מספר שעות לאחר ההודעה על מותו של הקורבן הראשון מנגיף הקורונה בקליפורניה, הכריז המושל, גאווין ניוסאם על מצב חירום בכל המדינה בעקבות מה שהוגדר כהתפשטות המחלה, אשר הכתה ב-12 מחוזות בקליפורניה והביאה עד להידבקותם של לפחות 50 תושבים מתוך סך 158 עד עתה ברחבי ארה"ב.
במקביל, שלושה מקרי קורונה חדשים אובחנו אחר הצהריים במחוז סנטה קלרה שבצפון קליפורניה. אחד מהם הוא אדם בגיל מבוגר אשר כעת מאושפז ונסיבות הידבקתו נבדקות. בשני המקרים הנוספים, מדובר בגברים אשר נדבקו מנשא אחר.
פינוי מטופל לאבחון במדינת וושינגטון
כאמור הבוקר דווח על מותו של אדם אשר נשא את נגיף הקורונה, במה שהיווה את מקרה המוות הראשון במדינה ו-11 בארה"ב. כל שאר הקורבנות הם תושבי מדינת וושינגטון שגם כן, בחוף המערבי.
על פי ההודעה מדובר בתושב מחוז פלאסר בן 71, הממוקם בשטחה המטרופוליני של בירת קליפורניה, סקרמנטו, שבצפון המדינה, אשר חזר לאחרונה לארה"ב מטיול קרוז בספינה וסבל ממחלות רקע.
כל מי שהיה עימו במגע כבר נמצא בימים אלא תחת בידוד. לפי ההערכות הוא נחשף לנגיף במהלך הטיול בספינת פרינסס שיצאה מסן פרנסיסקו בתאריך ה-10 בפברואר והפליגה לחופי מקסיקו. היא שבה ב-21 בפברואר.
החולה אובחן כנשא הנגיף בבדיקת מעבדה שנערכה לו אמש והוכנס להסגר במרכז הרפואי קייזר פרמננט שברוזוויל.
עוד מעריכים כי הקורבן גרם לחשיפה מינימלית יחסית של הנגיף בקרב הציבור מאז פונה באמבולנס לחדר המיון ואושפז במוסד הרפואי החל מה-27 לחודש שעבר. 15 עובדי הצוות הרפואי שטיפלו בו, הושמו בבידוד, ודווח כי בשלב זה לא פיתחו תסמיני הידבקות.
במקביל, קיים חשש כי נוסעים אשר גם כן נפשו באותו הקרוז נחשפו לנגיף וכעת הרשויות בסקרמנטו מנסות לאתר וליצור קשר עם כל מי שנכח בספינה.
אנו מוסרים את תנחומינו ליקיריו של החולה", מסרה מפקחת משרד הבריאות במחוז פלאסר, איימי סיסון, והוסיפה כי "למרות שציפינו למקרי הידבקות, מוות זה מהווה ציון דרך מצער במאבקנו להלחם במחלה זו, וכזה שלא רצינו לחזות בו".
"בזמן שמרבית מקרי ההידבקות בנגיף הקורונה מאופיינים בתסמיני מחלה קלים, מקרה טרגי זה, מדגיש את הדחיפות בנקיטת תוספת אמצעים על מנת להבטיח את שלומם של תושבים אשר פגיעים ביחס לשאר האוכלוסיה ויכולים לפתח מחלה קשה יותר, כמו קשישים".
במדינת וושינטון עצמה בה הנגיף משתולל באופן עוצמתי במיוחד, הפצירו הרשויות בפני תושבים בני 60 ומעלה הסובלים ממחלות רקע וכן נשים בהיריון שלא לצאת מביתם או לשהות בקרב קבוצה גדולה של אנשים.
בתוך כך, הרשויות במחוז לוס אנג'לס הכריזו הבוקר על מצב חירום רפואי, זאת בעקבות אבחון ביממה האחרונה של שישה נדבקים נוספים בנגיף הקורונה, ובכך עלה סך נשאי המחלה לשבעה. חשוב להדגיש כי מדובר בהידבקות כתוצאה משהייה במדינה בה עוצמת ההתפרצות גבוהה ולא מדובר בהדבקה אקראית מאדם לאחר בציבור.
כמו כן, לא קיים קשר למקרה הראשון שאובחן במחוז לפני כחודש.
יש לציין כי מדובר במדיניות דומה אשר הוכרזה בחודש שעבר בסן פרנסיסקו ובמחוז אורנג', אשר מטרתה היא הגברת המאמצים בהתמודדות מול משבר התפשטות הנגיף, והיא תאפשר בקשת סיוע מהמדינה.
אמש אישר המרכז הרפואי קייזר פרמננט במערב לוס אנג'לס, מקרה הידבקות שני בנגיף הקורונה במחוז לוס אנג'לס של אדם אשר נמצא לפי לשון ההודעה, תחת פיקוח הצוות הרפואי בזמן שהוא שוהה בבידוד בביתו ומטופל במרפאות חוץ.
לדברי נציגי המוסד הרפואי, הם נמצאים בקשר רציף עם המטופל ועוקבים אחר מצבו הרפואי. "אנו מתרכזים בנתינת טיפול רפואי הולם תוך הבטחת שלומם של אנשי הצוות הרפואי", מסר דובר קייזר.
ששת הנדבקים שבו מביקור במדינה בה קיימת עוצמת התפרצות גבוהה. שדה התעופה של לוס אנג'לס. צילום אילוסטרציה
בנוסף, אומת החשד שהיה בנוגע להידבקותם של שני תושבי דרום קליפורניה נוספים, המתגוררים במחוז אורנג', כך מסרו רשויות הבריאות באזור.
מדובר בגבר בשנות ה-60 לחייו ובאשה מעל גיל 30 אשר שניהם חזרו לאחרונה ממדינה בה קיימת עוצמת התפרצות גבוהה של הנגיף.
תוצאות בדיקת המעבדה אישרה כי הם נושאים את הנגיף.
עד כה דווח על אחד עשר מקרי מוות בארה"ב, כאשר למעט האחרון, כולם במדינת וושינגטון שבחוף המערבי, בה אובחנו לפחות 23 בני אדם כנשאי הנגיף.
אמש נוספו שלושה קורבנות למניין המתים. עוד קודם לכן, ביום שני האחרון הודיעו רשויות הבריאות על מותם של ארבעה בני אדם בתוך יממה אחת, זאת בנוסף לשני מאושפזים אשר הלכו לעולמם במהלך הסופ"ש כתוצאה מהנגיף.
השניים, גברים בשנות ה-50 וה-70 לחייהם, סבלו ממחלות רקע ושהו באותו מוסד רפואי באזור העיר סיאטל, המהווה נכון לעכשיו את מוקד ההתפרצות הדומיננטי ביותר.
בשעות אחר הצהריים אתמול, אישרה חברת אמזון כי אחד מעובדיה במשרדיה בסיאטל נמצא נושא את הנגיף. "אנו תומכים בעובד אשר נמצא כעת בהסגר", מסרה החברה בהודעתה. עוד נודע כי הוא היה בחופשת מחלה החל מתאריך ה-25 בפברואר לאחר שלא חש בטוב.
עובדים אשר היו עימו במגע בתקופה האחרונה, עודכנו והם נמצאים כעת בקשר עם אנשי הרפואה. כ-50 אלף איש עובדים במשרדי אמזון בסיאטל.
המרכז הרפואי קייזר פרמננט במערב לוס אנג'לס
מושל קליפורניה, גאווין ניוסאם, מסר במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר כי ישנו מחסור בערכות בדיקה ולכן ישנו חשש שאלפי אנשים במדינה נושאים את הנגיף ללא ידיעתם. "נותרו לנו רק כ-200 ערכות", הוא אמר. במקרה של תושבת סנטה קלרה בצפון קליפורניה, היא תחילה אושפזה לאחר שהתלוננה על מצוקה נשימתית ובבדיקה שנערכה לה בבית החולים, נקבע כי היא נושאת את נגיף הקורונה.
"מקרה זה משקף את עוצמת ההתפשטות של הווירוס בציבור", אמרה ד"ר שרה קודי, מפקחת בריאות במחוז סנטה קלרה, "איננו יודעים את היקף ההתפשטות, היא יכולה להיות קטנה אבל גם עלולה להיות גדולה במיוחד".
"עלינו לנקוט בנהלים משמעותיים על מנת להפחיתה ככל שניתן". היא הוסיפה כי המקרה הנוכחי אינו מקושר לשני מקרי ההידבקות הקודמים באזור.
במקביל, אנשי הסוכנות הפדרלית לניהול מצבי חירום (FEMA) הודיעו כי הם מתכוננים לאפשרות שהנשיא טראמפ יכריז על מצב חירום בעקבות התפרצות נגיף הקורונה בארה"ב.
הכרזת החירום בעיקר תאפשר לרשות הפדרלית להעביר תקציבים נוספים לרשויות המקומיות, שיאפשרו בין היתר הקצאת כמות ערכות בדיקה גדולה יותר.
מעבר לתוספת התקציבית, הכרזת החירום תאפשר ל-FEMA לשלוח מומחים למחלות מדבקות לאותן ערים ומדינות שמנסות לבלום את התפשטות הווירוס.
כעיקרון, תפקידה של FEMA לספק סיוע במקרים של סופות הוריקנים או רעידות אדמה, אך התקווה היא שבמקרה הזה הסוכנות תסייע לעצור את התפרצות הנגיף, שעד כה זוהה בקרוב ל-90 אלף איש וגרם למותם של יותר מ-3,000 בני אדם.
אילוסטרציה
בכירים לשעבר ב-FEMA, שמונו לתפקיד ע"י הנשיא הקודם, שיבחו את הממשל בראשות הנשיא טראמפ בעקבות הדיווח על הכרזת החירום האפשרית: "עבורי, זה סימן נוסף שהנשיא והבית הלבן סוף סוף מבינים את החומרה של המצב", הסביר מייקל כהן, ראש הסגל ב-FEMA במהלך ממשל אובמה, "עליהם לבחון את כל הכלים שיש ברשותם, כמו גם את כל התרחישים האפשריים", הוא הוסיף.
"זה דווקא מאוד מעודד אותי", המשיך טים מאנינג, סגן מנהל FEMA בממשל הקודם, "אני מקווה שזה נושא שעלה לדיונים בשבועות האחרונים". עוד הסביר מאנינג כי הכרזת החירום תאפשר לממשל לשגר חיילים כדי לסייע, למשל, בהקמת בתי חולים שדה.
לפי העדכונים האחרונים, התקציב שהוקצה ב-FEMA לסיוע בעקבות אסונות עומד על 34 מיליארד דולר, כך שהשיקול הכלכלי כלל לא עומד על הפרק.
חשוב לזכור כי בזמן שאנשי FEMA ממתינים להכרזת חירום מהנשיא טראמפ, משרד הבריאות ושירותי האנוש (HHS) כבר הכריז על מצב חירום ב-31 בינואר.
אם אכן תצא אל הפועל, זו לא תהיה הפעם הראשונה שבה הממשל האמריקאי עושה שימוש בהכרזת חירום כדי להיאבק בהתפרצות של וירוס. הנשיא לשעבר קלינטון הכריז על מצב חירום ב-FEMA בשנת 2000, וזאת על רקע התפרצות קדחת מערב הנילוס באזור ניו יורק וניו ג'רזי.
הכרזה זו הובילה להעברת 5 מיליון דולרים מתקציב FEMA לטובת בידוד הנגיף.
המושל גאווין ניוסאם במהלך מסיבת העיתונאים בשבוע שעבר
לפחות 158 מקרי הידבקות דווחו עד כה ברחבי ארה"ב. 42 מתוכם הם נוסעים אמריקאים ששהו בספינה היפנית דיימונד פרינסס אשר זכתה לכינוי "ספינת הקורונה". בעולם כולו, מספר הנדבקים נושק ל-90 אלף כאשר רובם הכמעט המוחלט הוא בסין, כמו גם מספר הקורבנות שחצה את רף ה-3,000.
כאמור, בארצות הברית, הנגיף דומיננטי בעיקר בחוף המערבי, במדינות כמו קליפורניה ובוושינגטון אשר בה אירעו בה כל מקרי המוות. "אנו מתמודדים עם מצב חירום מתפתח" מסרה בכירה במחלקת הבריאות במדינת וושינגטון.
באזורים אלו, תרחיש ההידבקות האקראית ההמונית הוא בעל סבירות גבוהה ביותר. לאחר שדווחה ההידבקות הראשונה בציבור בקליפורניה אמרה סוניה אנג'ל, בכירה במערכת הבריאות הציבורית במדינה כי "ציפינו למקרה שכזה. בהתחשב באופיה של קליפורניה והיחסים החברתיים והעיסקיים עם סין, אין זה מפתיע שכאן זה קרה".
למרות כל זאת, חשוב להדגיש כי מרבית החולים ובעיקר, מרבית הקורבנות הם אנשים מבוגרים וכאלו הסובלים ממחלות רקע. מעל 30,000 איש ברחבי העולם כבר הבריאו מהנגיף.
מנגד, חרף היותו של הנגיף לא מסוכן באופן קטלני למרבית האוכלוסיה, עצם העובדה שעדיין לא פותח לו חיסון ועוצמת ההידבקות הגבוהה שיש לו אשר משפיעה על היקף התפשטותו, מהוות את הגורם הראשי להיסטריה המתרחשת בארצות הברית וברחבי העולם כולו.