הממשל הפדרלי בראשות הנשיא טראמפ יכול לסרב כספים לרשויות החוק בערים שבהן קיימת "מדיניות מקלט", כך על פי פסיקה חדשה של בית המשפט הפדרלי השני לערעורים של ארצות הברית.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
פסיקה זו למעשה ביטלה פסיקה קודמת שבמסגרתה הממשל הורה להעביר את התקציבים המדוברים לעיריית ניו יורק, כמו גם 7 מדינות, בהן ניו ג'רזי, וושינגטון וניו יורק.
מדובר בניצחון עצום לממשל, שכן אותן מדינות ועיריית ניו יורק הגישו את התביעה כבר ב-2017 לאחר שהתובע הכללי דאז, ג'ף סשנס, הורה שלא להעביר את התקציב לאף רשות מקומית שאינה נותנת לרשויות ההגירה הפדרליות גישה לבתי הכלא. בנוסף, במשרד המשפטים דרשו מהרשויות המקומיות לספק הודעה מקדימה על אסירים שנמצאים בארה"ב באופן לא חוקי ושעתידיים להשתחרר.
"מדיניות המקלט הופכת את כולנו לפחות בטוחים כי היא בהכרח חותרת תחת החוקים שלנו ומספקת הגנה לשוהים בלתי חוקיים", אמר בזמנו סשנס.
לפני השינוי שעליו הכריז סשנס, הרשויות המקומיות רק נאלצו להוכיח שהן אינן מונעות משוטרים להיות בקשר עם סוכני הגירה פדרליים בנוגע למצב ההגירה של עצור.
התובע הכללי לשעבר ג'ף סשנס. החלטתו הובילה לתביעה (צילום: AP)
בהחלטת ביהמ"ש הפדרלי השני לערעורים הוסבר כי החוקים בארה"ב מאפשרים לתובע הכללי להתנות את העברת התקציב לרשויות מקומיות, בין אם מדובר במדינה או בעיר. בנוסף, הוסבר כי קיים תקדים בבית המשפט העליון של ארה"ב לפיו לממשל הפדרלי סמכות רחבה בכל הנוגע למדיניות ההגירה.
חשוב להסביר כי התקציבים המדוברים הינם תוספת לתקציב הקיים, שכן המשטרה או משרדי השריף מתוקצבים בעיקר ע"י הרשות המקומית. עם זאת, מדובר בסכום של כ-250 מיליון דולר שמועבר מהקונגרס לרשויות אכיפת החוק המקומיות, כך שניתן להבין מדוע יש ביקוש לתוספת התקציב.
עם קביעת ביהמ"ש הבוקר, במשרד המשפטים שיבחו את ההחלטה וכינה אותה כ"ניצחון חשוב לעם האמריקאי".