כיממה אחת בלבד לאחר שבית המשפט העליון של ארצות הברית פסק נגד כוונת הממשל, הבוקר (שישי) אמר הנשיא טראמפ כי בכוונתו לחדש את המאמצים להביא לסיומה של תוכנית "דאקה", במסגרתה מאות אלפי צעירים שהוריהם נכנסו למדינה באופן לא חוקי, זוכים למעמד מיוחד המונע את גירושם.
הנשיא טראמפ, לצד מפגינים בעד תוכנית דאקה מחוץ לביהמ"ש העליון (צילום: AP)
באמצעות חתימה על צו מנהלי, הנשיא עדיין מסוגל לשלול את זכויותיהם של כ-650 אלף מהגרים צעירים, דבר שלא יאפשר להם לעבוד או לשהות בארה"ב באופן חוקי. אם לא די בכך, העובדה שעד כה הסוגיה לא הגיעה לקונגרס, גורמת לענן של חוסר וודאות לרחף מעל אותם צעירים.
בציוץ שפרסם מוקדם יותר היום, הנשיא כתב כי "בית המשפט העליון ביקש מאיתנו להגיש מחדש את טענות ה"דאקה" שלנו, לא היה הפסד או ניצחון. הם "בעטו", ממש כמו במשחק פוטבול (בתקווה שהם יעמדו למען הדגל הנהדר שלנו). נגיש את המסמכים המשופרים בקרוב...".
The Supreme Court asked us to resubmit on DACA, nothing was lost or won. They “punted”, much like in a football game (where hopefully they would stand for our great American Flag). We will be submitting enhanced papers shortly in order to properly fulfil the Supreme Court’s.....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 19, 2020
קן קוצ'ינלי, סגן השר לביטחון המולדת בפועל וראש משרד האזרחות ושירותי ההגירה בפועל, העניק הבוקר ראיון לרשת פוקס ניוז, במהלכו הסבירו כי "נפעל מהר ככל הניתן כדי להציג בפני הנשיא את כל האופציות העומדות בפנינו. זה עדיין משאיר את האפשרות לפתרון הטוב ביותר, כפי שציין ביהמ"ש העליון, שזה התערבות הקונגרס".
"נגיש את המסמכים בקרוב..." (צילום: AP)
אך גם אם בקונגרס יתחילו לדון בסוגיית "דאקה", הסבירות שחקיקה מסוימת תאושר עד הבחירות נמוכה ביותר, אם לא קלושה. כזכור, "דאקה" - או בשמה המלא, "Deferred Action for Childhood Arrivals, או DACA" (לעיתים משתתפי התוכנית נקראים "חולמים") - חוקקה ע"י הממשל הקודם בראשות אובמה. מאז שהנשיא טראמפ נכנס לבית הלבן, הוא סימן מספק חקיקות מתקופת קודמו, ביניהן דאקה ו"אובמה-קייר", כמטרות לביטול.
ארבעה שופטים שמרנים בביהמ"ש העליון הצביעו בעד הממשל, אולם נשיא בית המשפט - ג'ון רוברטס - בחר להצביע עם ארבעת השופטים הליברליים, ובכך מנע את סגירת התוכנית. מעבר לכך שמדובר בתבוסה גדולה לממשל, רבים בבית הלבן בוודאי זועמים על כך שרוברטס בחר שלא ליישר קו עמם.
בפסיקתו כתב רוברטס כי הממשל לא סיפק סיבה מוצדקת לסגירת התוכנית - וזו נקודה קריטית ביותר, שכן הוא אינו אומר שסגירת דאקה אינה אפשרית, אלא שהדרך שבה הניסיון הנוכחי נעשה, לא יכול לזכות לגיבוי משפטי. הוא אף הסביר כי הממשל יכול להגיש בקשה נוספת עם סיבות מפורטות יותר, אך לא ברור אם זה אכן יעשה.
ארבעת השופטים השמרניים של בית המשפט העליון - סמואל אליטו, ניל גורסץ', ברט קוואנו וקלרנס תומאס - טענו בפסיקת הנגד שלהם כי בפועל, ההחלטה שהתקבלה היום רק "מחזירה את הכדור למגרש של הממשל":
"בית המשפט העליון עדיין לא מצא פתרון לסוגיית 'דאקה', ובמקום, אנחנו שולחים מסר למשרד לביטחון מולדת לפיו עליו לנסות שוב", כתב אליטו. תומאס לקח את העניין צעד קדימה וכתב כי "צריך להכיר בהחלטה שהתקבלה היום כפי שהיא: ניסיון להימנע מהחלטה שאינה 'פוליטיקלי קורקט', אך נכונה מבחינה משפטית".
הנשיא טראמפ וג'ון רוברטס, נשיא ביהמ"ש העליון (צילום: Getty Images)
לאחר הפסיקה, הנשיא טראמפ הגיב בזעם וכתב כי "החלטות נוראיות אלו נעשות על רקע פוליטי, ומהוות ירייה בפניהם של רפובליקנים ושמרנים. אנחנו זקוקים לשופטים נוספים או שנאבד את התיקון השני לחוקה, ואת כל השאר. בחרו בטראמפ!", הוא כתב, וכעבור שעה הוסיף ציוץ נוסף בו כתב, "קיבלתם רושם שבית המשפט העליון לא אוהב אותי?".
מאידך, במפלגה הדמוקרטית חגגו בעקבות הפסיקה. ג'ו ביידן, מי שיתמודד מול טראמפ בבחירות בעוד חודשים ספורים, צייץ: "החלטת ביהמ"ש הייתה אפשרית בזכות האומץ והנחישות של מאות אלפי משתתפי 'דאקה'...כנשיא, אעבוד על כך שתוכנית זו תהפוך לקבועה".