שר האוצר, סטיב מנוחין בלם אמש לחץ כבר מצד הנשיא טראמפ לבטל את הסכם הסחר בין ארה"ב לסין על רקע אי וודאות גוברת סביב האפשרות שסין מתכננת לא לכבד את ההסכם הנחתם בחודש ינואר השנה ערב התפרצות מגיפת הקורונה.
למרות שיחסי המדינות התדרדרו לשפל כמוהו לא נראה מאז פגש ניקסון את מאו בשנת 1972, הרי שבלומברג מדווח כי בכל זאת צוותי המו"מ יפגשו בשבוע הבא במטרה לסיים את שלב א' של ההסכם.
הפגישה תיערך על רקע איומי נשיא ארה"ב לבטל את ההסכם, ובמקביל לאיומי בייג'ינג למכור את מלאי אגרות החוב האמריקאיות שלה; איום כבד בהתחשב בעובדה שארה"ב מנפיקה אגרות חוב בקצב שיא כדי להתמודד עם נגיף.
בראש צוותי המו"מ של הועידה הוירטואלית יעמדו סגן ראש הממשלה הסיני ליו, והיועץ הכלכלי האמריקני רוברט לייטהאוזר.
הייצוא האמריקאי לסין - בסגול, השארית שסין מחוייבת לקנות, עד השגת יעד ההסכם (מקור: BBG)
הפגישה המתוכננת תהיה הפעם הראשונה שליו ולייטייזר מדברים בפורום רשמי מאז שנחתם ההסכם בינואר (ההסכם מחייב את הצדדים להיפגש כל חצי שנה), רגע לפני שהנגיף העולמי פגע בשתי הכלכלות הגדולות בתבל ועשה שמות בשרשרת האספקה העולמית.
ביום ראשון, בתשובה לשאלה מבעל עסק שאמר שהוא מפסיד כסף על המכסים שמוטלים על מוצרים שהוא מייצא מסין, ציין טראמפ כי אלה הובילו את סין להבטיח לרכוש סחורות אמריקאיות בשווי 250 מיליארד דולר.
"עכשיו הם צריכים לקנות", אמר הנשיא. "ואם הם לא יקנו, נסיים את העסקה, פשוט מאוד."
על פי נוסח ההסכם שנחתם מוקדם יותר השנה, סין הסכימה לרכוש מוצרים ושירותים אמריקאיים נוספים בסך של כ-200 מיליארד דולרים במהלך השנתיים הקרובות, תוך שימוש בשיטות רכש ריכוזיות בדומה למה שנהוג היה בברית המועצות.
בכחול, הייבוא הסיני, באדום, הייצוא (מקור: BBG)
עד כה, הרכישות הסיניות נופלות הרבה מתחת לרמה שהן צריכות להיות כדי להגיע ליעד הראשון של השנה. אפילו באפריל 2020, כשסין שמרה לעצמה את כל אספקת ציוד המגן הרפואי בשיא משבר הקורונה, עדיין הייצוא לארה"ב היה הרבה יותר גבוה ממה שצפו הכלכלנים, מה שמצביע על כך שגירעון הסחר האמריקני עם סין יחמיר ככל הנראה בחודשים הקרובים.
לבסוף, בהתחשב בקרירות היחסים בין המעצמות, לא נופתע לראות אף אחד המצדדים חותר תחת העסקה ומפר את ההסכם, במיוחד שבארה"ב קיים פלג ניצי כלפי סין החולם על ניתוק הקשרים עימה כליל.