הנשיא דונלד טראמפ חתם אתמול על שבעה צווים נשיאותיים במטרה לבטל את מדיניות קודמו ולקדם אג'נדה שמרנית המבקשת לעצב מחדש את מערכת החינוך האמריקאית. הצווים, שנחתמו בבית הלבן בנוכחות שרת החינוך לינדה מקמהון ובכירים נוספים, עוסקים במגוון נושאים – מאכיפת חוקי זכויות אזרח ועד לרפורמה בהסמכת מוסדות אקדמיים.
אחד הצווים המרכזיים מורה לבטל כלי אכיפה בתחום זכויות האזרח שהיה בשימוש זמן רב במאבק באפליה בחינוך, דיור ותחומים אחרים – ושנמצא תחת ביקורת מתמשכת מצד שמרנים. על פי מושג ה"השפעה המפלה" (disparate impact), פעולות עשויות להיחשב לאפליה אם יש להן השפעה לא שווה על אנשים מקבוצות שונות, גם אם לא הייתה כוונה מפלה. עיקרון זה מסתמך על ניתוח נתונים כדי לזהות תוצאות מפלות.
הצו החדש שעליו חתם טראמפ מורה ליועץ המשפטי לממשלה "לבטל או לתקן" את תקנות סעיף VI שכוללות אחריות להשפעה מפלה.
"תחת הממשל שלי, אזרחים יטופלו באופן שווה לפני החוק וכיחידים, ולא יהיו כפופים לגורל מסוים על בסיס מאפיינים שאינם ניתנים לשינוי," נכתב בצו.
מומחים וחוקרים רבים הביעו חשש שהצווים החדשים עלולים לפגוע במאמצים לקידום שוויון וצדק במערכת החינוך האמריקאית
בנוסף, חתם טראמפ על צו נוסף העוסק באכיפת חוקי זכויות אזרח בכל הנוגע לפערים גזעיים במשמעת בבתי ספר. ממשל ביידן הנחה בעבר מחוזות בתי ספר כי הם עלולים להפר חוקי זכויות אזרח אם הם מענישים בצורה לא הוגנת תלמידים מקבוצות שונות. הצו הנשיאותי החדש מבטל את הנחיות המשמעת מתקופת ביידן.
"גישה זו נכשלת ביצירת סביבה בטוחה ומזמינה," אמרה רנדי ויינגרטן, נשיאת איגוד המורים האמריקאי. "היא פשוט מתעלמת מהיסטוריה שבה תלמידים שחורים וחומים הושעו או גורשו מבית הספר באופן לא פרופורציונלי במקום לקבל הזדמנות לשגשג."
בתחום ההשכלה הגבוהה, טראמפ חתם על צו לרפורמה במערכת ההסמכה (אקרדיטציה) של מוסדות אקדמיים. סוכנויות הסמכה הן ארגונים מעט מוכרים אך רבי עוצמה שמשרד החינוך מסתמך עליהם כדי לקבוע אם מכללות ראויות להשתתף בתוכנית הסיוע הפדרלית לסטודנטים.
טראמפ מורה כעת לשר החינוך לדחות, להשעות או לבטל את ההכרה שסוכנויות הסמכה צריכות ממשרד החינוך כדי לפעול, אם הן מביאות בחשבון את הגיוון במכללה. הצו מחייב את השר "ליישר קו" מחדש עם עקרונות ממוקדי-סטודנט על ידי דרישה ממוסדות להשתמש בנתוני תוצאות סטודנטים לשיפור התוצאות, ללא התייחסות לגזע, מוצא אתני או מין.
צו ההסמכה גם קורא למוסדות לתעדף גיוון אינטלקטואלי בקרב הסגל האקדמי, בקשה שמבקרים כינו התערבות בעניינים אקדמיים שעלולה לפגוע קשות בעצמאות המוסדית.
"מונחים כמו 'גיוון אינטלקטואלי', אם יישפטו על ידי הממשלה, יהפכו בהכרח לכלי נשק לקידום מטרות פוליטיות ולענישת אויבים," אמר רוברט שיירמן, עמית בכיר בקרן סנצ'ורי.
טראמפ חתם גם על צו נשיאותי המחזק את הפיקוח על תרומות זרות לאוניברסיטאות – ומבהיר כי חלק מהמימון של מענקים פדרליים עלול להישלל אם בתי ספר לא יצייתו.
במשך עשרות שנים, החוק הפדרלי דרש מאוניברסיטאות לדווח על מקורות משמעותיים של מימון זר, אך הצו הנשיאותי ציין כי הדבר לא נאכף בצורה נמרצת וכי "הסכומים, המקורות והמטרות האמיתיים של כספים זרים הזורמים לקמפוסים אמריקאיים אינם ידועים". חוסר שקיפות זה מעלה חששות לגבי "השפעה זרה פוטנציאלית, סיכוני ביטחון לאומי ופגיעה ביושרה האקדמית", נמסר בהודעת הבית הלבן.
הצווים הנוספים שעליהם חתם טראמפ ביום רביעי הבטיחו תמיכה בשימוש בבינה מלאכותית בבתי ספר, יצירת מסלולי התמחות נוספים לסטודנטים וחיזוק מכללות ואוניברסיטאות היסטוריות שחורות.
תגובות בקהילה האקדמית לצווים החדשים היו מעורבות. ג'ייסון אלטמייר, נשיא ומנכ"ל ארגון מכללות וגימנסיות לקריירה בארה"ב, שיבח את הצו הנשיאותי בנושא ההסמכה על "תגמול איכות מוסדית ותוצאות סטודנטים". תומכי חינוך למטרות רווח דחפו לרפורמה בהסמכה כדי להרחיב את המגזר, בטענה שהמערכת הנוכחית מוטה נגד בתי ספר כאלה.
מנגד, מומחים וחוקרים רבים הביעו חשש שהצווים החדשים עלולים לפגוע במאמצים לקידום שוויון וצדק במערכת החינוך האמריקאית.
"איסוף וסקירת נתונים לגבי הרקע של הסטודנטים, שימורם והתואר שלהם מסייע למכללות לעשות עבודה טובה יותר בשירות כל הסטודנטים," אמר שיירמן, שמשמש גם בוועדה המייעצת הפדרלית המפקחת על סוכנויות הסמכה.
צווים אלה מסמנים שינוי משמעותי בגישה הפדרלית לחינוך, והם צפויים להשפיע באופן ניכר על מדיניות בתי הספר, מכללות ואוניברסיטאות ברחבי ארצות הברית בשנים הקרובות.