משרד המשפטים האמריקאי פנה לבית המשפט הפדרלי והמליץ לו לאשר צו מניעה זמני נוסף כנגד חוק שנוי במחלוקת שאושר בטקסס, במסגרתו נאסר על ביצוע הפלות בשלב מוקדם מאוד בהריון.
אילוסטרציה (צילום: AP)
כזכור, הצעת החוק השנויה במחלוקת (S.B. 8 בשמה הרשמי) אושרה ע"י בית הנבחרים והסנאט המקומיים בבירת טקסס, אוסטין, מוקדם יותר השנה. ב-19 במאי מושל המדינה, גרג אבוט, חתם על הצעת החוק אשר נכנסה לתוקף ב-1 בספטמבר.
חשוב להסביר שהחוק אוסר על ביצוע הפלות החל מהדופק הראשון של העובר - בערך כשישה שבועות לתחילת ההריון, תקופה שלרוב נשים עוד לא יודעות שהן בהריון. כמו כן, החוק לא מחריג מקרי אונס או גילוי עריות.
בדומה להצעות חוק דומות שהוגשו במדינות אחרות, הסוגיה הגיעה לבית המשפט העליון של ארה"ב, אולם השופטים בחרו שלא להתערב, ובכך איפשרו לחוק להיכנס לתוקף.
מושל טקסס, גרג אבוט (צילום: AP)
בשבוע שעבר נרשמה תפנית מפתיעה כאשר בית המשפט הפדרלי בטקסס אישר צו מניעה זמני כנגד חוק ההפלות.
השופט רוברט פיטמן קבע שיש להקפיא את החוק עד שהנושא יוכרע ע"י בתי המשפט באופן סופי: "מאז שהחוק נכנס לתוקף, המדינה מונעת מנשים לשלוט בחייהן בדרכים המוגנות ע"י החוקה האמריקאית", נכתב בפסיקה, "יתכן שבתי משפט אחרים ימצאו דרך להימנע מהגעה למסקנה זו, אבל בית משפט זה לא יאשר יום נוסף שבו זכויות בסיסיות אלה נלקחות מנשים".
יומיים בלבד לאחר מכן התובע הכללי של טקסס, קן פקסטון, הודיע שהמדינה עתרה לביהמ"ש הפדרלי החמישי לערעורים במטרה לבטל את צו המניעה. וכך בדיוק קרה ביום שבת, כאשר ביהמ"ש קיבל את טענת המדינה והורה לבטל את צו המניעה של פיטמן.
מפגינים נגד הצעת החוק, מחוץ לבניין הקפיטול בטקסס, מוקדם יותר השנה (צילום: Getty Images)
כעת, הממשל הפדרלי פנה לבית המשפט הפדרלי לערעורים בבקשה שיבחן את הנושא מחדש, ויתכן שבסופו של דבר הסוגיה תוכרע ע"י בית המשפט העליון של ארה"ב.
"אם המזימה של טקסס תקבל אישור מבית המשפט, אף זכות חוקתית לא תהיה חסינה מפני חבלה מסוג זה", כתבו אנשי משרדי המשפטים בפנייתם והוסיפו כי החוק עלול ליצור תקדים שיאפשר לעקוף פסיקות קודמות של ביהמ"ש העליון בנושאים אחרים.
טקסס צפויה למסור את תגובתה הרשמית לבית המשפט עד יום חמישי הקרוב, כך שהפסיקה הסופית עשויה להתפרסם כבר באותו יום או בבוקר יום שישי.