מתקפת סייבר פגעה ביום שלישי באתרים של משרד הגנה והכוחות המזוינים של אוקראינה, כמו גם אתרי האינטרנט של שני בנקים מקומיים – כך נמסר מהממשלה בקייב.
אחד האתרים שנפרצו על ידי האקרים (צילום: רויטרס)
בהצהרה של המרכז האוקראיני לתקשורת אסטרטגית ואבטחת מידע, הסוכנות לא הפנתה אצבע מאשימה כלפי רוסיה כמי שאחראית על המתקפה, אך הציעה את מעורבותה של מוסקבה. "לא שוללים שהתוקפן השתמש בטקטיקה של טריקים קטנים ומלוכלכים, בגלל שהתוכנית האגרסיבית שלו לא מסתדרת בקנה מידה גדול", נכתב בהצהרה.
כזכור, לא פעם גורמים רשמיים מערביים חזו כי לפני כיבוש אפשרי של אוקראינה, רוסיה תבצע מתקפות סייבר. גורמים אמריקניים רשמיים אישרו בשבוע שעבר ל'פוליטיקו' כי וושינגטון מאמינה שהפלישה תתרחש ביום רביעי, ה-16 בפברואר, ולפניה יתבצעו מטחי טילים והתקפות סייבר.
ויקטור זורה, סגן יושב ראש בשירות הממלכתי לתקשורת והגנה של מידע מיוחד באוקראינה, שחוקר את התקרית, אמר לרשת סי.אן.אן כי "מוקדם מדי לייחס אחריות" למתקפת הסייבר. עוד מסר כי פקידי ממשל "ממשיכים לפקח ולנתק" את כתובות ה-IP, שמהן מציפים האקרים אתרים אוקראינים.
בהודעה של משרד ההגנה האוקראיני, נמסר כי אתר האינטרנט נמצא בתחזוקה, והודה כי הם היו תחת מתקפת 'מניעת שירות מבוזרת' לאחר ש"מספר מופרז של בקשות לשנייה תועד" באתר שלו, וכי הצוותים פועלים לשחזר את הפורטל. המתקפה מציפה את האתר בתנועה מזויפת, מה שמשבש את הגישה אליו. צעדים כאלו הם זולים יחסים וקלים לביצוע.
כוחות צבא רוסיה (צילום: רויטרס)
מאט טייט, מומחה לאבטחת סייבר ואבטחת מידע, שעבד בעבר בסוכנות הביון הבריטית, אמר כי נראה שהמתקפה "היא חלק ממסע כללי של הטרדה ודימורליזציה נגד הציבור על ידי ממשלת רוסיה".
"עם זאת, זה די נבדל מהתקפות סייבר צבאיות שעלולות לשמש בעימות ישיר, כמו להשבית כלי עזר או להשיג מטרות צבאיות ישירות. מסיבה זו, אבקש לנקוט משנה זהירות מלראות באירוע הזה כמבשר ישיר לפלישה", אמר טייט.
בחודש שעבר, אוקראינה נפגעה ממתקפת סייבר מסיבית, אשר פגעה בין היתר במשרד החוץ, בקבינט השרים ובמועצת הביטחון וההגנה. המתקפה הותירה את אתרי האינטרנט הממשלתיים לא נגישים, יחד עם פרסום ההודעה: "תפחו ותצפו לגרוע מכל".
כמו כן, בחודש שעבר משטרת אוקראינה מסרה כי 1,000 איומי פצצות מזויפות הוגשו לכמעט 10,000 מקומות שונים, רובם באמצעות דואר אלקטרוני.