מנהל הבטיחות בתעבורה (TSA) חשף כי במהלך השנה האחרונה אנשיה החרימו 4,432 כלי נשק בנקודות הבידוק בנמלי התעופה ברחבי ארצות הברית, הכי הרבה מאז שנוסד הארגון לפני 18 שנה בעקבות פיגועי 9/11.
עובדי ה-TSA בנמל התעופה (צילום: Shutterstock)
אם לא די בנתוני השיא, העובדה ש-90% מסך כלי הנשק שנתפסו היו טעונים ומוכנים לשימוש מדאיגה את ראשי המנהל. "העלייה המתמדת במספר כלי הנשק שנוסעים מביאים לנמלי התעופה מטרידה מאוד", מסר השבוע אחד מדוברי הרשות. עוד ציין אותו גורם כי אין זה בלתי חוקי להביא כלי נשק לשדה התעופה, אך ישנם חוקים מבוססים שאחריהם יש לעקוב כאשר נוסעים.
אחד המקרים הבולטים שנרשמו במהלך השנה האחרונה אירע בנמל התעופה ניוארק שבצפון ניו ג'רזי במהלך חודש יולי - שיא עונת התיירות. כזכור, שוטרי ה-TSA הבחינו בכלי הנשק כאשר התיק עבר שיקוף בנקודת הבידוק בטרמינל 3 בנמה"ת הסואן.
בדומה ל-90% מהמקרים, בחיפוש שבוצע בכלי הנשק סוכני ה-TSA מצאו כי המחסנית ובה מקום ל-16 כדורים הייתה טעונה בתוך האקדח, לרבות כדור אחד בקנה. החשוד, ששמו לא פורסם ע"י הרשויות, נעצר באופן מיידי בידי משטרת הנמלים של ניו יורק וניו ג'רזי (PANYNJ).
עוד הסבירו ב-TSA כי "נוסעים יכולים לנסוע עם אקדחים אך ורק במזוודות ובתיקים אחרים שנשלחים בבטן המטוס, ורק כאשר הם נארזים בצורה טובה והנוסע מכריז על הימצאות כלי הנשק. האקדח חייב להיות לא טעון ונעול בתוך תיק קשיח כאשר תחמושת חייבת להיות בתיק אחר. חשוב לבדוק את חוקי הנשק בשני הערים - הנמל ממנו ממריאים והמקום אליו נוסעים", כלשון ההודעה.
האקדח שנמצא בניוארק במהלך הקיץ והוביל לבהלה (צילום: TSA / Getty Images)
בשנה שעבר פורסם תחקיר על תופעת כלי הנשק בנמל התעופה בלוס אנג'לס, ובייחוד אודות העונשים הקלים שמקבלים "סלבס" שנתפסים עם אקדחים ב-LAX. התחקיר, שבוצע ע"י העיתון "לוס אנג'לס טיימס", בחן תקופה של 33 חודשים בין ינואר 2016 לבין סוף סטפמבר 2018 ומצא שרוב הנוסעים אשר ברשותם נתפסו כלי נשק נידונו לעונשים קלים בהרבה ממה שהחוק מתיר, שישה חודשי מאסר בפועל ואלף דולר קנס.
בלי קשר לענישה מצד רשויות החוק המקומיות, ה-TSA יכול בעצמו להטיל קנס כספי (עד סכום של 13,333 דולר), אך בפועל המנהל בקושי משתמש בכלי זה.
בתחקיר נמצאו 50 מקרים שבהם נוסעים חמושים ניסו לעבור את מערך האבטחה של ה-TSA בלוס אנג'לס. אחוז ההרשעה עומד על 70%, וביתר המקרים התיק נסגר ע"י משרד התובע המחוזי. מתוך אלה שכן הורשעו, יותר ממחציתם נידונו לתקופת מבחן של 12 חודשים או יותר. העונש השכיח ביותר בעבור עבירה חמורה זו הוא קנס כספי בגובה 500 דולר, למרות שאחדים נדרשו לשלם 250 דולר בלבד. את העונש הקשה ביותר קיבל תושב מדינת מיזורי שנידון למאסר בן 20 ימים ותקופת מבחן של שלוש שנים לאחר שניסה לעלות על טיסה עם רובה אוויר.
בשלושה מתוך 50 המקרים, הנאשם נאלץ לעבור "תוכנית צדק שכונתי" בו הוא עומד מול וועדה של בכירים בקהילה שיכולים להורות לו לבצע עבודות שירות, לכתוב מכתב התנצלות, לשלם פיצוי או לקחת שיעורים לשיפור עצמי (למשל, סדנת שליטה בעצבים). "העונש משתנה בהתאם לעובדות של כל מקרה ובהתאם לעבר הפלילי, אם קיים, של הנאשם", הסביר בזמנו רוב וילקוקס, דובר משרד התובע הכללי של לוס אנג'לס. חשוב לציין, אם קיים חשד שאותו נוסע ניסה להעביר את כלי הנשק למטרות טרור, התיק עובר אוטומטית למשרד התובע הפדרלי. על פי התחקיר, אף מקרה כזה לא נרשם במהלך התקופה שנבחנה.