שתי אוניברסיטאות בכירות בארה"ב - הרווארד והמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) - הגישו הבוקר (רביעי) תביעה לבית המשפט, וזאת על רקע החלטת ממשל טראמפ לבטל ויזות לסטודנטים באוניברסיטאות שבהן הלימודים יתקיימו באופן מקוון.
אילוסטרציה (צילום: AP)
בתביעה שהוגשה לביהמ"ש נטען כי ההנחיה של הממשל הפדרלי מהווה הפרה של החוק לסדרי המינהל (Administrative Procedure Act), וזאת מכיוון שהממשל "לא סיפק סיבה מוצדקת למהלך", ו-"לא נתנו לציבור הרחב הזדמנות להגיב". אי לכך, האוניברסיטאות דורשות מבית המשפט למנוע את אכיפת ההנחיה באופן מיידי.
במשרד החוץ הגיבו לתביעה ואמרו כי סטודנטים בינלאומיים תמיד יתקבלו בברכה בארה"ב, אך המדיניות החדשה "תעניק גמישות בכל הנוגע למסגרת החינוכית של סטודנטים זרים, תוך כדי שתאפשר לקמפוסים ברחבי ארה"ב להיפתח מחדש עם שמירה על ריחוק חברתי".
כאמור, הרקע לתביעה היא ההכרזה הדרמטית שלשום, שפורסמה ע"י סוכנות אכיפת המכס וההגירה (ICE). השינוי המסתמן צפוי להשפיע על כ-400 אלף סטודנטים בינלאומיים הלומדים בארצות הברית במסגרת ויזה ייעודית לכך. כעת, ב-ICE החליטו שלא ינפיקו אשרות לימודים חדשות מסוג F-1/M-1 במקרים שבהם הלימודים מתקיימים מהבית.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images / טוויטר)
אלו הנמצאים בתהליך לקראת קבלת הוויזה אומנם יושפעו, אך מי שירגיש בשינוי באופן מיידי הם אלו שכבר נמצאים בארצות הברית זה עתה. בהודעת ICE הוסבר כי "הלומדים במוסדות שבהם הלימודים מתקיימים מרחוק צריכים לעזוב את המדינה". עם זאת, הוסבר כי תינתן האפשרות לעבור לאוניברסיטה אחרת, אך רק במידה שהיא מקיימת לימודים בכיתות עצמן. חשוב להסביר כי מבחינת ICE, אוניברסיטה שמקיימת את הלימודים בצורה משולבת (חלק מהלימודים בכיתות, השאר מהבית) תיחשב בדיוק כמו אוניברסיטה שמקיימת את כל הלימודים מהבית.
לדברי עו"ד שלומי אטש, מומחה לדיני הגירה, אותם סטודנטים בעלי ויזת F1 ו-M1 שלא יוכלו ללמוד בתכנית מלאה שאינה אונליין, מחלקת המדינה לא תנפיק להם אשרות וכניסתם תישלל בבקרת הגבולות. אטש מסביר כי המשמעות היא גירוש ועזיבה מידית את תחומי המדינה, אלא אם ימצאו מוסד אקדמאי חילופי שיאפשר לימודים שיכללו גם מתכונת רגילה לצד זו שבאונליין.
"חשוב לציין כי סטודנטים שלומדים במתכונת רגילה לא יוכלו לבחור יותר מקורס אחד אונליין ולא יקבלו עליו מעל 3 נקודות זכות. בתי ספר שישנו את מתכונת הלימודים, יחוייבו בדיווח לרשויות תוך עשרה ימים על כך, והתלמידים הלומדים בהם, יאלצו למצוא פיתרון או לעזוב את המדינה באופן מידי. ההנחייה צפויה להכנס לתוקף בטווח הקרוב".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
"מדובר במהלך דרמטי, אני מעריך שזה ישפיע על אלפים רבים של סטודנטים מכל העולם. ישנם סטודנטים שאני מכיר אשר שילמו עבור לימודי התואר האקדמי עשרות ומאות אלפי דולרים וכעת הם ימצאו עצמם בהתראה מידית לקראת גירוש. הבתים שלהם פה, וכל ההשקעות שלהם ילכו לטימיון. זהו ניצול ברור של המגפה. אם היינו עדים בשבועות האחרונים לניגוח ההגירה החוקית לארה"ב, כעת אנחנו רואים פגיעה חזיתית בסטודנטים זרים".
"זהו המשך ישיר למגמה של הממשל הנוכחי שחרת על דגלו להצר בצורה קשה את צעדי המהגרים. בתחילה באופן לגיטימי כלפי הלא חוקיים ובהמשך כנגד החוקיים, בעלי אשרות העבודה. אדגיש כי הסטודנטים לא רק משקיעים מאות אלפי דולרים, אלא גם נשארים אחר כך ומשמשים ככוח עבודה אקדמי מוכשר ביותר וגם אותם עוצרים כרגע".