המפלגה הלאומית הסקוטית (SNP) ומפלגות נוספות באופוזיציה הבריטית הגישו הצעת אי אמון בממשלתה של תרזה מיי, כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס. ההצעה הוגשה הערב (שלישי), פחות משבוע אחרי שממשלתה של מיי ניצלה מהצבעת אי אמון שהוגשה על ידי חברי מפלגתה השמרנית.
תחזיק מעמד עד ינואר? תרזה מיי (צילום: BBC)
ה-SNP היא המפלגה השלישית בגודלה בבית הנבחרים הבריטי, הבית התחתון של הפרלמנט, בו חברים 650 נבחרים. להצעת האי אמון שהגישה הצטרפו הליברל-דמוקרטים, המפלגה הוולשית Plaid Cymru ומפלגת הירוקים. הלייבור, המפלגה הגדולה ביותר באופוזיציה, לא הצטרפה להצעה. במגישות מבקשות שדיון בהצעה יתקיים עוד לפני יציאת הפרלמנט לחופשת חג המולד, כלומר עד סוף השבוע.
חבר המפלגה הסקוטית איאן בלקפולד צייץ כי הוא "דורש שהממשלה תקדיש זמן לדיון בבקשה הזו", אולם על פי החוק בבריטניה הממשלה מחויבת להקצות זמן לדיונים שהוגשו רק על ידי יושב ראש האופוזיציה – מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין, שכאמור לא שותף להצעת האי אמון הנוכחית. אתמול הגישה הלייבור הצעת אי אמון במיי עצמה לאחר שלא קבעה מועד מיידי להצבעה על הסכם הברקסיט שהשיגה עם מדינות האחוד האירופי, אולם ההצעה לא הועברה לדיון והצבעה. ההצבעה המקורית על הסכן הברקסיט הייתה אמורה להתקיים בשבוע שעבר אולם נדחתה על ידי מיי לאחר שהבינה כי היא צפויה להפסיד בה.
דורש דיון בהצעה לפני חג המולד. איאן בלקפולד (צילום: The Times)
לבריטניה נשארו פחות ממאה ימים לאשר את הסכם הברקסיט שמיי השיגה, שכן ב-29 במרץ הפרישה מהאיחוד תצא לפועל ובלי הסכם בריטניה עשויה לחזור עשרות שנים אחורה מבחינה כלכלית וחברתית, כשההערכות הקודרות מדברות על פחות מחודש לפני שמדפי הסופרמרקטים ובי המרקחת בבריטניה מתרוקנים לחלוטין. מיי עדיין מתקשה להשיג הסכמה מבית להסכם שתאמצה כל כך להשיג את הסכמתו מחוץ – וזאת לאחר שהיא עצמה לא הייתה מתומכות הפרישה מלכתחילה.
ההצבעה הקרובה על הסכם הברקסיט מתוכננת לאמצע ינואר, אולם בהנתן האתגרים הפוליטיים שמי ניצבת בפניהם לא בטוח אם היא תתרחש ואם כן, מה יהיו תוצאותיה.