עוד תינוקות משובטים בדרך? החוקר הסיני שטלטל את עולם המדע אתמול עם הודעתו כי סייע להביא לעולם את התינוקות המהונדסים גנטית הראשונים, טוען כי ייתכן שיש כבר הריון נוסף.
לא הצליח, או רצה, לענות על שאלות קריטיות. הי ג'יאנקוי
החוקר, הי ג'יאנקוי מהעיר שנזן, סיפר היום (רביעי) על ההריון האפשרי כשעשה את הופעתו הפומבית הראשונה מאז ההודעה המפתיעה בכנס בינלאומי בהונג קונג.
ג'יאנקוי טוען כי הוא שינה את ה-DNA של זוג תאומות שנולד מוקדם יותר החודש, כך שהן יהיו חסינות לנגיף ה-HIV שגורם לאיידס. מדענים רבים גינו את הניסוי וממשלות ואוניברסיטאות פתחו בחקירת הפרשה.
ההריון השני נמצא בשלבים מאוד מוקדמים ויש צורך בזמן נוסף כדי לבחון אם הוא יתקדם, אמר החוקר הסיני.
מדענים בכירים אמרו כי כעת, לאחר דבריו בכנס, יש יותר שאלות מתשובות ואפילו יותר סיבות לדאגה. מנחה הכנס כינה את הניסוי "חסר אחריות" וטען כי הוא מהווה הוכחה לכך שהקהילה המדעית לא הצליחה לרסן על עצמה ולפקח על אנשיה מפני ניסיונות מוקדמים מדי של הנדסה גנטית.
שינוי ה-DNA לפני ההריון או במהלכו הוא הליך שנוי מאוד במחלוקת מכיוון שהשינוי עשוי לעבור בתורשה ועשוי לפגוע בגנים אחרים. בכמה מדינות הליכים כאלה אסורים, כולל בארצות הברית - פרט לניסויי מעבדה.
ג'יאנקוי אמר כי הוא העדיף חסינות מפני נגיף ה-HIV על פני חסינות ממחלות סופניות תורשתיות כמקרה בוחן בהנדסת גנים. הוא אף הגן על מעשיו וטען כי התאומות ירוויחו מזה. "הן זקוקות להגנה הזאת מכיוון שאין כיום חיסון מפני הנגיף", אמר.
אך המדענים לא קיבלו את הטענה הזאת.
"הן זקוקות להגנה הזאת". החוקר הסיני בכנס המדעי, היום
"זו התפתחות מאוד לא מקובלת", אמרה ג'ניפר דודנה מאוניברסיטת קליפורניה-ברקלי, ואחת המשקיעות בכלי הנדסת הגנים CRISPR, שג'יאנקוי טוען שעשה בו שימוש. "אני שמחה שהוא הופיע היום, אבל לדעתי לא קיבלנו תשובות. אנחנו עדיין צריכים להבין מה עומד מאחורי זה".
"אני מוטרד מאוד עכשיו", אמר דיוויד לו מהארווארד ו-MIT, ומפתח של כמה כלים להנדסת גנים. "זו דוגמא קשה למה שאסור לעשות עם טכנולוגיה מעולה שיכולה לתרום מאוד לחברה. אני מקווה שזה לא יקרה שוב".
בשלב זה עדיין אין שום ראיה לטענותיו של ג'יאנקוי, והוא לא פרסם מאמר באף כתב עת מדעי כדי שמומחים לנושא יוכלו להעביר עליו ביקורת. במהלך הכנס, הוא סירב - או לא הצליח - לענות על שאלות רבות של הנוכחים במקום, כולל אודות מקור המימון של הניסוי, כיצד הוא וידא שהמטופלת ידעה את כל הסיכונים האפשריים, ומדוע הוא שמר על עבודתו בסוד עד לאחר שהיא נעשתה.