קליפורניה נערכת לקראת עונת החגים שכוללת את חג ההודיה וחג המולד, אולם עד כה לא התקבלו רמזים לכך שהמדינה מצליחה לבלום את התפשטות נגיף הקורונה. נהפוך הוא, נתוני מחלקת בריאות הציבור מראים שהגל הנוכחי הוא הגדול ביותר ש-40 מיליון תושבי המדינה נאלצו להתמודד עמו.
התסריט שממנו חששו: סגירת עסקים נוספת בלוס אנג'לס (צילום: Getty Images)
כמעט כל 'מדדי הקורונה' נמצאים בעלייה, וקיים חשש כבד שבקרוב העלייה תורגש גם במספר קורבנות הנגיף. בשבעת הימים האחרונים אובחנו במדינה, בממוצע, כ-11,700 נשאים חדשים בכל יום - הכמות הגדולה ביותר מאז תחילת המשבר בחודש פברואר. בנוסף, ממוצע הבדיקות החיוביות בשבוע החולף עלה ל-6% בפעם הראשונה מזה שלושה חודשים.
לפי הנתונים של חוקרי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, קליפורניה אף רשמה שיא תחלואה חדש ביום שבת כאשר 15,685 נשאים חדשים אובחנו.
המגמות מורגשות היטב גם בבתי החולים, שכן במהלך 12 הימים האחרונים יותר מאלפיים חולי קורונה נאלצו להתאשפז. למעשה, סך הנדבקים שמאושפזים בבתי החולים עומד על 5,170 - עלייה של 68% בתוך פחות משבועיים והפעם הראשונה שישנם יותר מ-5 אלף מאושפזים מאז סוף חודש אוגוסט.
למעשה, במהלך השבועיים האחרונים חלה הידרדרות משמעותית בכמעט כל הנתונים הקריטיים: מספר הבדיקות החיוביות עלה ב-2% ומספר הנשאים החדשים הוכפל.
עמדת בדיקת קורונה בלוס אנג'לס (צילום: Getty Images)
בעקבות העלייה בתחלואה, במהלך השבוע האחרון החליטו רשויות המדינה להורות על סדרה של מגבלות חדשות ומשמעותיות. ביום שבת נכנסה לתוקף מדיניות "הישארו בבית" ("stay at home") של מושל המדינה, גאווין ניוסאם, ב-41 מתוך 58 מחוזות.
במסגרת ההנחייה, על התושבים להישאר בבית בין השעות 10:00 בלילה ועד השעה 5:00 בבוקר. הנחיה זו מעט ממוקדת יותר מאשר זו שפורסמה בחודש מרץ, שכן בזמנו היא חלה על כלל מחוזות המדינה בכל שעות היממה. ניוסאם הסביר שההחלטה ליישם את העוצר רק בשעות הלילה נובעת מכך שאלו השעות שבהן נרשמות התקהלויות חברתיות - הגורם המרכזי להפצת הנגיף.
בפועל, כל עסק שאינו מוגדר כחיוני ייאלץ להיסגר עד השעה 10:00 בלילה. לעומת זאת, סופרמרקטים ובתי מרקחת יוכלו להישאר פתוחים. במסעדות המצב מעט מסובך יותר, שכן החל משעה 10:00 הן יעברו למתכונת של משלוחים ושירותי טייק אוויי בלבד.
חשוב להבהיר כי "העוצר הלילי" לא מונע מתושבים לצאת מהבית במקרים מסוימים, למשל כדי לטייל עם הכלב, אחרי השעה 10:00.
כאמור, ההנחייה חלה רק במחוזות שהוגדרו כ"סגולים" בדרגת הסיכון של מחלקת בריאות הציבור, אולם בפועל 94% מאוכלוסיית המדינה מתגוררת באותם מחוזות.
המושל ניוסאם הכריז על מגבלות חדשות ברחבי המדינה (צילום: AP / טוויטר)
השינויים הגדולים ביותר שיורגשו כבר עתה בקליפורניה נוגעים לתוכנית פתיחת המשק, שגובשה בשלהי חודש אוגוסט. כזכור, מדיניות זו איפשרה לחלק מהמחוזות לפתוח יותר בתי עסק, בהתאם למצב התחלואה המקומי. למעשה, כל 58 המחוזות של קליפורניה הוכנסו לארבע קטגוריות, על סמך שני נתונים קריטיים: כמות נשאי הקורונה על כל 100 אלף תושבים בכל יום, ושיעור הבדיקות החיוביות.
כך למשל, מחוזות שבהם ישנם למעלה מ-7 נשאים על כל 100 אלף תושבים, ושיעור הבדיקות החיוביות גבוה מ-8%, יוגדרו כ"מחוזות סגולים", ועל כן מרבית בתי העסק במקומות סגורים לא יוכלו להיפתח. לעומת זאת, מחוז הוגדר כ"צהוב" (הדרגה הנמוכה ביותר) כאשר יש בו פחות מנשאי הנגיף אחד על כל 100 אלף תושבים, וכאשר שיעור הבדיקות החיוביות נמוך מ-2%. במצב זה מתאפשר כמעט לכל בתי העסק להיפתח מחדש, כולל במקומות סגורים (למשל, אזורי ישיבה במסעדות).
במסגרת השינויים שעליהם הוכרז בשבוע שעבר, למחלקת בריאות הציבור בקליפורניה יתאפשר להעביר מחוז לדרגה גבוהה יותר (כלומר, לרמת סיכון גבוהה יותר) בתוך שבוע בלבד (קודם לכן, למחוזות ניתנה תקופה של שבועיים כדי לנסות ולהוריד את התחלואה ולמנוע את העברתם לדרגה גבוהה יותר). בנוסף, יתאפשר להעביר מחוז ביותר מדרגה אחת (למשל, מהראשונה לשלישית) אם נרשמת בו הידרדרות משמעותית בתחלואה.
במקביל, רשויות הבריאות בקליפורניה פרסמו המלצה לכלל הנכנסים למדינה - בין אם מדובר בהגעה ממדינה זרה או ממדינה אחרת בארה"ב - לשהות בבידוד ביתי במשך 14 יום.
האם כבישי לוס אנג'לס שוב יתרוקנו? (צילום: Getty Images)
המצב בעיר הגדולה במדינה, לוס אנג'לס, מעט מסובך יותר. עוד לפני כניסת העוצר הלילי בסוף השבוע הקודם, רשויות הבריאות בעיר המלאכים הביעו חשש שסגר מלא הוא מהלך בלתי נמנע.
ביום שישי האחרון אמרו אנשי המחלקה שהם מודאגים משני נתונים ספציפיים: מספר הנשאים החדשים המאובחנים בכל יום (שזינק מ-1,600 בתחילת נובמבר ליותר מ-3,300 בשבוע שעבר), ומספר המאושפזים שעמד בזמנו על יותר מ-1,200.
למעשה, התקבלה החלטה להורות על סגירת אזורי הישיבה במסעדות וברים ברחבי המחוז במידה שממוצע הנשאים היומי יגיע ל-4,000, או לחילופין מספר המאושפזים יגיע ל-1,750. וכך בדיוק קרה במהלך סוף השבוע, כאשר ממוצע הנשאים בשבוע החולף עלה ל-4,100.
בעקבות כך, כבר ביום רביעי, ה-25 בנובמבר, מדיניות חדשה נכנסת לתוקף, במסגרתה לא יתאפשר ללקוחות לשבת בברים או במסעדות בכל אזור מחוז לוס אנג'לס, גם לא באזורי ישיבה במקומות פתוחים, בכל שעות היממה. בפועל, אותם בתי עסק יוכלו להמשיך בפעילותם, אם כי רק בשירותי משלוחים וטייק אוויי.
ד"ר ברברה פרר, מנהלת מחלקת בריאות הציבור במחוז לוס אנג'לס, הסבירה שהנחיה זו תישאר בתוקף במשך לפחות שלושה שבועות: "כמות הנשאים ממשיכה לעלות לרמות שלא ראינו, ועלינו לנקוט בפעולות כדי לצמצם ככל הניתן את המפגשים ההמוניים, בייחוד כאלה ללא מסכות או שמירה על ריחוק חברתי", היא מסרה.
עוד אמרה ד"ר פרר כי "אנחנו מקווים שתושבי המחוז ימשיכו לתמוך במסעדות וברים באמצעות הזמנת משלוחים או טייק אוויי, ואנחנו כמובן גם מקווים שכל התושבים יתמכו בכל העסקים בכך שהם יפעלו לפי ההנחיות ויסייעו לנו לבלום את התפשטות הנגיף. לצערנו, אם מספר הנשאים והמאושפזים ימשיך לעלות, ניאלץ להורות על מגבלות חדשות כדי להגן על מערכת הבריאות ולהציל חיים".
ד"ר ברברה פרר, לצד ההנחיה לסגור אזורי ישיבה במסעדות וברים בלוס אנג'לס החל מהשבוע (צילום: טוויטר / AP)
עוד קודם לכן, במחלקת הבריאות הסבירו שאם המחוז יגיע למצב שבו מאובחנים יותר מ-4,500 נשאים חדשים בכל יום, או לחילופין במידה שכמות המאושפזים תעלה על 2,000 איש, עוצר כללי יוטל ברחבי המחוז במשך לפחות שלושה שבועות. ועל אף הנתונים העגומים, ד"ר ברברה פרר סבורה שניתן למנוע סגר מלא: "אני לא חושבת שזה משהו בלתי נמנע, ואני מקווה מאוד שלא נגיע למצב הזה", היא מסרה.
ד"ר מארק גאלי, שר הבריאות ושירותי האנוש של קליפורניה, הדגיש שלא מדובר בעוצר לילי, אלא הנחיה כללית שנועדה להפחית במספר האנשים שיוצאים לבלות בלילות, בייחוד בברים ומסעדות: "אין פה דבר אחד שגורם לתחלואה לזנק, אלא שילוב של כמה וכמה גורמים. קודם כל יש את מזג האוויר הקריר, ביחד עם העובדה שישנן יותר התקהלויות כתוצאה מפתיחת עסקים. לצד זה צריך גם להתייחס לאירועים בשבועות האחרונים, למשל בלוס אנג'לס שם חגגו את האליפויות של הלייקרס ודודג'רס. ורק עכשיו עברנו את האלווין ואנחנו לקראת חג ההודיה", הוא אמר.