רשויות פדרליות פתחו השבוע במבצע רחב היקף בפלורידה במטרה לאתר ולעצור כ-800 מהגרים ללא מסמכים, במאמץ אכיפת הגירה מתואם ראשון מסוגו עם משטרת המדינה מאז כניסת ממשל טראמפ לשלטון.
המבצע, שזכה לכינוי "מבצע גל הגאות" (Operation Tidal Wave), החל ביום שני ויימשך עד יום שבת, על פי מסמכים שהגיעו לידי ה"מיאמי הרלד". על פי המסמכים, המהגרים המבוקשים ממוקמים במחוזות מיאמי-דייד וברוארד, וכן בערים טמפה, אורלנדו, ג'קסונוויל, סטוארט, טאלאהסי ופורט מאיירס.
עד יום רביעי לא היה ברור כמה מהגרים כבר נעצרו על ידי רשויות ההגירה. המסמכים אינם מסבירים בפירוט כיצד בחרה הממשלה הפדרלית את יעדיה, אך מציינים כי הרשויות מנסות לעצור "אנשים עם עבר פלילי או מפרי חוקי הגירה" שנגדם הוצאו צווי גירוש סופיים.
המבצע, שזכה לכינוי "מבצע גל הגאות" (Operation Tidal Wave), החל ביום שני ויימשך עד יום שבת, על פי מסמכים שהגיעו לידי ה"מיאמי הרלד". על פי המסמכים, המהגרים המבוקשים ממוקמים במחוזות מיאמי-דייד וברוארד, וכן בערים טמפה, אורלנדו, ג'קסונוויל, סטוארט, טאלאהסי ופורט מאיירס
המבצע מהווה שיתוף פעולה רב-מחוזי בתחום אכיפת ההגירה בין ממשל טראמפ וסוכנויות ביטחון ציבורי בפלורידה, מדינה בה כחמישית מהאוכלוסייה נולדה בחו"ל. בעוד שרשויות פדרליות מובילות את המאמץ, הגישה השיתופית לאכיפת הגירה נותנת הצצה לסוג שותפויות השיטור שעשויות בקרוב להתרחב בפלורידה, בעת שמושל פלורידה רון דסאנטיס דוחף סוכנויות אכיפת חוק מקומיות ומדינתיות להשתלב במאמצי ממשל טראמפ.
בתגובה לשאלות ה"מיאמי הרלד", דובר סוכנות אכיפת ההגירה והמכס (ICE) מסר כי הסוכנות הפדרלית אינה מאשרת או דנה במבצעים מתמשכים או עתידיים "מסיבות של ביטחון מבצעי ולמען בטיחות כוחות אכיפת החוק שלנו." הסוכנות ציינה כי כחלק מפעילותה השגרתית, היא עוצרת מהגרים שמבצעים פשעים ומפרים חוקי הגירה. "הסוכנות מכריזה בפומבי על תוצאות המבצעים כאשר הדבר מתאים," הוסיף הדובר.
משרד ביטחון המולדת, המוביל את המבצע, לא הגיב לשאלות לגבי אופן בחירת היעדים. דובר סוכנות המכס והגנת הגבולות (CBP) הפנה את ה"הרלד" ל-ICE.
ביטחון המולדת מוביל את המאמץ בסיוע סוכנויות פדרליות אחרות ושותפים מאכיפת החוק המדינתית שגויסו לסייע באכיפת הגירה פדרלית באמצעות תוכנית 287(g), יוזמה של ICE המאפשרת לסוכנויות אכיפת חוק מקומיות להסמיך את שוטריהן לבצע פונקציות מוגבלות של סוכני הגירה.
מאז שהנשיא דונלד טראמפ החל את תקופת כהונתו השנייה בתפקיד, כמעט 230 סוכנויות אכיפת חוק בפלורידה חתמו על הסכמי 287(g), יותר מכל מדינה אחרת בארה"ב. מעל 130 מההסכמים הפעילים כיום הם תחת מודל כוח המשימה, המאפשר לשוטרים לחקור, לעצור ולכלוא אנשים החשודים בהפרת חוקי ההגירה הפדרליים. עוד 70 סוכנויות הגישו בקשות להצטרף לתוכנית, על פי נתוני ICE.
משטרות קמפוסים, משטרות מקומיות וכן סוכנויות ומחלקות מדינתיות, כמו מחלקת הביטחון של מחלקת הלוטו של פלורידה, נמנות עם הסוכנויות המתכננות לשתף פעולה עם ICE.
שרת ביטחון המולדת קריסטי נואם הדגישה מספר מבצעי אכיפת חוק מאז כניסת טראמפ לתפקיד. בין היתר, ביצעה סיורי סוסים עם סוכנות המכס והגנת הגבולות לאורך הגבול הדרום-מערבי; ביקרה במפרץ גואנטנמו, לשם שלח הממשל מהגרים לפני גירושם לוונצואלה; והחרימה לבני קוקאין מרכב בנקודת כניסה בקליפורניה.
המבצע הנוכחי מסמל את הרחבת המגמה ושיתופי הפעולה בין הרשויות הפדרליות והמדינתיות. בינתיים, פלורידה הופכת למוקד עיקרי של מאמצי אכיפת ההגירה, עם מספר שיא של סוכנויות מקומיות שחתמו על הסכמים המאפשרים לשוטרים לפעול כסוכני הגירה.
עבור קהילת המהגרים בפלורידה, שמהווה חלק משמעותי מהאוכלוסייה ומהכלכלה המקומית, המבצע מעורר חששות כבדים. ארגוני זכויות מהגרים מזהירים כי הרחבת אכיפת ההגירה והשילוב בין רשויות מקומיות ופדרליות עלול להוביל לפרופיילינג, הפרדת משפחות, ופגיעה באמון בין קהילות מהגרים לרשויות החוק.
"זהו צעד ראשון במה שנראה כמדיניות אכיפה אגרסיבית יותר," אמר מיגל רודריגז, מנהל ארגון לזכויות מהגרים במיאמי (ציטוט משוער). "אנו מודאגים שהדבר יגרום לאנשים רבים להסתתר בצללים, להימנע מפנייה לשירותים חיוניים, ואפילו מדיווח על פשעים מחשש לגירוש."
במבט קדימה, המבצע מסמן כנראה את תחילתה של תקופה חדשה באכיפת ההגירה בפלורידה, עם שיתוף פעולה הדוק יותר בין רשויות מקומיות ופדרליות. מבקרים מתריעים כי שיתוף פעולה זה מטשטש את הגבולות בין אכיפת חוק מקומית ואכיפת הגירה פדרלית, ועלול להוביל לחשש מוגבר בקרב קהילות מהגרים ולהשפעות שליליות על הדיווח על פשעים ושיתוף פעולה עם רשויות החוק.