חוקרים באוניברסיטת הרווארד ובמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) עומלים בימים אלה על פיתוח של מסכה מיוחדת, שהופכת למוארת כאשר היא מזהה את נגיף הקורונה. כך על פי הדיווחים באתר "ביזניס אינסיידר".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
חשוב להבהיר כי מדובר במסכה שנמצאת בפיתוח מזה מספר שנים, ותחילה היא נועדה לזהות ולהתריע כאשר אדם נדבק בנגיף הזיקה או במחלת האבולה. עם זאת, בדומה לחוקרים רבים בתחום הרפואי, משבר הקורונה גרם לשינויים, וכעת הם עובדים על התאמת המסכה לנגיף.
"המסכה מספקת סימן פלואורסצנטי כאשר אדם הנוגע בנגיף הקורונה נושם, משתעל או מתעטש", מסביר ג'ים קולינס מ-MIT, שמעבדתו עובדת על פיתוח המסכות מאז 2014.
עוד הוסיף כי "אנחנו רואים שמערכת התחבורה האמריקאית נפתחת מחדש, ובהחלט ניתן לדמיין מצב שבו עושים שימוש במסכות כדי לעבור באבטחה בנמל התעופה. אולי גם ישתמשו בזה במקומות אחרים, למשל בדרך לעבודה. בתי חולים יוכלו להשתמש במסכות בחדרי ההמתנה".
מעבר לכך שהמסכות יוכלו לשמש כאמצעי לסינון חולים, החוקרים אף הצביעו על כך שרופאים יכולים להשתמש במסכות כבדיקת קורונה שאינה מצריכה שליחת דגימה למעבדה.
ג'ים קולינס, המהנדס הביולוגי שעומד מאחורי הפיתוח (צילום: MIT)
על אף ההתלהבות שקיימת בעקבות הפיתוח, קולינס ביקש להסתייג ולהבהיר כי מדובר ב"שלב מאוד מוקדם" בתהליך. לדבריו, בשבועות האחרונים אנשי המעבדה ב-MIT בוחנים כיצד החיישן במסכה מגיב לדגימות רוק.
אך מעבר לכך, ישנן מספר סוגיות שטרם הוכרעו. כך למשל, החוקרים עוד לא החליטו האם להתקין את החיישן המדובר בתוך המסכה, או שמא עדיף לפתח מעין תוספת חיצונית שתאפשר לחבר את החיישן לרוב המסכות שקיימות בשוק כיום.
בנוגע למסגרת הזמנים האפשרית לתהליך הפיתוח, קולינס הסביר כי הוא מקווה שבתוך שבועות ספורים ניתן יהיה לסיים את הפיתוח ולעבור לשלב הבא: "ברגע שנוכל לעשות את זה, נתחיל בניסויים קליניים בקרב חולי קורונה", הוא אמר.
ראוי לציין כי הטכנולוגיה לזיהוי הנגיף באמצעות החיישן כבר קיימת, וכבר ב-2018 החיישן הצליח לזהות נגיפים ומחלות שונים, לרבות סארס, חצבת, שפעת, הפטיטיס C ועוד. כך שבפועל, מה שנותר לעשות זה לוודא שהחיישן מזהה את הקורונה ב-100% מהמקרים.
האם המסכות החדשות יחולקו לנוסעים בנמלי התעופה השונים? (צילום: Shutterstock)
לדעת רבים, מסכות מסוג זה יכולות לשמש כתחליף למדידת חום - דבר שעסקים רבים, ואפילו נמלי תעופה, כבר עושים. יש לזכור שמדידת חום נחשבת לבעייתית, בטח כאשר היא נעשית מתוך רצון לאתר חולי קורונה, שכן מחקרים מוכיחים שישנם חולי קורונה רבים שהם אתסמיניים. בנוסף, הידבקות בקורונה אינה בהכרח מובילה לחום כבד.
לעומת זאת, המסכה יכולה לספק תמונת מצב ברורה הרבה יותר, שכן מדובר בדגימת רוק ולא בבדיקה של תסמין כזה או אחר.