משרדי החינוך ברחבי ארצות הברית יכולים לפתוח מחדש את בתי הספר ולהשיב את התלמידים לכיתות לפני שהמורים יתחסנו, כך אמרה מוקדם יותר היום (רביעי) ד"ר ד"ר רושל וולנסקי, מנהלת המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC).
בהמשך היום הודיע מושל קליפורניה, גאווין ניוסאם, כי הוא מיישר קו עם המלצה זו, ועל כן הוא יאפשר לבתי הספר במדינה המוזהבת להיפתח מחדש לפי שיקול הדעת של משדרי החינוך המקומיים.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
"ככל שהזמן חולף, הנתונים מראים שאפשר לפתוח את בתי הספר בצורה בטוחה, ופתיחה בטוחה אינה אומרת שיש לחסן את המורים", הסבירה ד"ר וולנסקי במהלך מסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר בבית הלבן בנושא המשבר. מנהלת ה-CDC הבהירה: "מתן חיסונים למורים אינו תנאי מוקדם לפתיחת בתי הספר בצורה בטוחה".
כזכור, עם אישור החיסון הראשון נגד הנגיף (של פייזר, בחודש דצמבר האחרון), ועדת ה-CDC קבעה כי מורים נכללים בקבוצת ה"עובדים החיוניים", ועל כן הם יזכו לעדיפות בקבלת החיסון, אך רק לאחר שכלל עובדי מערכת הבריאות ודיירי בתי האבות יקבלו את שתי הזריקות הנדרשות.
בפועל, מבצע החיסונים מתקדם בעצלתיים, והמשמעות היא שמרבית המורים לא יוכלו להתחסן לפני הקיץ (מתוך ההנחה שהם צעירים מ-65 ואינם סובלים ממחלות רקע).
ד"ר רושל וולנסקי, מנהלת ה-CDC (צילום: Getty Images)
כדי לנסות ולהבין את תמונת המצב העדכנית, מוטב לבחון את המתרחש בשניים מתוך שלושת משרדי החינוך הגדולים בארצות הברית - שיקגו ולוס אנג'לס.
כפי שפרסמנו בחודש שעבר, 71% מחברי ארגון המורים הגדול בשיקגו ((Chicago Teachers Union, או CTU) הצביעו בעד ההחלטה שלא לשוב לבתי הספר עד שכלל העובדים יזכו לחיסון.
בהודעת ה-CTU הוסבר כי המורים "בחרו בבריאותם", והצדדים ימשיכו לנהל מו"מ בנוגע למועד פתיחת בתי הספר. על אף שמסגרת זמנים לא פורסמה, בארגון המורים דורשים לפתוח את בתי הספר רק לאחר שמחנכים יהיו זכאים לקבל את החיסון נגד קורונה.
"אנחנו לא מנהלים מו"מ על גודל הכיתות, על ההטבות שאנחנו מקבלים או כדומה", אמרו בארגון המורים, "אנחנו מבקשים הגנה בסיסית מהקורונה, ולהפחית את הסיכוי שמישהו מהמורים יידבק וימות".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
מצב דומה למדי נרשם בלוס אנג'לס (ולמעשה בקליפורניה כולה): הורים רבים ברחבי קליפורניה חשים תחושת תסכול, שכן עד כה לא נרשמה הצלחה בניסיונות לפתוח מחדש את בתי הספר ולהשיב את התלמידים לכיתות. על אף הרצון העז של ההורים וחרף העובדה שהמושל הביע תמיכה בפתיחת בתי הספר, נראה שארגוני המורים הם אלו שמונעים את המהלך.
בדומה לשיקגו, מפקח החינוך בלוס אנג'לס - אוסטין ביוטנר - הודיע בסוף חודש ינואר כי פתיחת כלל בתי הספר הציבוריים בכלל הכיתות (מהגן ועד י"ב) תתרחש רק כאשר כל המורים ושאר עובדי בתי הספר יקבלו את החיסון נגד קורונה.
אך ימים בודדים לאחר מכן פורסם מחקר ע"י ה-CDC, כאשר המסקנה העיקרית שלו הייתה שיש לפתוח את בתי הספר בהקדם (אותו מחקר שאותו ציינה ד"ר וולנסקי הבוקר). המחקר הצביע על כך שאין הוכחות לכך שבתי הספר מהווים מוקד הדבקה המוני כאשר נערכים למשבר מראש ע"י חובת חבישת מסכות, שמירה על ריחוק חברתי ואוורור הכיתות.
ד"ר ברברה פרר, מנהלת מחלקת בריאות הציבור במחוז לוס אנג'לס, ציינה את המחקר הנ"ל במהלך פגישת מועצת העיר בשבוע שעבר, במהלכה היא טענה שניתן לפתוח את בתי הספר היסודיים בעיר בתוך מספר שבועות.
לדבריה, ניתן לפתוח את בתי הספר גם לאור הירידה שנרשמה בנתון ספציפי אחד - מספר הנשאים על כל 100 אלף תושבים: "אם הנתון ימשיך לנוע בכיוון הנכון ויירד, יתכן שנוכל להגיע ליעדים שהוצבו בתוך שבועיים או שלושה. בשבוע האחרון ראינו ירידה משמעותית ביותר בנתון. אני חושבת שזה היה 75 נשאים על כל 100 אלף תושבים, וכעת אנחנו עומדים על 45 נשאים על כל 100 אלף תושבים".
הנפגעים העיקריים מגרירת הרגליים: התלמידים הצעירים (צילום: רויטרס)
מצד אחד, בהחלט ניתן להבין את החששות של המורים, שחלקם הגדול נמצאים בגיל שבו הדבקה בקורונה עלולה להיות מסוכנת. מאידך, בהחלט ניתן להבין גם את ההורים שחפצים במסגרת חינוכית לילדם. הדרך להתקדם הלאה אינה ברורה, לפחות לא בשלב הזה, אך מה שכן ברור זה מי שנפגע מגרירת הרגליים יותר מכל הם מיליוני התלמידים.