ההחלטה של הנשיא טראמפ להפסיק את המו"מ עם הדמוקרטים בנוגע לחקיקת החירום הבאה תשפיע על מצבם הכלכלי של מאות מיליוני אמריקאים, אך השפעותיה הורגשו גם בבורסה בוול סטריט, שם המסחר הסתיים במגמה שלילית.
סדרת הציוצים של טראמפ פורסמה, וכעבור שתי דקות הבורסה צללה (צילום: Getty Images / טוויטר)
"הודעתי לנציגי המו"מ להפסיק את המו"מ עד אחרי הבחירות, ומיד לאחר שאנצח אנחנו נאשר חקיקת חירום שתתרכז באמריקאים ובעסקים קטנים", כתב הנשיא בחשבון הטוויטר שלו בשעה 2:48 בצהריים (בחוף המזרחי, 11:48 בבוקר בחוף המערבי) - 72 דקות לפי תום המסחר.
עד אותה הודעה, מדד הדאו ג'ונס - אחד הקריטיים ביותר בכלכלה האמריקאית - נהנה מיום טוב ורשם עלייה של 200 נקודות. אך, כאמור, הכרזת הנשיא הובילה לטלטלה וחוסר וודאות, והמדד סיים את היום בירידה של 375 נקודות, או 1.3% לעומת ערכו בתחילת היום. מדד ה-S&P500 ירד ב-1.4% ל-3,360.95 נקודות, ואילו הנאסד"ק צנח ב-1.6% וסיים את היום ב-11,154.60 נקודות.
חברות התעופה המובילות בארצות הברית, שנמצאות אף הן במצב של חוסר וודאות לאחר שהן נאלצו להוציא עשרות אלפי עובדים לחל"ת, רשמו גם הן ירידות שערים חדות: מניית יונייטד איירליינס ירדה ב-3.7%, דלתא איירליינס ב-2.9%, אמריקן איירליינס ב-4.5% וסאות'ווסט ב-2.4%.
יצרנית המטוסים בואינג, שכמובן נשענת על אותן חברות תעופה, איבדה 6.8% מערך מנייתה.
צניחת השערים לא פסחה על ענקיות הטכנולוגיה, לרבות פייסבוק (2.3%-), אמזון (3.1%-), אפל (2.9%-), נטפליקס (2.8%-) ואלפבית, חברת האם של גוגל (2.2%-).
טראמפ עם שובו לבית הלבן, אמש, לצד הבורסה בניו יורק (צילום: רויטרס / Getty Images)
עוד קודם לכן, בשעות הבוקר, יו"ר הבנק הפדרלי - ג'רום פאוול - הפציר במחוקקים לאשר את חקיקת החירום והזהיר שההתאוששות הכלכלית תימשך הרבה מעבר למצופה ללא עזרה מהקונגרס.
"גם אם בסופו של דבר הצעדים שבהם ינקטו יוכחו כנרחבים מכפי שהיה צריך, זה לא יהיה בזבוז", הסביר פאוול במהלך כנס האגודה הלאומית לכלכלה עסקית.
כאמור, מי שייפגעו בצורה הקשה ביותר מן ההחלטה להפסיק את המו"מ הם תושבי ארצות הברית, שהיו אמורים לקבל תשלום ישיר נוסף בסף 1,200 דולר (2,400 עבור בני זוג, 500 דולר על כל ילד). גם עשרות מיליוני המובטלים היו אמורים לקבל סיוע נוסף (חידוש ההטבה השבועית בסך 600 דולר), אך זה לא יקרה בחודש הקרוב.
בנושא האבטלה, חשוב להדגיש כי שיעור האבטלה כיום - 7.9% - הוא הנמוך ביותר מאז תחילת המשבר, אך במשק ישנן 10.7 מיליון משרות פחות ממה שהיה בחודש פברואר - נתון שמסביר את דבריו של פאוול הבוקר.