בימים האחרונים, סוגיית פתיחת בתי הספר עלתה לכותרות, בעיקר בזכות החלטת הממשל הפדרלי לבטל ויזות שהונפקו לסטודנטים זרים (ימים ספורים לאחר ההחלטה, הממשל חזר בו).
בסופו של יום, יש שלושה פתרונות אפשריים: לימודים בתוך הכיתות בקמפוסים, לימודים מקוונים מבית התלמיד, או שילוב של השניים (למשל, שלושה ימי לימוד בכיתות ויומיים בבית). עם זאת, לכולם ברור כי פתיחת הקמפוסים - בין אם מדובר באופן מלא או באופן חלקי - כרוכה בשינויים רבים. כאשר משרדי החינוך בחנו את העניין הם גילו מכשול מרכזי: כיצד לממן את ההתאמות הנדרשות?
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
בבתי הספר הציבוריים בארצות הברית לומדים כ-50 מיליון תלמידים, ויותר משבעה מיליון איש עובדים בבתי הספר עצמם - מורים, אנשי מזכירות, אחים ואחיות, עובדי ניקיון ועוד.
כאמור, השאלה הגדולה היא כיצד ניתן יהיה לממן את כלל השינויים שיידרשו כדי לפתוח את בתי הספר בצורה בטוחה. כך למשל, משרד החינוך ככל הנראה יצטרך לממן אוטובוסים נוספים, וזאת כדי לאפשר לשמור על ריחוק חברתי במהלך הנסיעה אל בית הספר ובחזרה ממנו. בנוסף, בתי הספר יצטרכו לספק כמויות גדולות של חומר חיטוי לידיים, מסכות וציוד דומה. בחלקם אף התקינו יריעות פלסטיק כדי להפריד בין התלמידים.
העלויות הכרוכות כמובן ישתנו בהתאם לגודל בית הספר, גודל המחוז וכדומה, אך בסופו של דבר האחריות הכלכלית תיפול על משרדי החינוך במדינות השונות. ב-"Council of Chief State School Officers", ארגון ותיק של מורים ומחנכים נוספים בארצות הברית, אמרו כי ארה"ב תיאלץ להשקיע בין 158 מיליארד דולר ל-245 מיליארד דולר כדי לבצע את המהלך.
ארגון המורים השני בגודלו בארה"ב - "American Federation of Teachers" - פרסם תחזית מעט נמוכה יותר, כ-116.5 מיליארד דולר, ואילו ארגון "Association of School Business Officials" סירב לספק תחזית מדויקת, ובמקום נמסר כי כל מחוז יצטרך להשקיע סכום השווה ל-3.5% מהתקציב השנתי בימי שגרה.
רנדי ויינגרטן, נשיאת הפדרציה האמריקאית של המורים, קישרה ישירות בין הבעיות התקציביות לבין המעבר ללימודים מרחוק: "אם אין כסף, איך אפשר לרכוש ציוד בסיסי כמו מסכות? איך ניתן יהיה לבצע חיטוי וניקוי בכל יום? זו בדיוק הסיבה שיותר ויותר מחוזות חינוך יעברו ללימודים מהבית גם אם לא נרשמה עלייה בתחלואת הקורונה באזור שלהם", היא הסבירה.
"איך ניתן יהיה לבצע חיטוי וניקוי בכל יום ללא תקציב?" (צילום: AP)
כאמור, במשרד החינוך בלוס אנג'לס (השני בגודלו בארצות הברית) כבר החליטו כי שנת הלימודים אומנם תיפתח בחודש הבא במועד המתוכנן, אולם כלל בתי הספר הציבוריים יישארו סגורים והלימודים יתקיימו מרחוק.
ביום שני האחרון מסר אוסטין ביוטנר, מפקח החינוך במחוז, כי מדובר בהחלטה קשה ביותר, אך בשבועות האחרונים היא הפכה לבלתי נמנעת, שכן נרשם זינוק חד בתחלואת הקורונה בקליפורניה כולה, ובלוס אנג'לס בפרט. בשל כך, ביוטנר אומר שיהיה בלתי אפשרי לשמור על בריאותם של כחצי מיליון התלמידים - מגן חובה ועד כיתה י"ב - ו-75 אלף העובדים, לרבות מורים, יועצים ועוד.
"שלא יהיה צל של ספק, כולנו יודעים שסביבת הלימודים הטובה ביותר היא בתי הספר. עם זאת, אנחנו נמצאים בדרך הלא נכונה בכל הקשור לקורונה, ולמרות שאנחנו רוצים שהתלמידים ישובו לבתי הספר, לא נוכל לעשות זאת עד שזה יהיה בטוח", הסביר ביוטנר.
כזכור, ב-16 במרץ הודיעו מערכות החינוך בלוס אנג'לס וסן דייגו על סגירה משותפת של כלל מוסדות הלימוד בתחומן. במקור, סגירה זו אמורה הייתה להימשך כשבועיים, אולם בתוך ימים ספורים דווח כי ההערכות הן ששנת הלימודים הנוכחית לא תחודש. בתחילת חודש אפריל הבינו אנשי משרד החינוך כי לא נותרה ברירה מלבד להכריז על כך ש"בתי הספר יישארו סגורים, נערכים להגברת הלימודים המקוונים".
תלמידי בית ספר בקוסובו בחודש שעבר. האם כך יראו בתי הספר בארה"ב? (צילום: Getty Images)
כתוצאה מכך שהנושא עלה לדיון בימים האחרונים, נוצר מצב של חוסר וודאות, חמישה שבועות בלבד לפני פתיחת שנת הלימודים המתוכננת. ביוטנר אף הצביע על הנושא הזה והדגיש כי פרסום התוכניות השבוע הינו חלק מהרצון ליידע את ההורים ולהכין את הקרקע לקראת המציאות החדשה/ישנה הצפויה.
אך מפקח החינוך גם הפציר ברשויות השונות - ברמת המחוז, המדינה והפדרלי - לעזור למשרד החינוך בלוס אנג'לס לממן בדיקות קורונה ומעקב אחר תלמידים חולים (ובני משפחתם). לדבריו, העלות הכרוכה בביצוע בדיקות קורונה לכלל הנמצאים בבתי הספר פעם בשבוע עומדת על 300 דולר (על כל נבדק, כלומר כ-172 מיליון דולר).
"הסכום הזה הוא ממש מזערי בהשוואה לתפקיד של פתיחת בתי הספר בכל הקשור לפתיחת המשק בקליפורניה, שעד תחילת המשבר היה החמישי בגודלו בעולם כולו", אמר ביוטנר.