תושב פלורידה הצליח להשיג במרמה קרוב לשני מיליון דולר מתוכנית החירום לעסקים קטנים, ובין היתר הוא הוציא כ-170 אלף דולר על שתי מכוניות חדשות. כעת הוא עלול למצוא את עצמו מאחורי סורג ובריח במשך ארבעה עשורים.
ניקולטה רכש שתי מכוניות, טנדר ב-66 אלף דולר ומרצדס ב-106 אלף דולר
קית' וויליאם ניקולטה בן ה-48, תושב העיר דייד סיטי - מצפון לטמפה - נעצר בשבוע שעבר בחשד למספר עבירות פיננסיות, לרבות הונאת בנקים והלבנת הון.
למעשה, הפרשה החלה כבר בחודש מאי, כאשר ניקולטה הגיש בקשה לקבלת הלוואת במסגרת התוכנית להגנה על השכר (Paycheck Protection Program, או PPP), המנוהלת ע"י מנהל העסקים הקטנים של ארה"ב (SBA). במסמכים שהגיש טען החשוד שהוא הבעלים של חברה העוסקת במתכות, ושהוא מחזיק ב-69 עובדים כאשר עלות שכרם עומדת על 760 אלף דולר בחודש.
Dade City man charged w/ COVID relief fraud. @IRS_CI @FBITampa https://t.co/cvvZbHciu2 pic.twitter.com/0eTGajwLzm
— USAO Middle Florida (@USAO_MDFL) October 23, 2020
בקשתו של ניקולטה אושרה ע"י ה-SBA, והוא קיבל 1.9 מיליון דולר מאחד הבנקים בפלורידה. רק בדיעבד התברר כי הנאשם כלל לא דיווח תשלום שכר כלשהו, לפחות לא במהלך השנתיים האחרונות.
אך לפני שהתרמית נחשפה, ניקולטה קיבל את הכסף ומיד החל לבצע העברות כספיות בין מספר חשבונות בנק שלו. הוא משך 100 אלף דולר במזומן, העביר 537 אלף דולר לחברת ניהול בדרום המדינה, ורכש שתי מכוניות: מרצדס חדשה ב-106 אלף דולר, וטנדר של פורד ב-66 אלף דולר.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"באף שלב, הנאשם לא התכוון לעשות שימוש בכסף שקיבל למטרתה של תוכנית ה-PPP: תשלום שכר העובדים, תשלום שכר דירה והוצאות אחרות הקשורות לבית עסק", אמרו במשרד התביעה הפדרלי בטמפה.
מעבר להונאת ה-PPP, ניקולטה יועמד לדין גם בשל הניסיון לבצע הלבנת הון. אם יורשע, בית המשפט הפדרלי במדינה צפוי לשלוח אותו ל-40 שנים בבית הכלא.
תוכנית ה-PPP נחשבת כחלק קריטי ביותר בתהליך ההתאוששות הכלכלית של ארה"ב. במסגרת חקיקת החירום שאושרה בחודש מרץ, כ-349 מיליארד דולר הוקצו לטובת ה-PPP. בפועל, מאות אלפי חברות הגישו בקשות וגרמו לתקציב להיגמר בתוך 13 יום. אי לכך, בקונגרס הקצו כ-310 מיליארד דולר נוספים בחקיקת החירום הבאה, שאושרה בסוף חודש אפריל.
למעשה, מדובר בהלוואה שנועדה לשמש כתקציב למימון הוצאות שכר, שכר דירה וחשבונות במשך שמונה שבועות. אחת הסיבות המרכזיות שהפכו את התוכנית לפופולרית היא העובדה שב-SBA יסכימו לוותר על החוב - דהיינו שבעל העסק לא יידרש להחזיר את הכסף - אם עשה שימוש בלפחות 75% מהסכום שקיבל לטובת תשלום שכר העובדים.
על אף שלא מדובר בהונאה הראשונה שבוצעה במסגרת התוכנית (וכנראה גם לא האחרונה), בעלי עסק רבים בפלורידה הואשמו בתרמיות דומות. כך למשל, בחודש יולי דיווחנו על הפרשה שבה הסתבך דיוויד היינס בן ה-29 ממיאמי, שעלול להישלח ל-70 שנות מאסר לאחר שהשיג קרוב לארבע מיליון דולר מה-PPP, ומיד יצא לרכוש מכונית למבורגיני מפוארת ב-318 אלף דולר.
חודשים ספורים לאחר מכן דיווחנו על בעלי חברת קונסטרקשן מפורט מאיירס, קייסי קראות'ר, שקיבל שני מיליון דולר במסגרת התוכנית, אך במקום לשלם את שכרם של העובדים, הוא יצא לרכוש יאכטה ב-700 אלף דולר.