כפי שדיווחנו לכם מוקדם יותר השבוע, הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) סגרה בשבוע שעבר את תוכנית הריגול שעוקבת אחר שיחות והודעות בטלפון הנייד של כל אזרחי ארה"ב, וזאת כשש שנים לאחר שקיום התוכנית נחשף ע"י אדוארד סנודן.
אדוארד סנודן: חשיפת המסמכים שלו הובילה לסגירת התוכנית? (צילום: Shutterstock)
התוכנית, שעמדה בלב הוויכוח אודות נושא הפרטיות מאז פיגועי ה-9/11, נסגרה בצורה שקטה וללא הכרזות מיוחדות, כך אישר לוק מארי, היועץ לביטחון לאומי של מנהיג המיעוט הרפובליקני בבית הנבחרים, קווין מקארתי (קליפורניה). על פי מארי, ה-NSA לא עשתה שימוש בתוכנית בחודשים האחרונים וממשל טראמפ עשוי שלא לבקש לחדש את תוקפה המשפטי של התוכנית.
כזכור, הממשל בראשות הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש הבן הוא זה שעמד מאחורי התוכנית, ששימושה אושר שבועות בודדים לאחר הפיגועים הקשים בניו יורק, וושינגטון די. סי. ופנסילבניה. בשנת 2013, עצם קיום התוכנית הפך לפומבי לאחר שסנודן, שעבד כקבלן בסוכנות, הדליף עשרות אלפי מסמכים מסווגים. בעקבות חשיפה זו, ממשלות רבות ברחבי העולם מצאו את עצמם נשאלות שאלות קשות על פרטיות אזרחיהם. מטרת התוכנית הייתה ליצור מאגר של כלל שיחות הטלפון ושליחת הודעות טקסט שבוצעו, וזאת על מנת שיוכלו לבחון קשרים חברתיים במטרה לאתר חשודים בטרור.
בשנת 2015, הקונגרס האמריקאי אישר את החלפת התוכנית וקבע כי בדצמבר 2019 יתקיימו דיונים בנושא הארכתו. כאמור, לוק מארי חשף את דבר סגירת התוכנית. "אני לא בטוח שהממשל הנוכחי ירצה לחדש את התוכנית", הוא אמר במהלך ראיון שהעניק לפודקאסט בנושא ביטחון לאומי.
ה-NSA סירבה להגיב לידיעה, ומוקדם יותר השבוע פורסם כי "דבריו של מר מארי אינם מייצגים את הממשל או את המדיניות שאותה מבקש הקונגרס להנחיל". ולמרות ההכחשות, מארי עמד על שלו והסביר שהתוכנית לא נמצאת בשימוש כבר חודשים ארוכים. מה שנותר לראות הוא כיצד יגיב הממשל בחודשים הקרובים, והאם יקבל את ההחלטה הסופית לסיים את תוכנית הריגול על אזרחי ארה"ב.