בכוונת ממשלת ארצות הברית בראשונת הנשיא טראמפ לאסוף דגימות דנ"א ממהגרים שמבקשים לקבל מעמד של פליט, כמו גם מסתננים אחרים שייעצרו לאורך הגבול הדרומי של המדינה. דגימות אלה יתווספו למאגר הדנ"א שבו עושים שימוש חוקיר ה-FBI, כך נמסר השבוע ממשרד המשפטים.
קרובי משפחה שחצו יחדיו את גדר הגבול הדרומי והסגירו את עצמם לרשויות ההגירה (צילום: Getty Images)
כזכור, לפני כשבועיים הודיעו ראשי המשרד לביטחון מולדת (DHS) על הכוונה להרחיב באופן ניכר את איסוף הדנ"א, אך לא היה ברור אם ההחלטה נוגעת לכלל המהגרים, או רק אלה שחוצים באופן לא חוקי את הגבול. בהודעת משרד המשפטים מבוקר יום שני הוסבר כי המדיניות החדשה תהיה "רלוונטית לכל מי שנעצר בזמן שהוא עובר את הגבול בין נקודות הביקורת של רשויות ההגירה", גם אם הם נעצרים באופן זמני.
בסוכנות הידיעות AP צוטט בכיר במשרד המשפטים שאמר שהמדיניות לא תחול על אזרחים או מהגרים בעלי מעמד של תושב קבע. גם ילדים מתחת לגיל 14 יקבלו פטור, אך לא ברור אם המדיניות תחול על מסתננים שמסגירים את עצמם בנקודות הביקורת לאורך הגבול.
כצפוי, המדיניות החדשה צפויה לזכות להתנגדות עזה, שכן בפועל היא תאפשר לממשל לאסוף מידע ביומטרי של מאות אלפים. מעבר לנושא הפרטיות, ארגוני זכויות האזרח טוענים שאיסוף דגימות דנ"א צריך לקרות רק עבור אנשים הנחשדים בפשעים ולא כנגד מסתננים, גם אם עברו את הגבול באופן לא חוקי.
מאידך, בממשל מקווים כי המדיניות החדשה תסייע לפתור תיקים רבים שנותרו פתוחים במשרדי ה-FBI השונים. מעבר לכך, במשרד המשפטים רואים במדיניות החדשה כאמצעי להרתיע מסתננים מהגעה לגבול. ראוי לציין כי במסגרת מדיניות איסוף הדנ"א הישנה (החדשה חלה היום), רק מהגרים שנגדם הוגש כתב אישום בבית משפט פדרלי התבקשו למסור דגימות דנ"א.
במקרים מסוימים, חציית הגבול עצמה היוותה מספיק כדי להעמיד את המסתנן לדין, אולם במקרים רבים הוחלט שלא להגיש כתב אישום כאשר מדובר באנשים שמגיעים עם ילדים.
הקמת מכשול בגבול הדרומי בחודש שעבר באריזונה (צילום: AP)
הנשיא טראמפ ואחרים בממשל נוטים לציין פשעים אלימים ונוראים שבוצעו ע"י מהגרים, ולהצביע עליהם כסיבה להקמת מכשול בגבול הדרומי. אך בפועל, מחקרים רבים שחקרו את הנושא מצאו ששיעור הפשיעה בקרב מהגרים חוקיים ולא חוקיים נמוך מזה של אזרחי ארצות הברית. כך למשל, מחקר שפורסם אשתקד בכתב העת הפלילי "Criminology" מצא שבמשך 24 שנים (בין 1990 ל-2014), במדינות שבהן היו הכי הרבה מהגרים (חוקיים ולא חוקיים כאחד) נהנו משיעורי הפשיעה הנמוכים ביותר.
אלכס נאורטש, מנהל המחלקה למחקרי הגירה במכון קאטו השמרני, הסביר בשיחה עם AP שהמדיניות החדשה, לדעתו, מיותרת: "טביעות אצבע ושאר האמצעים הביומטריים שקיימים היום הם מספיק כדי לזהות פושע ולמנוע את כניסתו לארצות הברית. איסוף דנ"א הוא תהליך יקר שאינו גורם לאמריקאים להיות בטוחים יותר", הוא הסביר.
בהודעת משרד המשפטים לא הוסבר כיצד יילקחו דגימות הדנ"א, אך ככל הנראה סוכני ההגירה יעשו שימוש בדגימת לחי פשוטות. רק כדי להמחיש את כמות הבדיקות שצפויות להתבצע, ב-2018 משרד המשפים הגיש כתב אישום כנגד 25,426 מסתננים בגין כניסה חוזרת למדינה (דהיינו, כניסה לאחר גירוש) ו-80,866 מסתננים בגין כניסה לא חוקית למדינה.