אך באחרונה המתחים הגיעו לשיא. במיוחד בעיר המרכזית בדרום קליפורניה הכפופה להצעת הסנאט של קליפורניה, הידועה כ''הצעה מספר '54''' אשר העניקה הגנה למהגרים שנכנסו לארה"ב באופן לא חוקי.
ואכן, בצעד חסר תקדים משטרת לוס אנג'לס חדלה להוציא לפועל מבצעים המצריכים אכיפה, עצירה, והעברה של שוהים בלתי חוקיים במשותף עם ICE.
כמו כן ב-LAPD מסרבים להסגיר לידי הרשויות הפדרליות שוהים בלתי חוקיים שנעצרו על עבירות קטנות.
צוערי ה-LAPD (צילום: LA Daily Times)
עתה החליט הממשל הפדרלי להגיב.
בניסיון להילחם במדיניות הליברלית של כמה ערים דמוקרטיות כגון ניו יורק, שיקגו, ולוס אנג'לס מתכננים ב-ICE להציב כ-50 סוכני גבול וכ-50 אנשי שטח נוספים מה-CBP (רשות הגבול והמכסים) בתחומי הערים הללו.
בנוסף לכך, החל מסוף פברואר סוכנים נוספים צפויים להיפרס בשטחי סן פרנסיסקו, בוסטון, דטרויט, וניוארק.
תגובת LA
לאור תכנית הפעולה החדשה של הממשל, ראש עיריית לוס אנג'לס אריק גארסטי וראש משטרת לוס אנג'לס מייקל מור שיחררו סרטון ביום שישי בו הודיעו כי משטרת לוס אנג'לס תמשיך להימנע מלשתף פעולה עם מבצעי האכיפה של ICE.
"בלי קשר לסטטוס ההגירה שלכם, אני רוצה שכל תושב לוס אנג'לס יידע שהעיר בצד שלו. כאן בלוס אנג'לס, משטרתנו לא תשתף פעולה עם מדיניות האכיפה של רשויות ההגירה" צייץ גרסטי בטוויטר.
"הגירה היא עניין פדרלי. בטיחות היא עניין משטרתי. ואנו לא נערבב בין שני התחומים", כך הוסיף ראש המשטרה מור.
במקביל, שריף מחוז LA אלכס וילאנובה שחרר גם הוא הצהרה, "אני מתנגד נחרצות להצבה בלתי אחראית של צוותי ימ"מ פדרליים בעיר לוס אנג'לס".
וילאנובה הוסיף לדברים גם ביקורת יוצאת דופן כנגד הצעדים המתוכננים של הממשל בוושינגטון, "התכנית הלא מתוכננת היטב של הממשל הפדרלי הינה טקטיקת הפחדה שנועדה לפגוע באוכלוסייה פגיעה ולדחוק אותה עמוק עוד יותר אל בין הצללים".
ראש עיריית לוס אנג'לס אריק גארסטי (צילום : ל.א טיימס)
מה עובדים פדרליים טוענים
במקביל ראשי ICE אינם מרוצים מחוסר שיתוף הפעולה שמפגינים בכירי העיר לוס אנג'לס.
סוכני ה-CBP (רשות אכיפת המכסים והגבול) המיומנים בלוחמה טקטית אמורים לסייע ל-ICE בתגבור מבצעי האכיפה הקרובים, וראש ICE מת'יו אלבאנס הסביר כי "אנו משתמשים בסוכני ה-CBP במטרה לתגבר את פעילות האכיפה, זאת בתגובה לאתגרים אשר ערי המקלט המסייעות למהגרים הבלתי חוקיים מציבות בפנינו".
אלבאנס טוען כי היעדר שיתוף הפעולה של ערים מסוימות עם התקנות הפדרליות מאלץ את ICE להיעזר ב-CBP כדי ללכוד מהגרים שחזרו לרחובות, "זהו מאמץ הדורש כמות משאבים וזמן משמעותית, כשערי מקלט משחררות פושעים בחזרה אל הרחובות, פשעים שיכולים היו להימנע מתרחשים, ומישהו חייב לעשות את העבודה".
נכון לעתה מספר המהגרים הבלתי חוקיים שהיו צריכים לעבור גירוש ושלא גורשו עלה מ-2.6 מיליון בשנת 2018 לכ-3.2 מיליון בשנת 2019.
עם מספר של כ-5,300 מקרי גירוש שהתרחשו מאז תחילת השנה, (חלקם של מקרי הגירוש הינם פשוט החזרה למקסיקו המתבצעת על ידי אנשים שנתפסו בגבול), נראה כי לאנשי ICE אין די משאבים לנהל ביעילות את פעולות האכיפה כנגד המהגרים הבלתי חוקיים הטעונים גירוש ואשר זוכים להגנה ברגע כניסתם לתחומי השיפוט של ערי המקלט.
ראש ה-LAPD מייקל מור (צילום: LA Daily News)
נלחמים על זכויותיהם
בתוך כך, נראה כי ארגוני זכויות המהגרים פועלים שעות נוספות כדי לסכל את התוכניות של וושינגטון הבירה.
"זוהי תגובה שקופה נגד ערים ורשויות מקומיות המסרבות לבצע את מדיניות הממשל", אמר נאורין שאה, יועץ בכיר במועצה למען זכויות המהגרים בארה"ב המהווה חלק מגוף אזרחי בשם "האיחוד האמריקני למען זכויות וחירויות האזרח".
"צעד שכזה יסכן חיים ויהפוך את רחובותינו לאזורי לחימה. רשויות מקומיות לא צריכות לסבול סנקציות על כך שהן מעוניינות שכספי משלמי המיסים שלהן יועברו לצרכי הקהילה המקומית. מה שצריך לקרות ולא שבמקום זאת הכספים ישמשו לגירוש אנשי הקהילות המקומיות", אמר שאה.
אחרים טוענים כי הם יקימו 'רשתות מענה מהיר' שיתבססו על קוים-חמים עבור מהגרים הניצבים למול מעצר של שוטרי הגירה.
כמו כן קוי המהגרים יספקו ייעוץ משפטי וישלחו מבקרים לבחון את התנהגות הרשויות הפדרליות במוקדי הפשיטות.
חמיד יזן פאנה, יועץ עבור אחד מארגוני הסיוע למהגרים באזור המפרץ טען שמבצע האכיפה הינו חלק מהדפוס האופייני לממשל טראמפ הנעזר בפחד כדי לצבור הון פוליטי, "ערי מקלט הם שיקוף של הערכים המשותפים למרקם הקהילתי, וההסלמה הנוכחית לא הולכת לשנות זאת".