1.54 מיליון בקשות ראשונות לקבלת דמי אבטלה הוגשו בשבוע החולף ברחבי ארצות הברית, כך עולה מהדו"ח השבועי שפורסם מוקדם יותר היום (חמישי) ע"י משרד העבודה בוושינגטון די. סי..
על אף הנתון הגבוה, יש סיבות לאופטימיות: מעבר לכך שכמות הבקשות הראשונות נמוכה בכ-50 אלף לעומת התחזית, גם מדובר בירידה של כ-355 אלף בקשות בהשוואה לשבוע הקודם.
עומדים בתור מחוץ ללשכת האבטלה בלאס וגאס (צילום: AP)
למעשה, זהו השבוע ה-10 ברציפות שבו כמות הבקשות הראשונות לקבלת דמי אבטלה נמצאת בירידה, וזאת לאחר שבשלהי חודש מרץ נקבע שיא בלתי נתפס של 6.9 מיליון בקשות.
עם זאת, הנתון שמשקף את תמונת המצב בצורה מדויקת יותר - כמות הבקשות המתמשכות (בקשות לקבלת דמי אבטלה שמוגשות מזה שבוע שני או יותר) - ירדה רק ב-339 אלף. דהיינו, 20.9 מיליון איש עדיין מובטלים בעקבות מגפת הקורונה. לשם ההשוואה, נתון זה עלה לשיא של 24.9 מיליון איש בשבוע שהסתיים ב-9 במאי.
אם לא די בכך, צריך להוסיף גם 706 אלף איש הזוכים לסיוע כלכלי באמצעות תוכנית אבטלה מיוחדת, שנועדה לאותם אנשים בעבודות מזדמנות כגון אובר, ליפט וכדומה.
אילוסטרציה (צילום: AP)
כזכור, בשבוע שעבר פורסם דו"ח התעסוקה של חודש מאי. דו"ח זה הפתיע רבים, שכן נטען ש-2.5 מיליון משרות נוספו למשק, וששיעור האבטלה ירד מ-14.7% ל-13.3%. ולמרות תוספת זו - ויש לומר שמדובר בתוספת מרשימה למדי - בפועל, רק 1 מכל 9 משרות שאבדו במהלך החודשים אפריל ומרץ, הוחזרה למשק.
בחלוקה הגיאוגרפית ניתן לראות מספר מגמות: ראשית, ב-24 מתוך 50 מדינות ארה"ב דווח בשבוע החולף על עלייה בכמות הבקשות שמוגשות ללשכות האבטלה השונות, וזאת בהשוואה לארבע מדינות בלבד שדיווחו על כך בראשית חודש מאי. בין המדינות שבהן נרשמה עלייה מדאיגה, ניתן למצוא את קליפורניה, ניו יורק ומסצ'וסטס.
לעומת זאת, במדינות כגון טקסס, פלורידה וג'ורג'יה - מהראשונות שפתחו את המשק שלהן מחדש - נרשמה ירידה משמעותית.
ראוי לציין כי כמויות השיא של בקשות לקבלת דמי אבטלה גם גורמות לפגיעה קשה בממשל הפדרלי, שכן במהלך חודש מאי חולק סכום בגובה 94 מיליארד דולר במסגרת דמי האבטלה - כמות הגדולה פי 6 מהשיא שנקבע ב-2010.