עליית מחירים חדה בחומרי בנייה בחודש מרץ 2025 מציבה אתגרים חדשים בפני הקבלנים והיזמים בענף הבנייה האמריקאי, כך עולה מניתוח נתוני הלשכה לסטטיסטיקה של ארה"ב שפורסם על ידי ארגון הבנאים והקבלנים המאוגדים (ABC).
לפי הנתונים, מחירי התשומות בענף הבנייה עלו ב-0.5% במרץ, בעוד שמחירי תשומות בבנייה שאינה למגורים עלו ב-0.6% - שתיהן עליות חדות במיוחד. מדובר בחודש השלישי ברציפות שבו נרשמת עלייה במחירי חומרי הבנייה, עם קצב עלייה שנתי של 9.7% ברבעון הראשון של 2025.
"השפעות המכסים החדשים בולטות בנתוני חודש מרץ," מסביר אנירבן בסו, הכלכלן הראשי של ABC. "מחירי התשומות בענף הבנייה עלו בקצב מהיר זה החודש השלישי ברציפות."
"מחירי העץ והמתכות זינקו במרץ, בעוד שתיבות הדואר של הקבלנים מתמלאות במכתבים 'ללקוח היקר' המודיעים על עליות מחירים נוספות למוצרים רבים," אמר קן סימונסון, הכלכלן הראשי של AGC. "שינויים מהירים במכסים מאיימים להעלות את המחירים של מוצרי בנייה חיוניים רבים"
מחירי חומרי הבנייה גבוהים כיום ב-0.8% לעומת השנה שעברה ויותר מ-40% גבוהים בהשוואה לפברואר 2020, בעיקר בשל עלייה חדה במחירי הגז הטבעי, הפלדה, הנחושת והעץ.
הלחץ על בעלי פרויקטים וקבלנים מתגבר לקראת הרבעון השני, במיוחד כאשר אי-ודאות הקשורה למכסים מעיבה על החלטות רכש ותמחור, לפי התאחדות הקבלנים הכללית של אמריקה (AGC).
"מחירי העץ והמתכות זינקו במרץ, בעוד שתיבות הדואר של הקבלנים מתמלאות במכתבים 'ללקוח היקר' המודיעים על עליות מחירים נוספות למוצרים רבים," אמר קן סימונסון, הכלכלן הראשי של AGC. "שינויים מהירים במכסים מאיימים להעלות את המחירים של מוצרי בנייה חיוניים רבים."
סימונסון מציין כי העליות החודשיות מסמנות את הפעם הראשונה מאז ספטמבר 2023 שמחירי התשומות עולים שלושה חודשים רצופים.
על רקע אי-הוודאות, קבלנים החלו להאיץ את תהליכי הרכש כדי לקבע מחירים מוקדם יותר, אומר מייקל אורילי, סגן נשיא בחברת הייעוץ Rider Levett Bucknall מניו יורק. לדבריו, קבלנים כלליים מנסים בעיקר להיות פרואקטיביים ולנהל דיוני רכש מוקדמים בפרויקטים, במידת האפשר.
"נתוני מדד המחירים ליצרן האחרונים מצביעים על אחת העליות החודשיות הגדולות ביותר שראינו ב-36 החודשים האחרונים," אמר אורילי. "אנו ממליצים ללקוחות לשקול תקציבי מנע נוספים ונפרדים, בהתאם לשלב הפרויקט והחשיפה הפוטנציאלית לסיכונים."
"נתוני מדד המחירים ליצרן האחרונים מצביעים על אחת העליות החודשיות הגדולות ביותר שראינו ב-36 החודשים האחרונים," אמר אורילי. "אנו ממליצים ללקוחות לשקול תקציבי מנע נוספים ונפרדים, בהתאם לשלב הפרויקט והחשיפה הפוטנציאלית לסיכונים"
ארגון ה-AGC קרא לממשל טראמפ בהודעתו לשקול מחדש מכסים חדשים, לפחות עד שתהיה ודאות רבה יותר בשוק לגבי ההשפעות של אלה שכבר הוטלו.
"החברים שלנו מנסים לספק את הערך הטוב ביותר ללקוחות המגזר הציבורי והפרטי שהם משרתים," אמר ג'פרי שואף, מנכ"ל AGC. "אבל קשה לספק את הערך הטוב ביותר כשאין לך מושג כמה תצטרך לשלם עבור רבים מהחומרים הנדרשים לבניית פרויקטים."
התנודתיות במחירים מקשה על תכנון ותקצוב פרויקטים הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי. על פי בסו, בעוד שקבלנים נשארים עסוקים לעת עתה, קצב העלייה במחירי התשומות, יחד עם אי-הוודאות הגוברת, יגרום לעיכוב וביטול פרויקטים אם זה יימשך לאורך זמן משמעותי.
"אנו מייעצים ללקוחות לשקול תקציבי חירום נוספים ונפרדים בהתאם לשלב הפרויקט והחשיפה הפוטנציאלית לסיכון," הוסיף אורילי, ומדגיש את הצורך לנהל את הסיכונים הפיננסיים בפרויקטים בסביבה הנוכחית.
המצב הנוכחי יוצר אתגרים מורכבים עבור כל המעורבים בענף הבנייה. יזמים מדווחים על דחיית פרויקטים בשווי מיליארדי דולרים בצל אי-הוודאות הגוברת. קבלנים נאלצים להתמודד עם שינויים תכופים במחירים, והדבר משפיע על יכולתם לתת הערכות מחיר מדויקות ולעמוד בלוחות זמנים.
הצפי הוא שאם המגמה תימשך, פרויקטים רבים עלולים להידחות או להתבטל לגמרי, במיוחד אלה שנמצאים בשלבי תכנון מוקדמים. בפרויקטים שכבר החלו, קבלנים צפויים להמשיך ולהאיץ רכישות של חומרי גלם, אך הדבר עלול ליצור לחץ נוסף על שרשראות האספקה ולהוביל לעלייה נוספת במחירים.
למרות זאת, ענף הבנייה למגזר הציבורי, במיוחד פרויקטי תשתית, ממשיך להראות חוסן מסוים. נתוני ההוצאות לבנייה לחודש פברואר הראו שיא של 1.26 טריליון דולר, בעיקר הודות לפרויקטים ציבוריים.
עם זאת, הדאגה העיקרית נותרה ההשפעה ארוכת הטווח של המכסים והאופן שבו ענף הבנייה יתמודד עם סביבת מחירים בלתי יציבה. הארגונים המייצגים את הענף ממשיכים לדחוק בממשל לספק בהירות רבה יותר בנוגע למדיניות המכסים העתידית, כדי לאפשר תכנון טוב יותר ולמנוע הפרעות משמעותיות בפעילות הבנייה.