בעוד כ-8 חודשים, מאות מיליוני אמריקאים ילכו לקלפיות להכריע האם הנשיא טראמפ יזכה לקדנציה נוספת, או שמא יריבו הדמוקרטי שטרם נקבע יקבל הזדמנות בבית הלבן. על אף שהנשיא טראמפ זוכה לתמיכה מרשימה, בייחוד בקרב הקהילה הישראלית בארה"ב, המפלגה הרפובליקנית מוצאת את עצמה במצב קשה מאוד במערב המדינה.
סיאטל, עיר שפעם הייתה בשליטה רפובליקנית, אך כיום נחשבת למעוז דמוקרטי (צילום: Shutterstock)
יותר מ-50 מיליון איש חיים בשלוש המדינות שבחוף המערבי של ארצות הברית - קליפורניה, אורגון ו-וושינגטון - והשינויים הדמוגרפיים שאירעו בשלושת העשורים האחרונים לא בדיוק סייעו לרפובליקנים. קחו לדוגמא את העיר בנד (Bend) שמברכז אורגון. בתחילת שנות ה-90, בעיר גרו כ-25 אלף איש, ומרביתם הזדהו כשמרנים וכרפובליקנים.
הלב של העיר הייתה מנסרה מקומית, שמרבית התושבים עבדו בה. אלא שמאז, המנסרה הפכה לחנות של מטיילים, האוכלוסייה בעיר גדלה פי 4 ובפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה, ישנם יותר דמוקרטים רשומים מאשר רפובליקנים.
שינויים מסוג זה הם רק אחת הסיבות להתרסקות הבלתי נמנעת של המפלגה הרפובליקנית לאורך חופה המערבי של ארה"ב.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
השינויים הללו באים לידי ביטוי במגוון מערכות בחירות. כך למשל, בפעם האחרונה שאחת משלוש המדינות הצביעה בעד מועמד לנשיאות מהמפלגה הרפובליקנית הייתה ב-1988 כאשר ג'ורג' בוש האב זכה בקולות האלקטורליים של קליפורניה. עבור וושינגטון ואורגון, צריך לחזור אחורה ארבע שנים נוספות (הבחירות ב-1984 בהן הנשיא רייגן נבחר לקדנציה שניה).
בחודשים הקרובים, כל אחת משלוש המדינות תערוך בחירות מקדימות (קליפורניה ב-3 במרץ, וושינגטון ב-10 במרץ, אורגון ב-19 במאי), והתושבים ינסו לסייע לבחור את המועמד הראוי מבחינתם. על אף שהתוצאה של הפריימריז לא ידועה, מה שכן ברור כבר עתה זה שהמועמד הדמוקרטי יזכה בשלוש המדינות הללו בבחירות הכלליות בנובמבר.
אך מה שמדאיג את הרפובליקנים יותר זה תופעת ההיעלמות של נציגי המפלגה ברשויות המקומיות, החל מבתי הנבחרים והסנאט המקומיים, וכלה בתפקידים עירוניים כגון ראש העיר וחברים במועצת העיר.
בנד הייתה "עיר רפובליקנית טיפוסית" לפני 30 שנים, כיום גרים בה יותר דמוקרטים מאשר רפובליקנים (צילום: AP)
כך למשל, בסן דייגו ישנם תשעה מחוזות הזוכים לייצוג במועצת העיר. בכל אחד מהם ישנם יותר דמוקרטים רשומים מאשר רפובליקנים, כולל אחד שנחשב עד לא מזמן למעוז רפובליקני בדרום קליפורניה. לא רחוק משם, במחוז אורנג', המצב דומה.
בתחילת שנות ה-80, כ-85% מתושבי מחוז אורנג' היו לבנים שתמכו ברפובליקנים. כיום, מרבית התושבים במחוז הינם ממוצא היספאני או אסייתי, ורבים מהם אינם שבעי רצון ממדיניות ההגירה של המפלגה הדמוקרטית.
בבחירות האמצע שנערכו ב-2018, מעוז הרפובליקנים בדרום קליפורניה נמחק לחלוטין (שישה חברי קונגרס איבדו את מושבם לדמוקרטים), דבר שגרם לאחד הבכירים במפלגה להכריז: "לא ניתן להציל את המפלגה הרפובליקנית בקליפורניה"
אך המצב הנוכחי במחוז אורנג' אינו שונה מהמצב בשאר המדינה. למעשה, הדמוקרטים מחזיקים בתפקידי המפתח כגון משרד המושל (גאווין ניוסאם) ושני הסאנטורים (קמאלה האריס ודיאן פיינסטין), והם מחזיקים גם ברוב מוחץ בשני הגופים המקומיים, הסנאט (29 לעומת רק 10 רפובליקנים - מושב אחד ריק) ובית הנבחרים (61 לעומת רק 18 רפובליקנים - מושב אחד ריק).
רונלד רייגן לצד הנשיא לשעבר פורד וסגנו ג'ורג' בוש האב, במהלך סיור באורגון בבחירות 1980 (צילום: AP)
השינויים הדמוגרפיים קרו גם בסיאטל: אל העיר עברו עשרות אלפי עובדים משכילים שהחלו לעבוד בחברות כמו אמזון, מיקרוסופט ועוד. אם לפני כמה שנים, הרפובליקנים החזיקו במושבים בבית הנבחרים המקומי, הרי שכיום הדמוקרטים שולטים בבית זה לחלוטין.
כריס ואנס, לשעבר חבר קונגרס ויו"ר המפלגה הרפובליקנית בוושינגטון, הסביר את התופעה: "אין שום דרך לברוח מזה". לדעתו של ואנס, המפלגה הרפובליקנית תחת הנשיא טראמפ מתמקדת יותר במה שמכונה "ערכים", דהיינו נושאים החשובים לנוצרים הדוקים כגון הפלות. מעבר זה הרחיק מהמפלגה נשים לבנות בעלות השכלה גבוהה, שכמובן עברו לצד הדמוקרטי של המשוואה.
"פעם, המפלגה הרפובליקנית הייתה המפלגה של החנונים והקפיטליסטים שרק רצו לראות את הכלכלה צומחת", מסביר ואנס, "והיום הפכנו להיות מפלגה פופוליסטית שדוגלת ב'אולט רייט', בהרחקת מהגרים והחזקת כלי נשק. אל תבינו לא נכון, זה עובד במיסיסיפי ואלבמה, אבל לא באזור של סיאטל", הוא הסביר.
השליטה הרפובליקנית במחוז אורנג' נמחקה לחלוטין ב-2018 (צילום: NPR / Shutterstock)
בדומה לקליפורניה, הדמוקרטים בוושינגטון ובאורגון גם מחזיקים במשרד המושל, בשני מושבי הסנאט, ברוב בקונגרס וברוב בשני הבתים המקומיים - דבר שגורם לתחושת תסכול קשה בקרב רפובליקנים.
ותסכול זה בא לידי ביטוי בדרכים חדשות לפוליטיקה האמריקאית: בשבוע שעבר, קבוצה של מחוקקים רפובליקנים מאורגון החליטה להחרים את ישיבות בית הנבחרים המקומי בגלל שהדמוקרטים מקדמים חוק שנועד להיאבק בהתחממות כדור הארץ.
חלק מהרפובליקנים באורגון, בייחוד מחוץ לערים הגדולות, אפילו פתחו בקמפיין חדש שמטרתו להתנתק מאורגון ולהפוך לחלק מהמדינה השכנה איידהו, שנחשבת לשמרנית יותר.