דו"ח התעסוקה המפתיע שפורסם בשבוע שעבר ממשיך להשפיע לחיוב על הבורסה בניו יורק. מוקדם יותר היום (שני) המסחר הסתיים במגמה חיובית כאשר מדד הנאסד"ק רשם שיא של כל הזמנים, ומדד ה-S&P500 ביטל את כל הירידות שרשם בחודשים האחרונים.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
עם תום המסחר, מדד הנאסד"ק עמד על 9,924.74 נקודות - כאמור, שיא של כל הזמנים והערך הגבוה ביותר שהמדד הקריטי רושם מאז ה-19 בפברואר. הדאו ג'ונס עלה אף הוא ב-461 נקודות, או 1.7%, ואילו מדד ה-S&P500 עלה ב-1.2%.
באופן אירוני למדי, העליות החדות הגיעו באותו היום בדיוק שבו הלשכה הלאומית למחקר כלכלי (NBER) מפרסם דו"ח לפיו כלכלת ארצות הברית נמצאת במיתון מאז חודש פברואר. למעשה, המשמעות של הדו"ח היא שארצות הברית סיימה באופן רשמי את תקופת ההתרחבות הכלכלית הארוכה בהיסטוריה המודרנית (128 חודשים).
ההכרזה עצמה לא בדיוק הייתה הפתעה, שכן לכולם ברור כי הכלכלה נפגעה אנושות ממשבר הקורונה. אך העובדה שההכרזה התקבלה היום, כארבעה חודשים בלבד לאחר תחילת המיתון, היא היסטורית, שכן בדרך כלל נדרשת לפחות שנה על מנת להכריז על מיתון. למעשה, מדובר בפרק הזמן הקצר ביותר שבמהלכו הלשכה מכריזה על מיתון.
"עלינו להכיר בכך שהמגפה ותגובת רשויות הבריאות גרמו למגמות שליליות בעלות אופי ודינמקה אחרות ממה שהכרנו בתקופות מיתון קודמות", אמרו ב-NBER, "ולמרות זאת, הגענו למסקנה שעוצמת הפגיעה, הן בתעסוקה והן בייצור, מצדיקות את ההכרזה על מיתון, גם אם היא התקבלה בצורה מוקדמת בהשוואה לתקופות קודמות".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
ראוי להזכיר כי באופן כללי, תקופת מיתון מוגדרת כשני רבעונים רצופים שבהם התמ"ג (תוצר מקומי גולמי) נמצא בירידה, אך ההחלטה הסופית נמצאת בידי אנשי NBER.
במהלך הרבעון הראשון של 2020, כלכלת ארצות הברית רשמה ירידה של 4.8% בתמ"ג - הירידה הגדולה ביותר שנרשמה מאז הרבעון האחרון של 2008, אז הנתון צנח ב-8.4%. רבעון קשה זה הגיע דווקא לאחר ש-2019 נסגרה בצורה טובה למדי, כאשר התמ"ג עלה ב-3.5%.
אז למה בדיוק החליטו אנשי NBER להכריז על מיתון? ובכן, לפי ההערכות, התמ"ג צפוי לרשום את הרבעון הגרוע ביותר שלו מאז ומעולם. דו"ח זה יפורסם רק בחודש יולי, שכן הרבעון מסתיים בסוף החודש הנוכחי, ולפי ההערכות התמ"ג עלול לצנוח ביותר מ-50%.
ולמרות הכל, כלכלנים רבים דווקא סבורים כי המיתון לא יהיה ארוך, ויתכן שכבר במהלך הרבעון השלישי יירשם שיפור ניכר. עם זאת, חשוב לזכור כי ב-170 השנים האחרונות, לא הייתה אף תקופת מיתון שהייתה קצרה מחצי שנה.