בטקס מרגש שהתקיים אתמול, ביום השואה (יום הזיכרון לשואה ולגבורה), חתם מושל נבאדה ג'ו לומברדו על חוק המכריז על ה-27 בינואר כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה במדינת נבאדה. החוק החדש, SB96, שעבר פה אחד בשני בתי המחוקקים של המדינה, נועד לשמר את סיפורי הניצולים ולחנך את הציבור אודות השואה.
הטקס החגיגי, שנערך במעון המושל בקרסון סיטי, היה רווי ברגשות עזים כאשר ניצולי שואה ובני משפחותיהם שיתפו את סיפוריהם האישיים והדגישו את חשיבות החוק החדש והמשימה לחנך על השואה.
"אנחנו לא נפסיק לשמור על הזיכרון חי," אמר אליוט מאלין, יו"ר המועצה המייעצת של מושל נבאדה לחינוך הקשור לשואה. "לא נפסיק לדבר על השואה, לא נפסיק ללמד אחרים על השואה, ולא ניתן לאף אחד לשכוח לעולם, כי כאשר אנחנו מניחים להם לשכוח, אנחנו עלולים לאפשר להיסטוריה לחזור על עצמה."
"חוק SB96 מייצג את המחויבות הבלתי מתפשרת של המדינה שלנו לזכור ולכבד את קורבנות השואה," אמר לומברדו בהצהרה לאחר חתימת החוק. "היה מרגש באופן עצום לחתום על החוק לצד ניצולי שואה הערב"
ריימונד פיול, ילידת פריז משנת 1936, שהייתה בת שלוש כשהנאצים פלשו לעיר הולדתה, שיתפה את סיפורה המרגש. הזיכרון היחיד שלה מאותה תקופה הוא של אמה לובשת את טלאי הצהוב עם מגן דוד על בגדיה, כאשר חייל נאצי עצר אותן ברחובות פריז ושאל מדוע פיול לא לובשת אותו גם, למרות שלא היה נדרש ממנה בגיל כה צעיר.
פיול לא למדה מה קרה להוריה במהלך מלחמת העולם השנייה עד שהייתה מבוגרת. לאחר שנכלאו במחנה עבודה, הוריה הסדירו עם חבר במחתרת הצרפתית להבריח את פיול מהמחנה, והיא נלקחה למשפחה נוצרית.
מאוחר יותר, הוריה נשלחו למחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ-בירקנאו, שם נרצחו בינואר 1944.
"האזור שלי בצרפת שוחרר על ידי האמריקאים באוגוסט 1944. מעולם לא ראיתי את הוריי שוב," סיפרה פיול למנהיגי המדינה ולחברי הקהילה היהודית שהתאספו במעון המושל.
במהלך הטקס, הודלקו שבעה נרות - שישה המייצגים את ששת מיליון היהודים שנרצחו והשביעי לזכר חמישה מיליון בני אדם לא-יהודים שנהרגו במהלך השואה.
"חוק SB96 מייצג את המחויבות הבלתי מתפשרת של המדינה שלנו לזכור ולכבד את קורבנות השואה," אמר לומברדו בהצהרה לאחר חתימת החוק. "היה מרגש באופן עצום לחתום על החוק לצד ניצולי שואה הערב."
בשנת 2005, העצרת הכללית של האו"ם קבעה את ה-27 בינואר - יום השחרור של אושוויץ-בירקנאו - כיום לציון קורבנות השואה ולקידום החינוך אודות השואה ברחבי העולם.
המועצה המייעצת של מושל נבאדה לחינוך הקשור לשואה פרסמה סקר ב-2024 שמצא כי כמעט אחד מכל עשרה תושבי נבאדה חושבים שהשואה היא מיתוס או שמספר האנשים שמתו הוגזם; רק 37 אחוז מתושבי נבאדה שנסקרו ידעו כמה יהודים נהרגו בשואה.
סטפני טוצמן, מנכ"לית ארגון Jewish Nevada, סיפרה את סיפורו של סבה, שהיה ניצול אושוויץ ושבעה מחנות עבודה.
"הוא היה אדם שמעולם לא דיבר על החוויה שלו," אמרה טוצמן. "הטראומה הייתה עמוקה מדי, הזיכרונות כואבים מדי, המספרים שקועקעו על זרועו, 1-7-8-5-6-5, סיפרו את הסיפור שהוא לא היה מסוגל לספר."
היא הדגישה את חשיבות השמירה על זכר השואה בעקבות מתקפות חמאס ב-7 באוקטובר 2023, שהיה היום הקטלני ביותר ליהודים מאז השואה, ועליית האנטישמיות שבאה בעקבותיהן.
"עלינו לזכור שהתגובה הגדולה ביותר לאנטישמיות היא לחיות בגאווה ובאומץ כיהודים," אמרה טוצמן. "'לעולם לא עוד' אינו רק על זכירת העבר. זה על השקעה בחיים יהודיים, חיזוק הקהילות שלנו והבטחה שאנו חוגגים את מי שאנחנו ללא פחד היום ובכל יום."
יום השואה (יום הזיכרון לשואה ולגבורה) מצוין מדי שנה ב-27 בניסן בלוח השנה העברי, ומוקדש לזכר ששת מיליון היהודים שנרצחו בשואה. יום זה נקבע על ידי הכנסת הישראלית ב-1951, והוא מצוין בטקסים רשמיים, צפירת דומייה, ואירועי זיכרון ברחבי העולם היהודי.
בניגוד ליום הזיכרון הבינלאומי לשואה (27 בינואר), שנקבע על ידי האו"ם לציון שחרור אושוויץ, יום השואה העברי נבחר בשל הקשר שלו למרד גטו ורשה - סמל להתנגדות וגבורה יהודית בתקופת השואה.
החוק החדש שנחתם על ידי מושל נבאדה מייצג מחויבות מתמשכת לשמירת זיכרון השואה וחינוך הדורות הבאים על אחת התקופות האפלות ביותר בהיסטוריה האנושית. באמצעות קביעת יום זיכרון רשמי, מצטרפת נבאדה למאמץ הבינלאומי להבטיח שהעולם לעולם לא ישכח את הזוועות שהתרחשו ואת הלקחים שיש ללמוד מהן.
"זו איננה רק על זכירת העבר," סיכם אליוט מאלין. "זוהי התחייבות לבנות עתיד טוב יותר, עתיד שבו סובלנות, כבוד הדדי וערך קדושת חיי אדם הם ערכי יסוד בחברה שלנו."