לאחר הטבח בביה"ס היסודי שגבה את חייהם 21 ילדים ומורות, הנשיא ג'ו ביידן נשא נאום ובו הביע את התסכול מפני מגפת האלימות בנשק החם בארצות הברית, שהיא מדינה מפותחת ומתועשת, לעומת כל מדינה מתקדמת אחרת בעולם.
(צילום: Shutterstock)
אם מסתכלים על המדינות המפותחות, רובן המוחלט לא סובל מאירועי ירי המוניים שכאלה. ומכאן, העיניים של האמריקאים נשואות כלפי ישראל, שמצליחה לאבטח את אזרחיה בכלל ותלמידי בית הספר בפרט מפיגועי טרור.
רשת 'פוקס ניוז' ערכה ראיון עם כמה מומחים ישראלים כדי להבין מה ארצות הברית צריכה לעשות כדי להביס את האלימות הבלתי נתפסת שהיא חווה.
מאז 1974, אירעו שישה פיגועי טרור בבתי ספר בישראל, וניתן להסביר את הנתון היחסית נמוך הזה על ידי שכבות הביטחון המרובות שיש בישראל, כמו גם המעורבות האזרחית בסיוע לאכיפת החוק במדינה.
דוד חזוני, סופר ופרשן לענייני ישראל וארה"ב, ואב ל-11 ילדים, אמר ל'פוקס ניוז' כי המדינה "משקיעה מאמצים בזיהוי תוקפים פוטנציאליים באמצעות פרופיל התנהגותי", וציין כי הדבר לא היה מתאפשר אם המאמצים היו מבוססים רק על מאבטחים חמושים במוסדות הלימוד.
לדבריו, בישראל יש "גישה מורכבת, רב-שכבתית" לאבטחה, המשתמשת ברשתות מודיעין כדי לבחון רכישת נשק ופעילות ברשתות החברתיות.
(צילום: רויטרס)
מרואיין נוסף הוא יגאל ארביב, בעל ניסיון צבאי וביטחוני של 27 שנים, ושימש כאחראי אבטחה בחטיבת ביניים בנתניה במשך 16 שנים. הוא אמר לערוץ כי חשוב ש"ראש אגף האבטחה בבתי הספר יקבל את הסמכות לעשות הכל" כדי לספק את בטיחות הילדים והצוות.
ארביב הסביר כי מערך האבטחה מבצע "תצפית במרחק של 50 מטרים מבית הספר", והסביר על גדר המקיפה את מוסד הלימודים כמו גם מצלמות המוצבות ברחבי האזור.
"כל מי שנכנס לבית הספר צריך לעבור בגלאי המתכות, כמו בשדה תעופה, ולחתום בשמו", המשיך. "לבית הספר יש יציאה אחת וכניסה אחת… אף אחד לא מגיע לביה"ס בלי שמפקד האבטחה יודע על כך. אנחנו לא מאפשרים לאנשים לא קשורים להיכנס פנימה".
אמיר אביבי, המייסד והמנכ"ל של 'הביטחוניסטים', ציין בפני 'פוקס ניוז' את החודשים האחרונים בישראל והמתיחות הגוברת, שבעקבותיה ראש הממשלה נפתלי בנט הכריז על תוכנית להקמת משמר אזרחי למלחמה בטרור.
"החברה האזרחית הישראלית מבינה את החסרונות של השלטון, ולכן היא מסייעת", אמר והדגיש כי המתנדבים אינם כוח "משמר" או "מיליציה", אלא הם יהיו תחת שליטה קפדנית של משמר הגבול.
"הם יוכשרו ויצוידו על ידי שוטרי מג"ב ויפעלו בתחומים שונים, כולל בבתי ספר", אמר אביבי, והוסיף כי התוכנית היא "דוגמה לאופן שבו החברה האזרחית יכולה לעזור למוסדות ממשלתיים לספק ביטחון".