2020 תיזכר כאחת השנים הקשות והמאתגרות שידעה האנושות מאז ומעולם, וכנראה שאיש לא יהיה עצוב כאשר נחליף את לוח השנה ביום שישי הקרוב.
עבור רבים, המעבר לשנה החדשה מביא עמו תחושות של התחדשות ותקווה, ונדמה שתחושות אלו חזקות עוד יותר בשנה שבה נרשמה התפרצות עולמית של נגיף מדבק, עימותים ומהומות על רקע גזעי וטלטלה פוליטית שלא נראתה בארה"ב מזה חמישה עשורים.
כזאת עוד לא הייתה: שנת 2020 הייתה אחת השנים הקשות ביותר שידעה האנושות (צילום: רויטרס / AP / Getty Images)
קשה לזכור, אך 2020 דווקא נפתחה ברגיל ימין כאשר צבא ארה"ב הצליח לחסל את מפקד כוח קודס האיראני, קאסם סולימאני, בנמל התעופה בבגדד ב-3 בינואר. החיסול של סולימאני שימש כנקודת השיא ביחסים המתוחים בין ארה"ב ואיראן, ובפנטגון מסרו לאחר התקיפה כי "בהוראתו של הנשיא, צבא ארה"ב נקט בפעולה הגנתית כדי להגן על חיי כוחותינו מעבר לים. התקיפה נועדה להרתיע את איראן מביצוע מתקפות. ארה"ב תמשיך לבצע כל פעולה שנדרשת כדי להגן על אזרחינו והאינטרסים שלנו בכל רחבי העולם".
בזמן שמרבית מדינות העולם המערבי בירכו על חיסולו של סולימאני, מנהיגי איראן איימו לנקום והיה חשש אמיתי שתפרוץ מלחמה. "איראן הדגולה תנקום על פשע מתועב זה", אמר בזמנו חסן רוחאני, נשיא איראן. עלי ח'אמנאי, המנהיג העליון של המדינה, הוסיף לדבריו של הנשיא ואמר כי "מצופה נקמה קשה לפושעים ששפכו את דמו". גם שר החוץ של המדינה, מוחמד זריף, התייחס לחיסול, שאותו כינה "פעולת טרור המפרה את ריבונותה של עיראק".
אך הנשיא טראמפ לא התרגש מדברי הבכירים באיראן, והוא הסביר את סיבת החיסול: "סולימאני רצח ופצע אלפי אמריקאים במשך חייו, והוא תכנן לרצוח הרבה יותר", הוא כתב בזמנו בטוויטר.
ראש ממשלת ישראל ואחד המנהיגים המקורבים לטראמפ, בנימין נתניהו, התייחס אף הוא לחיסול סולימאני, ובעיקר הוא שיבח את החלטת הבית הלבן: "הנשיא טראמפ ראוי לכל ההערכה על שפעל בנחישות, בעוצמה ובמהירות. אנחנו עומדים לחלוטין לצידה של ארה"ב במאבקה הצודק לביטחון, לשלום ולהגנה עצמית".
מגבלות וסגרים ב-2020 (צילום: Shutterstock)
לאחר שמדינות העולם הצליחו להימנע ממלחמה עם איראן בעקבות החיסול, חודש ינואר הביא עמו טרגדיה בלתי נתפסת. בבוקר יום ראשון, ה-26 בחודש, פורסמה ההודעה המטלטלת: קובי בראיינט - כדורסלן העבר ששיחק 20 עונות בלוס אנג'לס לייקרס, זכה בחמש אליפויות, בפרס השחקן המצטיין של הליגה (MVP) ב-2008 ופעמיים בפרס השחקן המצטיין של סדרת הגמר - נהרג בתאונת מסוק בקלבסס שבדרום קליפורניה, והוא רק בן 41.
מותו הפתאומי של בראיינט היה יכול להיחשב כאסון בפני עצמו, אך תאונת המסוק הפכה לטרגדיה בלתי נתפסת מכיוון ששמונה בני אדם נוספים נהרגו לצד אגדת הכדורסל, לרבות בתו ג'יאנה בת ה-13.
תאונת המסוק גרמה לתחושת הלם מוחלט בארצות הברית, ורבים שיערו שהטרגדיה הקשה יהיה הסיפור המרכזי של השנה החדשה. אלא שבתוך מספר שבועות פרצה מגפת הקורונה ושינתה את חיי היום-יום של מאות מיליוני אמריקאים.
תשעת ההרוגים בהתרסקות המסוק בקלבסס
יש הטוענים שזה קרה הרבה לפני כן, אך ב-21 בינואר - חמישה ימים בלבד לפני אסון המסוק בקלבסס - המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) פרסמו הודעה רשמית על כך שתושב מדינת וושינגטון שביקר בסין, אושפז בארה"ב לאחר שנדבק ב"ווירוס המסתורי מסין".
בזמנו, ארה"ב הצטרפה לסין, תאילנד, יפן ודרום קוריאה והפכה למדינה החמישית בעולם שבה אובחן נשא של הנגיף. בדיעבד ניתן לקבוע באופן חד-משמעי שתגובת ה-CDC, שאנשיה הוצבו בחלק מנמלי התעופה כדי לבצע בדיקות רפואיות לנוחתים מסין, לא הייתה מספיק כדי למנוע את הגעת הנגיף לארה"ב.
למעשה, הכישלון הגדול ביותר של רשויות הבריאות בארצות הברית התרחש בשבועות הראשונים של המשבר, מה-21 בינואר ועד השבוע השני של מרץ. נדמה כי בתקופה זו, רשויות הבריאות בעיקר התרכזו ב"כיבוי שריפות". כלומר, כאשר נשאים חדשים התגלו, נעשו מאמצים לבודד אותם מאחרים - אך לא נעשו מאמצים גדולים כדי למנוע מהנדבק הבא להגיע למדינה.
וכך במשך שישה שבועות חיינו במצב שבו אנחנו מנסים לנהל שגרה במהלך תקופה שהיא הכל מלבד שגרתית.
רחובות לוס אנג'לס נותרו ריקים בעקבות המשבר (צילום: Shutterstock)
השינוי המשמעותי ביותר, והיום שרבים זוכרים כתפנית השלילית במגפה העולמית, הגיע ב-11 במרץ. זה החל בשעות הבוקר של אותו יום רביעי, כאשר ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז באופן רשמי על מצב של מגפה עולמית.
באותה עת, ברחבי העולם אובחנו כ-120 אלף נשאים, ו-4,300 חולי קורונה מתו. לעומת זאת, בארה"ב אובחנו 1,026 נשאים בלבד (ב-38 מתוך 50 המדינות), ומניין הקורבנות עמד על 31. על אף שמדובר במעט מאוד מקרים, ב-CDC הזהירו בזמנו וציינו כי מספר הנשאים והקורבנות זינק פי 8 בתוך שבוע.
ולמרות זאת, יו"ר ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברייזוס, אמר לאחר ההכרזה: "אנחנו מצפים לעלייה משמעותית, הן במקרי הידבקות והן במקרי מוות כתוצאה מהקורונה. כל המדינות בעולם עדיין מסוגלות לבלום את המגפה", הוא הוסיף.
הדרמה של אותו יום רביעי המשיכה אל שעות הערב, כאשר הנשיא טראמפ הכריז על איסור טיסות לאירופה במשך חודש ימים: "החלטות חכמות שיתקבלו היום יסייעו למנוע מהנגיף להתפשט מחר", אמר הנשיא והסביר כי האיסור לא יחול על בריטניה, אלא על שאר מדינות אירופה בלבד.
הנשיא הצליח לגרום לבהלה כאשר גדולה כאשר רמז על כך שגם אמריקאים הנמצאים באירופה לא יוכלו להיכנס לארה"ב, אולם בהמשך המשרד לביטחון המולדת חידד והסביר כי אזרחים אמריקאים ומי שמחזיק בגרין קארד או ויזה יכולים להיכנס לארה"ב, אך יידרשו לשהות בבידוד ביתי.
בזמנו, הנשיא ציין את קצב התפשטות הנגיף באירופה כסיבה העיקרית למהלך: "האיחוד האירופי כשל בניסיונות לפעול באופן גורף בשלבים המוקדמים של המגפה. כתוצאה, נוצרו 'אזורים חמים' של הנגיף ברחבי ארצות הברית, שמקורם בנוסעים מאירופה", הוא אמר.
בעלי עסקים נפגעו קשות מהמשבר (צילום: Getty Images)
אם לא די בהכרזה על מגפה עולמית ואיסור טיסות דרמטי, 'יום הרביעי השחור' נמשך עם שלוש בדיקות קורונה חיוביות ששיבשו שתי תעשיות מרכזיות בארצות הברית.
שחקן הקולנוע טום הנקס חשף שהוא ואשתו ריטה נדבקו בקורונה באוסטרליה, שם הוא צילם סרט חדש. בהודעה שפרסם בחשבון הטוויטר שלו כתב כוכב "פורסט גאמפ" ו-"להציל את טוראי ריאן" כי "הרגשנו קצת עייפים, ואז הצטננו. בגלל המצב בעולם, החלטנו לעבור בדיקת קורונה, ובהמשך קיבלנו תשובה חיובית", הסביר הנקס, "אז מה נעשה עכשיו? ובכן, ישנן הנחיות ברורות של גורמים רפואיים. נעבור בדיקות נוספות וניכנס לבידוד למשך כמה זמן שיידרש. נמשיך לעדכן, שמרו על עצמכם", סיכם הכוכב ההוליוודי.
למרבה המזל, הנקס ואשתו הצליחו להתאושש מהנגיף בתוך מספר שבועות, אך תעשיית הקולנוע והטלוויזיה חוות שיבושים כבדים ביותר שחלקם הגדול מורגשים עד היום. בראש ובראשונה, מרבית ההפקות נעצרו לחלוטין במשך חודשים. חלק מההפקות, בייחוד תוכניות האירוח המפורסמות, נאלצו לצלם מבית המנחה (מרביתם כבר הספיקו לשוב לאולפנים, אך ללא קהל).
מסכות הפכו לפריט שכיח ביותר בעקבות המשבר (צילום: Shutterstock)
המקרה השני שגרם לטלטלה בתעשייה אמריקאית מרכזית, היה ההדבקה של הכדורסלן וכוכב ה-NBA, רודי גובר. הסנטר הצרפתי של היוטה ג'אז קיבל את התוצאה החיובית דקות בודדות לפני משחק שהיה אמור להתקיים באוקלהומה, ושחקני שתי הקבוצות ירדו מהפרקט באופן מסתורי.
בתוך דקות פורסמה ההודעה הרשמית: ליגת ה-NBA מודיעה על הפסקת פעילותה בשל נגיף הקורונה. "נשתמש בפגרה המאולצת כדי לקבוע את הצעדים הבאים, בהתאם להתפתחויות במגפת הקורונה", אמרו בהנהלה.
בשבועיים שלאחר מכן, גם ליגת ההוקי (NHL) הפסיקה את פעילותה, ואילו ליגת הבייסבול (MLB) הודיעה שהעונה החדשה לא תיפתח בראשית חודש אפריל כפי שתוכנן (ליגת הפוטבול הייתה בעיצומה של הפגרה, ועל כן היא לא נאלצה לבצע צעדים דרסטיים בשלב ראשוני).
בכך קרס אחד מעמודי התווך החשובים בתרבות האמריקאית: הספורט המקצועי.
ליגת ה-NBA הופסקה במרץ, וחודשה כעבור כשלושה חודשים (צילום: AP)
למעשה, ה-11 במרץ סימן את תחילתו של משבר הקורונה, על כל המשתמע מכך: סגרים, מגבלות, סגירת עסקים, דחיית אירועים פרטיים וציבוריים ועוד.
כפי שכולם יודעים, המאבק בקורונה עדיין רחוק מסיומו, אך שנת 2020 מסתיימת עם תחושת אופטימיות קלה לאחר שמבצע החיסונים כבר נמצא בעיצומו. לדעת מומחים לבריאות הציבור, יידרשו מספר חודשים על מנת להשלים את המבצע ולחסן את כל מאות מיליוני התושבים שמעוניינים בכך.
כלומר, סביר שלא נחזור לשגרה מלאה עד ה-11 במרץ 2021, אך בהחלט יתכן שאת הקיץ הבא נוכל להעביר בחוף הים, בקרבת אנשים שלא מתגוררים באותו בית וללא מסכות.
ג'ו ביידן ניצח את דונלד טראמפ בבחירות, ויושבע לתפקיד בחודש הבא (צילום: AP / איור: מערכת היברו ניוז)
עבור אמריקאים רבים, שנת 2020 הייתה קשה ביותר גם ללא קשר למשבר הקורונה, וזאת על רקע המתחים הגזעיים והפוליטיים.
בשלהי חודש מאי, שוטרי משטרת מיניאפוליס הוזעקו לבית עסק מקומי לאחר שהתקבל דיווח על אדם שניסה לעשות שימוש בשטר מזויף. ספק אם מי מהמעורבים ידע כי המפגש של ארבעת השוטרים עם האיש, ג'ורג' פלויד, יסתיים ברצח של העצור, ושארבעת השוטרים יפוטרו ואף יואשמו ברצח (ובסיוע לרצח).
אך זה בדיוק מה שקרה, ובעקבות האירוע רבבות פקדו את רחובות ערי ארצות הברית במחאה על אלימות משטרתית כלפי שחורים.
אלא שבמהרה, גל ההפגנות הוחלף בגל של מהומות אלימות ומעשי ביזה. בעקבות כך, ערים רבות נאלצו להכריז על עוצר לילי, ועימותים אלימים נרשמו ברחבי המדינה.
לקראת סוף הקיץ, היה נדמה שהרוחות נרגעו במידה מסוימת, אך הזעם הציבורי הוצת מחדש כאשר פורסם סרטון שבו נראה שוטר לבן יורה בגבו של גבר שחור 7 פעמים מטווח קצר. ג'ייקוב בלייק הצליח לשרוד את הירי, אך הפרשה הובילה ללפחות 3 מקרי רצח נוספים במהלך המהומות ועימותים שאירעו לאחר מכן (2 נורו למוות בקנושה, העיר שבה החלה הפרשה, ואדם נוסף נורה למוות במהלך עימותים בפורטלנד).
המהומות שנרשמו לאחר רצח ג'ורג' פלויד במינסוטה (צילום: AP / CNN)
אחת הסיבות שגרמו להפגנות להפוך למהומות היא מערכת הבחירות ההיסטורית שהסתיימה רק לפני כחודש וחצי.
למעשה, כמו כל דבר אחר ב-2020, גם הבחירות של השנה התקיימו בצורה חסרת תקדים. עד כמה הבחירות היסטוריות? עוד לפני פתיחת הקלפיות, קרוב ל-100 מיליון אמריקאים כבר הצביעו (99,657,079 ליתר דיוק) באמצעות הדואר או הצבעה מוקדמת - כלומר, כ-100 מיליון הצביעו עוד לפני פתיחת הקלפיות ביום הבחירות.
ובהתאם לכך, סך המצביעים הגיע לשיא חדש - כ-160 מיליון - ושני המועמדים גרפו הכי הרבה קולות בהיסטוריה: הנשיא טראמפ קיבל 74,222,958 קולות, או כ-10 מיליון יותר מאשר ב-2016 וזכה ב-232 קולות אלקטורליים. אך זה לא הספיק לו, שכן המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן קיבל 81,283,098 קולות ו-306 קולות אלקטורליים, ובכך הפך לנשיא הנבחר והוא יושבע לתפקיד ב-20 בינואר 2021.
כחודש לפני הבחירות נרשמה טלטלה נוספת כאשר הנשיא טראמפ אובחן כחיובי לקורונה, ופונה במסוק לבית החולים הצבאי במרילנד, שם אושפז במשך כמה ימים.
מעבר לכך שזו הפעם הראשונה מזה 28 שנים שבה נשיא מכהן נכשל בניסיונו להשיג קדנציה שניה, הבחירות יזכרו במשך שנים רבות בשל סירובו של הנשיא המכהן לקבל את הבשורה. למעשה, עד היום הנשיא לא הודה בהפסדו, לפחות לא בציבור, והוא ממשיך לנהל מאבק משפטי וחקיקתי כדי לשנות את התוצאות של הבחירות.
לא קורה כל יום: נשיא ארה"ב מפנוה במסוק מהבית הלבן לבית החולים
עבור רבים בקהילה הישראלית, הפסדו של הנשיא טראמפ בבחירות היא הבשורה הקשה ביותר של השנה. לא רק בגלל תמיכתו הגורפת בישראל, אלא גם לאור ההישגים שצבא בזירה הדיפלומטית:
מוקדם יותר החודש, מרוקו הפכה למדינה הערבית/מוסלמית הרביעית שמכוננת יחסים דיפלומטיים עם ישראל. בפועל, פריצת הדרך הדיפלומטית החלה עוד בחודשי הקיץ, כאשר הנשיא טראמפ תיווך בין ישראל לאיחוד האמירויות, ושתי המדינות הסכימו לחתום על הסכם נורמליזציה. ההסכם בין ירושלים לאבו דאבי כולל פתיחת שגרירויות, טיסות ישירות בין המדינות, שיתופי פעולה בתחום התיירות, השקעות ושיתוף פעולה ביטחוני.
כבר בעת שהכריז על נרמול היחסים - שזכה לכינוי "הסכם אברהם" - הנשיא טראמפ סיפר כי "כעת, כאשר נשבר הקרח, אני מצפה שמדינות ערביות ומוסלמיות נוספות ילכו בעקבות איחוד האמירויות". בהמשך התברר כי מדינת מפרץ נוספת - בחריין - מעוניינת לכונן יחסים דיפלומטיים עם ישראל.
"גם חיילים נהדרים כבר עייפים ממלחמות" אמר על כך הנשיא, "הם התעייפו".
הנשיא טראמפ משוחח עם רה"מ נתניהו, לאחר החתימה על נורמליזציה עם סודאן (צילום: Getty Images)
יועצו הבכיר של נשיא ארה"ב, ג'ארד קושנר, הודיע שההסכם כולל גם פתיחת שגרירויות הדדית בשתי המדינות. בהודעה משותפת לארה"ב, בחריין וישראל נכתב: "נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, מלך בחריין חמד בן עיסא אל חליפה וראש הממשלה בנימין נתניהו שוחחו והסכימו על כינון יחסים דיפלומטיים מלאים בין ישראל לבחריין".
זו פריצת דרך היסטורית לשלום נוסף במזרח התיכון", נמסר עוד. "פתיחת דיאלוג ישיר וקשרים רשמיים בין שתי החברות הדינמיות והכלכלות המתקדמות הללו ימשיך את השינוי החיובי במזרח התיכון, ויגדיל את היציבות, הביטחון והשגשוג באזור". כשבועיים לפני הבחירות, סודאן הפכה למדינה השלישית שמכירה בישראל, וכאמור מרוקו עשתה זאת מוקדם יותר החודש.
קמפיינים היסטורים התקיימו במהלך השנה (צילום: Shutterstock)
במידה מסוימת, השנה הבאה תיפתח באותה צורה שבה הסתיימה קודמתה: קורונה, מתח פוליטי חסר תקדים ועוד. אך מאידך, רבים מאיתנו סוף סוף רואים את האור בקצה המנהרה. מבצע החיסונים נמצא בעיצומו, המתח הפוליטי הולך ודועך ובהחלט יתכן שבקיץ הבא כולנו נוכל לחגוג את החזרה לשגרה.
אולם גם עד אז, עולה השאלה כיצד יראה העולם בעידן פוסט הקורונה והאם זהו יהיה שינוי בן חודשים או שמא יתפרש לאורך שנים. כלומר, איננו עדיין יודעים כיצד ננהג מעתה והלאה, האם יוחזרו החיבוקים וההתקהלויות במועדונים או אולי החשש התמידי מפני נגיף מדבק חדש יחקק בתודעה למשך עשרות שנים, במה שיגדיר את שנת 2020 כקו פרשת המים בהיסטוריה האנושית.
ולכן, בכל תרחיש שיהיה, שנת 2021 מסתמנת כמעניינת ומרתקת במיוחד לאור האתגרים הכבירים שעומדים בפני תושבי כדור הארץ, ונותר לנו רק לאחל שנתגבר עליהם יחדיו, ובסיומם תצא בשורה חיובית ומעודדת עבור כולנו.