטקס כלל הדלקת שש משואות לזכר ששת המיליונים שנספו בשואה. היום בשעה 10:00 בבוקר תישמע צפירה בת שתי דקות ברחבי המדינה, שבמהלכה עוצרים האזרחים את פעילותם ועומדים דום לזכר הנספים. בבתי הספר, מוסדות ציבור וברחבי הארץ יתקיימו טקסי זיכרון, קריאת שמות וסיפורי עדות.
"יום השואה השנה מקבל משמעות עמוקה יותר לאור האירועים של 7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת," אמר שר התרבות בראיון לכלי התקשורת. "העם היהודי נושא עמו את זיכרון השואה כאזהרה מתמדת לסכנות של שנאה, אנטישמיות וחוסר ערנות. אירועי השנה האחרונה ממחישים עד כמה חיוני לזכור ולא לשכוח."
במוזיאון השואה בלוס אנג'לס יתקיים אירוע מיוחד ביום ראשון, 27 באפריל, בין השעות 11:00 בבוקר ל-1:00 אחר הצהריים, תחת הכותרת "מעבר לשחרור". האירוע יכלול הופעה של הרבה איימי ברנשטיין מקהילת ישראל בפסיפיק פליסיידס, שיחה עם ניצולת השואה אריקה פביאן וחבר מועצת העיר לוס אנג'לס קייטי ירוסלבסקי. האירוע פתוח לציבור, אך נדרשת הרשמה מראש
בארצות הברית, מוזיאונים ומרכזי זיכרון לשואה ברחבי המדינה מקיימים אירועים מיוחדים לציון יום השואה, שמצוין בין ה-23 ל-24 באפריל. במוזיאון השואה הלאומי בוושינגטון תתקיים תכנית "ימי הזיכרון" שנמשכת בין ה-20 ל-27 באפריל, עם מגוון תוכניות וטקסים המכבדים את קורבנות השואה והניצולים.
במוזיאון השואה בלוס אנג'לס יתקיים אירוע מיוחד ביום ראשון, 27 באפריל, בין השעות 11:00 בבוקר ל-1:00 אחר הצהריים, תחת הכותרת "מעבר לשחרור". האירוע יכלול הופעה של הרבה איימי ברנשטיין מקהילת ישראל בפסיפיק פליסיידס, שיחה עם ניצולת השואה אריקה פביאן וחבר מועצת העיר לוס אנג'לס קייטי ירוסלבסקי. האירוע פתוח לציבור, אך נדרשת הרשמה מראש.
במוזיאון המורשת היהודית בניו יורק יתקיים "הכינוס השנתי לזיכרון", שיכלול מוזיקה, עדויות ניצולים וטקס הדלקת נרות. במוזיאון השואה בדאלאס יתקיימו אירועי זיכרון ב-24 באפריל, בשעה 7:00 בערב בקהילת שארית ישראל, כולל ספר זיכרון.
"בשנה האחרונה ראינו עלייה מדאיגה באנטישמיות ברחבי ארצות הברית, במיוחד בקמפוסים אוניברסיטאיים," אמר מנהל מוזיאון השואה הלאומי בוושינגטון. "אירועי יום השואה חשובים יותר מתמיד, לא רק כדי לזכור את הנספים, אלא גם להזכיר לנו את הסכנות של שנאה שיוצאת משליטה."
עם הצמצום המתמשך במספר ניצולי השואה שעדיין בחיים, ישנה חשיבות גוברת לפעילותם של בני הדור השני והשלישי – צאצאי הניצולים הממשיכים לשאת את סיפוריהם.
"אבי נשא בתוכו את הזיכרונות מאושוויץ עד יומו האחרון," מספרת שרה כהן, בת לניצול שואה המתגוררת בלוס אנג'לס. "כיום אני רואה את תפקידי כנושאת העדות שלו. במיוחד בתקופה כה מורכבת לעם היהודי, חשוב שהעולם יזכור לא רק את הזוועות, אלא גם את חוסן הרוח האנושית ואת יכולת ההתחדשות של העם היהודי."
במוזיאון השואה הלאומי בוושינגטון נפתחה תערוכה חדשה המתמקדת בסיפורי השיקום וההתחדשות של ניצולים לאחר המלחמה. התערוכה מציגה מסמכים, תצלומים ועדויות המתארים את האתגרים האדירים שעמדו בפני הניצולים בניסיונם לבנות חיים חדשים לאחר טראומה עצומה.
עם החשש מהתמעטות עדי הראייה החיים, מוסדות זיכרון השואה ברחבי העולם משקיעים במיזמים דיגיטליים חדשניים לשימור העדויות. במוזיאון השואה בלוס אנג'לס פותח פרויקט "עדות אינטראקטיבית" המאפשר למבקרים לשאול שאלות ולקבל תשובות ממאגר עדויות מוקלטות של ניצולים.
"הטכנולוגיה מאפשרת לנו לגשר על פער הזמן ולהביא את העדויות לדורות הבאים בצורה אינטראקטיבית ומשמעותית," מסביר ד"ר דניאל גולדמן, מנהל החינוך במוזיאון. "אנחנו רואים כיצד צעירים מתחברים לסיפורים האישיים באופן עמוק יותר כשהם יכולים לנהל מעין דיאלוג עם העדויות."
במקביל, מערכת החינוך בישראל משלבת סיורים וירטואליים במחנות ההשמדה ובאתרי זיכרון, המאפשרים לתלמידים "לבקר" באתרים אלה ולחוות באופן קרוב יותר את הזיכרון ההיסטורי.
ארגוני זכויות אדם וארגונים יהודיים בארה"ב מציינים את יום השואה השנה תוך קריאה מוגברת למאבק באנטישמיות, על רקע העלייה במקרי השנאה נגד יהודים בחודשים האחרונים.
"העובדה שאנחנו עדיין נאבקים באנטישמיות 80 שנה אחרי השואה היא תזכורת מטרידה לכך שהמאבק לא הסתיים," אמרה ג'ודית גולדשטיין, מנהלת הליגה נגד השמצה בלוס אנג'לס. "חשוב להבין שזיכרון השואה אינו רק על העבר אלא גם על אחריותנו לעיצוב העתיד."
בטקסים בישראל השנה יינתן דגש מיוחד גם על הקשר בין זיכרון השואה למאבק העכשווי בטרור ולהתמודדות עם האבל הלאומי בעקבות אירועי 7 באוקטובר. רבים מהדוברים בטקסים השונים הדגישו את החשיבות של "לעולם לא עוד" כקריאה לערנות מתמדת ולהגנה על העם היהודי מפני איומים קיומיים.