הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
צרות בלתי נגמרות בבואינג: מאות הזמנות בוטלו, שפל של 11 שנה במסירת מטוסים
החברה אומנם התמודדה עם בעיות עוד בטרם החלה מגפת הקורונה, אך במהלך חודש אפריל היא הגיעה לנקודת שפל. אם לא די בכך, מנכ"ל החברה טוען שיידרשו עד חמש שנים כדי שהביקוש לטיסות יחזור לרמה הרגילה, עובדה שעלולה להוביל לקריסתה של לפחות חברת תעופה אחת בארה"ב

יצרנית המטוסים האמריקאית, בואינג, ספגה מהלומה כפולה במהלך חודש אפריל: אם לא די בכך שקצב הייצור של מטוסים חדשים נמצא בשפל בעקבות משבר הקורונה, החברה נאלצת להתמודד עם גל של ביטולי הזמנות, גם הוא על רקע המשבר.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


מפעלי בואינג בוושינגטון (צילום: Shutterstock)

 

שישה מטוסים בלבד נמסרו מבואינג לחברות התעופה השונות במהלך חודש אפריל - הכמות הנמוכה ביותר מאז 2008, אז החברה התמודדה עם שביתה של כ-27 אלף עובדים בפס הייצור. חשוב להסביר כי מסירת מטוסים היא מדד פיננסי חיוני עבור בואינג, שכן יצרניות המטוסים מקבלות את מרבית הסכום במעמד זה (ולא במעמד ההזמנה).

נתונים עגומים אלה ככל הנראה תרמו לכך שבואינג דיווחה על הפסד של 1.7 מיליארד דולר במהלך הרבעון הראשון. הפסד זה אף הביא את החברה להודיע לפני כשבועיים על כוונתה לפטר 16 אלף עובדים, או כ-10% מכוח העבודה.

מעבר לכך, לא ניתן להתעלם שבואינג הייתה מצויה במשבר עוד לפני שהחלה מגפת הקורונה. במרץ 2019, בואינג הפסיקה למסור מטוסי 737MAX, וזאת לאחר שתי התרסקויות קשות שגבו את חייהם של 346 בני אדם. האירוע הראשון התרחש ב-29 באוקטובר 2018 מול חופי אינדונזיה כאשר טיסת ליון אייר 610 התרסקה אל תוך ים ג'אווה עם 189 נוסעים ואנשי צוות. חודשים ספורים לאחר מכן, ב-10 במרץ, התרסקה טיסת אתיופיאן איירליינס בדרכה לקניה עם 157 נוסעים ואנשי צוות.

 

6 מטוסים - פחות ממה שנראה בתמונה זו - נמסרו לחברות התעופה בחודש שעבר (צילום: Shutterstock)

 

למרות זאת, החברה המשיכה לייצר מטוסים אחרים - בעיקר דגמי הדרימליינר הפופולאריים - ובשנה האחרונה (עד מרץ 2020) נמסרו מבואינג, בממוצע, 24 מטוסים מדי חודש. ראשי בואינג קיוו כי שנת 2020 תהיה טובה יותר מהקודמות, אך אז הגיע משבר הקורונה. ב-23 במרץ הוחלט להפסיק את עבודות הבנייה והייצור במפעלי החברה בוושינגטון, וזאת לאחר שאחד העובדים מת בעקבות הידבקות בנגיף.

כשבועיים לאחר מכן, ב-8 באפריל, בואינג נאלצה להורות על סגירת המפעלים גם בצדה השני של ארה"ב, בדרום קרוליינה. לאחר מכן, ב-18 באפריל, בואינג הודיעה כי תפתח את המפעלים מחדש על אף הירידה המשמעותית בביקוש למטוסים חדשים (שכמובן נובעת מהירידה בביקוש לטיסות).

 

מנכ"ל בואינג, דיוויד קלהון (צילום: Getty Images)

 

ביום שלישי העניק דיוויד קלהון, מנכ"ל בואינג שמונה לתפקיד היוקרתי לפני כחמישה חודשים, ראיון לתוכנית הבוקר "טודיי שואו", והוא נשאל האם לדעתו המשבר עלול לגרום ללפחות חברת תעופה אחת בארה"ב לפשוט את הרגל: "אני לא רוצה לעסוק בניבוי, אבל זה בהחלט דבר סביר". עוד אמר קלהון כי הביקוש לטיסות לא יחזור באופן מיידי לרמה שנרשמה ערב המשבר, והוא אף הסביר כי יתכן שיעברו 3 עד 5 שנים עד שזה יקרה.

החשש לפיו הביקוש יעלה לרמה המוכרת רק לקראת שנת 2025 היא אחת הסיבות המרכזיות שגורמת לביטולי ההזמנות. במהלך חודש אפריל בוטלו לא פחות מ-108 הזמנות - מרביתם מחברות העוסקות בחכירת מטוסים לחברות התעופה עצמן. כך למשל, חטיבת המטוסים של תאגיד ג'נרל אלקריק (GE Capital Aviation Services) ביטלה הזמנה ל-69 מטוסים.

 

מפעלי בואינג נסגרו בשל המשבר, אך מאז נפתחו מחדש (צילום: Shutterstock)

 

המשמעות היא שמתחילת השנה בוטלו יותר מ-300 הזמנות, הרבה יותר ממה שנרשם במהלך כל שנת 2019 (בעקבות הצרות עם דגמי ה-MAX). אם לא די בכך, אל מאות הביטולים צריך לצרף 101 הזמנות שנדחו. כך למשל, סאות'ווסט איירליינס הודיעה כי תדחה את קבלתם של 59 מטוסים מתוך 107 שהוזמנו, וכעת היא לא מצפה שמטוסים אלה יימסרו לפני 2022.

עם זאת, חשוב להסביר כי במקרה של סאות'ווסט מדובר בעיקר במטוסי MAX. גארי קלי, מנכ"ל החברה, סיפר בחודש שעבר כי "אנחנו לא זקוקים למטוסים אלה כעת. למעשה, אנחנו לא זקוקים לכל המטוסים שיש ברשותנו כיום".

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE