הנשיא דונלד טראמפ הזהיר היום (שני) את איראן ואמר כי היא עלולה להגיע "לסופה הרשמי" במידה ותפרוץ מלחמה בין שתי המדינות. "לעולם אל תאיימו יותר על ארצות הברית", צייץ טראמפ זמן קצר לאחר שרקטות נחתו בסמוך לשגרירות האמריקנית בבגדד במהלך הלילה.
"איראן תגיע לסופה הרשמי". הנשיא טראמפ מאיים (צילום: Shutterstock)
הדברים של טראמפ באו לאחר שנדמה היה כי הוא מרכך את הטון שלו מול טהרן בימים האחרונים, כאשר ברקע, המתיחות בין ארצות הברית לאיראן ממשיכה להסלים, ושליחת כוחות אמריקניים גדולים אל המפרץ הפרסי בשל איום על הכוחות באזור.
צבא עיראק הודיע כי כי רקטות מסוג קטיושה נחתו ב-Green Zone המבוצר, פחות ממרחק של מייל משגרירות ארצות הברית. אף אדם לא נפגע בנפילות האלה, וגורמי ביטחון סבורים כי הן נורו מאזור מזרח בגדד - אזור שנשלט בידי כוחות מיליציה שיעים הנתמכים בידי איראן.
הקונגרס צפוי לקבל מחר תדריך מסווג על איראן לאחר שגורמים משתי המפלגות דרשו מהבית הלבן מידע נוסף בנוגע למודיעין שהוביל לתגבור הכוחות האמריקניים במפרץ. משרד החוץ הורה בשבוע שעבר לפנות חלק מהדיפלומטים המוצבים בבגדד.
בראיון ששודר אתמול בחדשות פוקס, אמר הנשיא כי הוא לא מחפש מלחמה עם איראן, אך התחייב שלא לאפשר למשטר האייתוללות להשיג נשק גרעיני. "אני לא מישהו שרוצה להיכנס למלחמה, בגלל שמלחמה פוגעת בכלכלה, מלחמה הורגת בני אדם", אמר הנשיא.
"אף אחד לא רוצה מלחמה". שר החוץ של איראן מוחמד זריף (צילום: Shutterstock)
מנגד, נראה שגם איראן הורידה הילוך במתיחות מול ארצות הברית. "לא תהיה מלחמה בגלל שאף אחד מאיתנו לא רוצה מלחמה, ואף אחד לא חי באשליה שהוא יכול להילחם באיראן", אמר שר החוץ האיראני מוחמד זריף לסוכנות הידיעות האיראנית אירנא בסוף השבוע. בינתיים, האיראנים לא הגיבו לציוץ האחרון של טראמפ.
ירי הקטיושות על השגרירות האמריקנית התרחש לאחר שבוע שבו בעלות בריתה של וושינגטון הטילו ספק בפומבי באזהרות מפני סכנה גוברת מצד הרפובליקה האיסלאמית במימי המפרץ הפרסי. מוקדם יותר בשבוע שעבר פינתה ארה"ב אנשי סגל לא-חיוניים מן השגרירות בבגדד והקונסוליה בבירת השטח האוטונומי הכורדי, אירביל. יצוין כי "האזור הירוק" בבגדד מכיל בתוכו לא רק את שגרירות ארה"ב, אלא הוא בעצם מהווה את "קרית הממשלה" של עיראק ומכיל בתוכו גם את הפרלמנט, משרד רה"מ, מעון הנשיא ומעונות ומשרדים רשמיים נוספים.
המתיחות בין ארה"ב לאיראן מתגברת מאז מאי אשתקד, אז הוציא הנשיא טראמפ את ארה"ב מהסכם הגרעין של שש המעצמות מול התיאוקרטיה השיעית הקנאית. במקביל החזיר ממשל טראמפ על כנן רבות מהסנקציות הקשות, שבתמורה להסרתן הסכימה טהרן להגבלות חסרות תקדים על מחקרה ופעילותה הגרעינית. הסנקציות מחלישות מאד את הכלכלה האיראנית, אולם נכון לשעה זו טרם השיגו את ההשפעה המקווה של הצתת התקוממות מצד העם האיראני נגד שלטונו הרודני.
מסוקים אמריקניים במתחם השגרירות בעיראק (צילום: Shutterstock)
באפריל הגדיר הממשל את משמרות המהפכה האיראניים - יחידת העילית הנאמנה ישירות למנהיג העליון ומקדמת את מטרות "המהפכה האיסלאמית" ברחבי העולם, כארגון טרור זר. במקביל שמה ארה"ב קץ לפטורים שהעניקה לשמונה ממשלות זרות מעמידה בתנאי הסנקציות על רכישת נפט מאיראן.
בריטניה, גרמניה, צרפת, רוסיה וסין עדיין עומדות בתנאי ההסכם עם איראן והן דוחקות באיראן להישאר מחויבת אליו אף היא, למרות הפרובוקציות של טראמפ. אולם טהרן הודיעה בשבוע שעבר כי היא תפסיק לעמוד בחלק מהגברלות ההסכם על פעילותה הגרעינית.
מבקרי ממשל טראמפ, ושל היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון במיוחד, טוענים כי בכירי הממשל מציגים מודיעין מסולף כדי לקדם טיעון בעד מלחמה עם איראן, כפי שעשה ממשל בוש הבן ב-2002 לקראות הפלישה לעיראק. בולטון היה אז תת-שר החוץ לבקרת נשק וביטחון בינלאומי, והוא היה אז מבכירי הדוחפים למלחמה וטען נחרצות כי רודן עיראק דאז, סדאם חוסיין, מפתח נשק להשמדה המונית - טענה שהתבררה ככוזבת, אולם מאוחר מכדי לעצור פלישה שעלתה בחיי כמיליון עיראקים ואלפי הרוגים ופצועים אמריקאים, וכן בטריליוני דולרים למשלם המסים היושב בארה"ב.