קליפורניה הפכה מוקדם יותר היום (חמישי) למדינה האמריקאית הראשונה שמגיעה לשני מיליון נשאי נגיף הקורונה, כשישה שבועות בלבד לאחר שהפכה למדינה האמריקאית השנייה שמגיעה למיליון נשאי הנגיף. כך עולה מנתוני אוניברסיטת ג'ונס הופקינס שבמרילנד.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
מצד אחד, כאשר מתייחסים לתחלואה הקורונה לפי סך המקרים על כל 100 אלף תושבים, ניתן שקליפורניה דווקא נמצאת מתחת לממוצע במדינות ארה"ב. אולם היות שבמדינה המוזהבת מתגוררים קרוב ל-40 מיליון תושבים, סך הנשאים שאובחנו מתחילת המשבר, 2,002,494, גבוה באופן משמעותי בהשוואה לטקסס, שמדורגת שנייה עם 1,648,569 נשאים.
עד כמה המצב בקליפורניה גרוע ניתן ללמוד מכך שהמדינה מדורגת במקום התשיעי מבין מדינות העולם (לו הייתה נספרת כמדינה עצמאית), כאשר מעליה מדורגות רק ארה"ב (גם ללא 2 מיליון הנשאים מקליפורניה), הודו, ברזיל, רוסיה, צרפת, בריטניה, טורקיה ואיטליה.
עד כה, 23,558 תושבי קליפורניה מתו לאחר שחלו בקורונה, אך רשויות הבריאות במדינה חוששות שנתון זה יזנק בתקופה הקרובה, בייחוד לאור המגמות המדאיגות שנרשמו בשבועות האחרונים: תחלואת הקורונה עלתה ועמה מספר הנשאים שמאובחנים בכל יום, וכעת העומס מורגש בבתי החולים, ובייחוד ביחידות לטיפול נמרץ שבהן אזלו מיטות האשפוז. בעקבות כך, בתי חולים רבים נאלצו להקים מחלקות ניידות עם אוהלים ומבנים זמניים.
מטפלים בחולה קורונה בבית החולים, מוקדם יותר השבוע בצפון קליפורניה (צילום: AP)
קליפורניה רושמת את ההישג המפוקפק בדיוק ביום שבו עשרות מיליונים נערכים לחג המולד, ובעקבות כך רשויות הבריאות המקומיות - בייחוד אלו בדרום המדינה - הפצירו בתושבים להימנע מהתקהלויות ומפגשים המוניים.
"אם אתם עדיין מסתובבים שם, עושים שופינג לקראת חג המולד או מתכננים איזה מפגש לכבוד החג, אתם מפספסים את חומרת המצב שמשפיעה על בתי החולים ברחבי לוס אנג'לס, קליפורניה וארצות הברית כולה", אמרה אתמול ד"ר כריסטינה גאלי, מנהלת שירותי הבריאות במחוז לוס אנג'לס, שהפך למוקד הקורונה של קליפורניה.
למעשה, כשליש מסך הנשאים שמאובחנים בקליפורניה מתגוררים במחוז לוס אנג'לס. אם לא די בכך, כ-40% מקורבנות הנגיף בקליפורניה הם תושבי לוס אנג'לס. יתרה מכך, במהלך יום רביעי המחוז קבע שיא חדש במספר המאושפזים (6,155) ומספר המתים ביממה אחת (145).
ראש העיר המקומי, אריק גרסטי, הצטרף לדבריה של ד"ר גאלי וביקש מהתושבים לגלות אחריות אישית ולבטל את התוכניות לחג: "אנחנו יודעים שאנחנו נמצאים בתקופת חירום חריגה, ויתכן שזו התקופה הקשה ביותר שהעיר שלנו ידעה מאז ומעולם", הוא אמר השבוע.
ממתינים לבדיקת קורונה, מוקדם יותר החודש בלוס אנג'לס (צילום: Getty Images)
בתוך כך, מוקדם יותר השבוע רמז מושל המדינה, גאווין ניוסאם, כי לא תהיה ברירה מלבד להאריך את הנחיית 'הישארו בבית' שהוטלה ברוב אזורים המדינה, לרבות בלוס אנג'לס, וזאת לאור העובדה שלא נותרו מיטות אשפוז פנויות בטיפול נמרץ.
כזכור, עם פרסום ההנחייה, המושל ניוסאם הסביר שמדיניות זו תחול רק באזורים שבהם כמות המיטות הפנויות ביחידות לטיפול נמרץ תרד מתחת ל-15% (כיום ההנחייה לא חלה בשני אזורים בלבד - צפון קליפורניה ואזור סקרמנטו). המושל אף הסביר כי ההנחייה תישאר במשך שלושה שבועות, והמצב ייבחן מחדש.
מושל קליפורניה, גאווין ניוסאם, צפוי להאריך את הנחיית 'הישארו בבית' (צילום: רויטרס)
אלא שכעת, המושל סבור שלא ניתן יהיה להסיר את המגבלות בתוך כשבוע, בייחוד באזור דרום המדינה שבו כמות המיטות הפנויות בטיפול נמרץ עומד על 0%: "בהתבסס על המגמות, נראה שלא תהיה ברירה מלבד להאריך את ההנחייה", הוא הסביר במהלך מסיבת עיתונאים שערך בתחילת השבוע.