הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
"אכזרית, פתאומית ולא חוקית": שליש ממדינות ארה"ב תובעות בעקבות מדיניות ויזת הסטודנטים החדשה
אחרי שקליפורניה ושתי אוניברסיטאות כבר פעלו בזירה המשפטית בעקבות הכרזת ממשל טראמפ, מוקדם יותר היום הצטרפו 17 מדינות נוספות, ביניהן ניו ג'רזי, נבאדה ואילינוי; התובעים דורשים מבית המשפט לחתום על צו מניעה זמני

17 מדינות אמריקאיות, כמו גם וושינגטון די.סי., הגישו היום (שני) תביעה כנגד הממשל הפדרלי, וזאת על רקע ההחלטה רשויות ההגירה לפיה סטודנטים בינלאומיים הלומדים באוניברסיטאות אמריקאיות ייאלצו לעזוב את ארה"ב או להסתכן בגירוש, במידה שאותו מוסד לימודי יחליט לקיים לימודים מקוונים בשל הקורונה.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


אילוסטרציה (צילום: Getty Images)

 

למעשה, מדובר בתביעה השנייה שהוגשה מצד מדינות ארה"ב (והשלישית סך הכך), כנגד הממשל בעקבות ההחלטה, שכן רק ביום שישי האחרון נודע כי קליפורניה גם פעלה בנושא. בדומה לתביעה זו, גם במסמכים שהוגשו הבוקר לביהמ"ש הפדרלי במסצ'וסטס קיימת הדרישה לחתום על צו מניעה זמני. "גירוש סטודנטים בינלאומיים בעיצומה של מגפה שהסבה מוות וכאוס בארצות הברית הינו החלטה אכזרית, פתאומית ולא חוקית", כתבו התובעים הכלליים.

המדינות המעורבות בתביעה, מעבר לקליפורניה, הן: קולורדו, קונטיקט, דלאוור, אילינוי, מרילנד, מסצ'וסטס, מישיגן, מינסוטה, נבאדה, ניו ג'רזי, ניו מקסיקו, אורגון, פנסילבניה, רוד איילנד, ורמונט, וירג'יניה ו-וויסקונסין (כמו גם די. סי.).

כאמור, התביעה הוגשה לביהמ"ש הפדרלי במסצ'וסטס, והתובעת הכללית במדינה - מאורה הילי - צפויה להוביל את המאבק המשפטי: "ממשל טראמפ אפילו לא ניסה להסביר מה עומד מאחורי החוק הלא הגיוני הזה, שמאלץ את האוניברסיטאות לבחור בין שמירה על הסטודנטים הבינלאומיים לבין שמירה על נהלי הבטיחות והבריאות בקמפוס", היא מסרה עם חשיפת התביעה.

 

הנשיא טראמפ ושרת החינוך דבוס (צילום: AP)

 

כזכור, הרקע לתביעה היא ההכרזה הדרמטית בשבוע שעבר, שפורסמה ע"י סוכנות אכיפת המכס וההגירה. השינוי המסתמן צפוי להשפיע על כ-375 אלף סטודנטים בינלאומיים הלומדים בארצות הברית במסגרת ויזה ייעודית לכך. כעת, ב-ICE החליטו שלא ינפיקו אשרות לימודים חדשות מסוג F-1/M-1 במקרים שבהם הלימודים מתקיימים מהבית.

אלו הנמצאים בתהליך לקראת קבלת הוויזה אומנם יושפעו, אך מי שירגיש בשינוי באופן מיידי הם אלו שכבר נמצאים בארצות הברית זה עתה. בהודעת ICE הוסבר כי "הלומדים במוסדות שבהם הלימודים מתקיימים מרחוק צריכים לעזוב את המדינה". עם זאת, הוסבר כי תינתן האפשרות לעבור לאוניברסיטה אחרת, אך רק במידה שהיא מקיימת לימודים בכיתות עצמן. חשוב להסביר כי מבחינת ICE, אוניברסיטה שמקיימת את הלימודים בצורה משולבת (חלק מהלימודים בכיתות, השאר מהבית) תיחשב בדיוק כמו אוניברסיטה שמקיימת את כל הלימודים מהבית.

לדברי עו"ד שלומי אטש, מומחה לדיני הגירה, אותם סטודנטים בעלי ויזת F1 ו-M1 שלא יוכלו ללמוד בתכנית מלאה שאינה אונליין, מחלקת המדינה לא תנפיק להם אשרות וכניסתם תישלל בבקרת הגבולות. אטש מסביר כי המשמעות היא גירוש ועזיבה מידית את תחומי המדינה, אלא אם ימצאו מוסד אקדמאי חילופי שיאפשר לימודים שיכללו גם מתכונת רגילה לצד זו שבאונליין. 

"חשוב לציין כי סטודנטים שלומדים במתכונת רגילה לא יוכלו לבחור יותר מקורס אחד אונליין ולא יקבלו עליו מעל 3 נקודות זכות. בתי ספר שישנו את מתכונת הלימודים, יחוייבו בדיווח לרשויות תוך עשרה ימים על כך, והתלמידים הלומדים בהם, יאלצו למצוא פיתרון או לעזוב את המדינה באופן מידי. ההנחייה צפויה להכנס לתוקף בטווח הקרוב". 

"מדובר במהלך דרמטי, אני מעריך שזה ישפיע על אלפים רבים של סטודנטים מכל העולם. ישנם סטודנטים שאני מכיר אשר שילמו עבור לימודי התואר האקדמי עשרות ומאות אלפי דולרים וכעת הם ימצאו עצמם בהתראה מידית לקראת גירוש. הבתים שלהם פה, וכל ההשקעות שלהם ילכו לטימיון. זהו ניצול ברור של המגפה. אם היינו עדים בשבועות האחרונים לניגוח ההגירה החוקית לארה"ב, כעת אנחנו רואים פגיעה חזיתית בסטודנטים זרים".

"זהו המשך ישיר למגמה של הממשל הנוכחי שחרת על דגלו להצר בצורה קשה את צעדי המהגרים. בתחילה באופן לגיטימי כלפי הלא חוקיים ובהמשך כנגד החוקיים, בעלי אשרות העבודה. אדגיש כי הסטודנטים לא רק משקיעים מאות אלפי דולרים, אלא גם נשארים אחר כך ומשמשים ככוח עבודה אקדמי מוכשר ביותר וגם אותם עוצרים כרגע".

 

אילוסטרציה (צילום: Getty Images)

 

כאמור, קליפורניה הייתה המדינה הראשונה שהגישה תביעה בעקבות ההחלטה, והיא עשתה זאת כבר ביום בשבוע שעבר: "נאמר את זה באופן הכי פשוט שיש: הממשל פעל בצורה לא חוקית ומאלץ את הסטודנטים לבחור בין בריאותם לבין הרצון ללמוד ולזכות לחינוך אמריקאי", אמר התובע הכללי של המדינה המוזהבת, חאבייר בסרה.

מעבר לכך שהנהלים החדשים כונו כ"אכזריים ומיותרים", בתביעה נטען כי שינוי המדיניות נעשה בצורה לא חוקית (באופן ספציפי צוין החוק לסדרי המינהל, או Administrative Procedure Act, המסדיר את הצורה שבה מדיניות מגובשת, הן באמצעות שקיפות והן באמצעות התייעצות משפטית).

"הניסיון של הממשל לשנות מדיניות כדי להכריח סטודנטים להגיע למוסדות הלימוד בעיצומו של משבר בריאותי, הוא מגוחך ומהווה הפרה שרירותית של חוק ה-APA", נכתב בתביעה, "אם לא די בכך, הנתבעים לא פעלו לפי הנהלים הקיימים לפני שמדיניות זו נכנסה לתוקף".

עוד לפני שקליפורניה פעלה בנושא, שתי אוניברסיטאות בכירות בארה"ב - הרווארד והמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) - הגישו תביעה, שזכתה לתמיכה גורפת מצד עשרות מוסדות לימוד מכובדים נוספים, לרבות ייל, ראטגרס ונורת'ווסטרן.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE