עבור קליפורניה, אוניית ה"גרנד פרינסס" שנאלצה לשוט מול חופי המדינה במשך ימים שלמים הייתה רמז למגפה הקשה שפקדה את ארה"ב כולה. בדיעבד, יתכן שסוגיית הגרנד פרינסס היא זו שמנעה מקליפורניה להפוך למוקד של הנגיף, בדומה לניו יורק, פלורידה ומדינות אחרות.
לוס אנג'לס (מימין) וניו יורק. המצב היה דומה בתחילת מרץ. (צילום: AP / רויטרס)
שבוע ימים לאחר שהאונייה עגנה באוקלנד, מושל קליפרניה - גאווין ניוסאם - הודיע על סגירת עסקים שאינם חיוניים, והתושבים קיבלו הנחייה להישאר בבתים פרט לסידורים חשובים כמו רכישת מזון. קליפורניה אומנם הפכה להיות המדינה הראשונה בארה"ב שמבצעת המהלך (וכעת, יותר מ-300 מיליון אמריקאים קיבלו הנחיות דומות), אך ניוסאם לא נח על זרי הדפקנה.
בזמן שמרבית מדינות ארה"ב תרות אחר ציוד רפואי כגון מסכות N95 וכפפות, ניוסאם הודיע השבוע כי המדינה הגיעה לסיכום עם מספר חברות שיספקו 200 מיליון מסכות וכפפות מדי חודש. ולמרות שקליפורניה עדיין מתמודדת עם המשבר (ברחבי המדינה דווח על כ-17 אלף חולי קורונה), לרשויות הבריאות בכל זאת מצאו את עצמן בעמדה שבה הם יכולים לתרום מאות מכונות הנשמה למדינות אחרות, ביניהן גם ניו יורק.
חשוב לזכור כי לפני חודש, בשבוע הראשון של מרץ, בניו יורק וקליפורניה נרשמו כמויות דומות של חולי קורונה. אלא שמאז, ניו יורק הפכה למוקד הקורונה בארצות הברית, וכיום יש בה כ-140 אלף חולי קורונה, או כ-34% מסך המקרים בארה"ב.
את הפער העצום ניתן לראות גם במקרי המוות: בקליפורניה דווח על 452 בני אדם שמתו כתוצאה מהידבקות בנגיף, וזאת לעומת יותר מ-5 אלף בניו יורק.
עובדי Bloom Energy עומלים על הרכבת מכונת הנשמה (צילום: AP)
"כשנכתוב את ספרי ההיסטוריה ונביט בעשרות אלפי תושבי קליפורניה שניצלו, אני סבור שנמצא לא מעט פקטורים שהובילו לזה", מסביר ד"ר רוברט וצ'טר, ראש החוג ללימודי רפואה באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF). עוד הסביר כי "מה שסייע לקליפורניה להגיב בצורה טובה זו היחס שמהמשבר קיבל ממנהיגים, הן ברמה הפוליטית והן ברמה העסקית. הם ראו את המגפה כמשבר ופעלו בצורה מוקדמת".
כך למשל, כבר לפני שבועיים הסביר ניוסאם כי קרוב ל-25 מיליון מסכות N95 חולקו לבתי החולים וכוחות ההצלה, ואמש, במהלך ראיון שהעניק לרשת MSNBC הוא חשף כי יותר מ-200 מיליון מסכות יועברו למדינה בכל חודש. 75% מהמסכות יהיו N95 (בעלות פילטר) כאשר היתר יהיו מסכות כירורגיות.
In times of crisis, it’s more important than ever we are the UNITED States of America. CA is answering the call for Americans in NY and across the country, loaning 500 state-owned ventilators to those in need. I know, if the tables were turned, other states would be there for us.
— Gavin Newsom (@GavinNewsom) April 6, 2020
"הגיע הזמן שהמדינות יפסיקו להתחרות אחת בשנייה על ציוד. אנחנו בטוחים ביכולת שלנו לספק את הציוד לקליפורניה, ויתכן שנוכל לסייע למדינות שכנות", הסביר המושל.
קליפורניה רושמת הישגים גם בסוגיית מכונות ההנשמה - אחד המוצרים הכי מבוקשים כיום. מעבר לכך שחברות פרטיות תורמות מכונות (אילון מאסק מטסלה, למשל, הבטיח אלף מכונות ותרם 1,225), קליפורניה גם מצליחה להשמיש מכונות ישנות. חברת Bloom Energy המתמחה ב"אנרגיה ירוקה", למשל, החליטה להסב את מפעליה כדי שיוכלו לתקן מכונות הנשמה ישנות.
כאמור, מוקדם יותר השבוע שלחה קליפורניה כ-500 מכונות הנשמה לאילינוי, ניו ג'רזי וניו יורק, וזאת לאחר התייעצות עם אנשי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). מושל ניו ג'רזי, פיל מרפי, פרסם פוסט בחשבון הטוויטר שלו שבו שיבח את ניוסאם ואמר: "אנחנו אסירי תודה, ואני מתחייב לסייע לקליפורניה אם וכאשר תזדקק לעזרה".
מושלי המדינות. ניוסאם (מימין) ואנדרו קואמו (צילום: Getty Images)
גם בנושא הבדיקות לזיהוי הנגיף נרשם שיפור ניכר, בייחוד בדרום המדינה, וזאת לאחר שהמושל התחייב להגביר את קצב הבדיקות בשבוע שעבר. כך למשל, במחוז לוס אנג'לס יכולים כל 10 מיליון התושבים להגיש בקשה לעבור בדיקת קורונה.
אריק גרסטי, ראש עיריית לוס אנג'לס, הסביר בתחילת השבוע כי הרשויות לא יגבילו את הבדיקות כפי שעשו קודם לכן (רק בני 65 ומעלה או בעלי מחלות רקע יוכלו להיבדק קודם לכן). חשוב לציין כי זה לא אומר שללוס אנג'לס יש מספיק בדיקות לכלל התושבים, אך בכל זאת מדובר בשיפור משמעותי לעומת המצב לפני כשבוע או שבועיים.
מעבר לבדיקות, נדמה כי בלוס אנג'לס מתייחסים במלוא הרצינות למשבר. אמש הודיע גרסטי כי תושבים מחוייבים לחבוש מסכות עם היציאה מהבית, גם כאשר מדובר בסידורים כמו סופרמרקט. מעבר לכך, לבתי העסק יתאפשר לסרב לשרת לקוח במידה שהוא אינו מוכן לשים מסכה על פניו. גרסטי הסביר כי ההנחיה "נועדה לטפל באלה שמטפלים בנו".