אז זה מה שהוא לא רוצה שתדעו: מידע חדש מהחזרי המס של הנשיא דונלד טראמפ מעלה כי בין השנים 1985-1994 הפסידו עסקיו 1.17 מיליארד דולר. טראמפ פרסם ב-1987 את "The Art Of The Deal" תוך ניסיון להציג את עצמו כאיש עסקים ממולח ומצליח, אולם בשלב הזה עסקי המלונות והנדל"ן שלו כבר היו עמוק בבוץ כלכלי. המידע החדש פורסם בניו יורק טיימס בהתבסס על מידע על החזרי המס הפדרליים שהגיש טראמפ ביחס לשנים אלו.
"אין אדם בגילי שהשיג יותר". טראמפ בביתו בקונטיקט ב-1987 (צילום: Getty)
למעשה, מהשוואה לנתונים אחרים של מס ההכנסה הפדרלי, עולה כי טראמפ היה האזרח האמריקאי שהפסיד הכי הרבה כסף. כך לדוגמה, בכל אחת מהשנים 1990 ו-1991, עסקי הליבה שלו שכוללים בעיקר בתי קזינו, בתי מלון ושטחי מסחר בבנייני מגורים, הפסידו יותר מ-250 מיליון דולר. לפי נתוני מס הכנסה, זה יותר מכפול מההפסדים של מי שהיה במקום השני בדירוג מפסידי הכסף באותן שנים. בסך הכל, טראמפ הפסיד כל כך הרבה כסף הוא הצליח להמנע מתשלום מס הכנסה בשמונה מתוך עשר השנים שנבחנו.
טראמפ מיצב את עצמו, שלא בצדק, כ "מיליארדר מתוצרת עצמית", אף שירש את העסקים המצליחים של משפחת טראמפ מאביו יזם הנדל"ן, והמשיך להשען עליו כלכלית לאורך שנים. תחקיר של הטיימס משנה שעברה, שזכה בפוליצר רק לפני מספר שבועות, העלה כי במהלך השנים חילץ טראמפ האב את בנו מצרות כלכליות, כמו גם העביר לו כסף כדי לחמוק מתשלומי מס, והזרים לו לפחות 413 מיליון דולר (בערכים של 2018).
עם האיש שבאמת עשה את הכסף. טראמפ והוריו (צילום: alamy)
בראיון למגזין ניוזוויק ב-1987 הוא טען כי "אין אדם בגילי שהשיג יותר". בשנה זו עסקיו כבר היו בהפסדים של עשרות מיליוני דולרים. ב-1990 הוכרזה פשיטת הרגל הראשונה של אחד מעסקי טראמפ, כשחמש נוספות לעסקים אחרים שבבעלותו הוכרזו בשנים שלאחר מכן.
טראמפ שבר מסורת ארוכת שנים של נשיאים ומועמדים לנשיאות שחושפים את נתוניהם הפיננסיים במהלך הקמפיין או הכהונה. בימים האחרונים, בין היתר על רקע חשיפות המועמדים הדמוקרטיים את החזרי המס שלהם, גובר הלחץ על טראמפ לחשוף את החזרי המס שלו, אןלם הוא עומד בסירובו. המידע החדש של הטיימס לא כולל, עם זאת, נתונים על הכנסות (והפסדי) טראמפ מהשנים האחרונות, במיוחד לא מהתקופה בה כבר היה מעורב פוליטית, ולא ניתן להעריך את מידת השפעת עסקיו - ושותפיו לעסקים - על תפקודו וסדרי העדיפויות שלו.
התגובה לחשיפה של הטיימס מכיוון הבית הלבן השתנתה במהלך השבועות של הכנת הכתבה. לפני מספר שבועות בכיר בממשל מסר כי "הנשיא קיבל הקלות מס עצומות והפחתת ערך בגלל עבודות בניה בהיקף נרחב ועבודות פיתוח מסובסדות. בגלל זה הנשיא תמיד תקף את מערכת המס ואמר שצריך לשנות את חוקי המס. אתה יכול להנות מהכנסה גבוהה ולא לשלם סכומי מס גבוהים".
"צריך לשנות את חוקי המס". טראמפ מציג את חוק המס החדש בחתימתו, 2017 (צילום: רויטרס)
בשבת האחרונה טען צ'ארלס הארדר, עורך דין מטעם טראמפ, כי נתוני המסים "שגויים במובהק" וכי "המידע של הטיימס על החזרי המס של עסקי הנשיא מלפני שלושים שנה מאוד לא מדויק". הארדר לא הצביע על טעויות ספציפיות. אתמול (שלישי) הוא הוסיף כי "מסמכי מס הכנסה, במיוחד אלו מלפני ההגשה האלקטרונית, ידועים לשמצה באי הדיוק שלהם" והם "לא יכולים לספק תמונה סבירה על החזרי המס של איש".