הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
הכירו את חברי מועדון "מאר א-לאגו" שמנהלים את המשרד ליוצאי צבא - ללא מינוי או פיקוח
אייק פרלמוטר הוא יו"ר "מארוול אנטרטיינמנט", שמביאה לכם את רוב סרטי גיבורי-העל. הוא ורופא ועורך דין אלמונים מונו בידי הנשיא כ"יועצים" שאוי למי שלא יקשיב לעצותיהם במשרד המטפל ברווחתם של יוצאי צבא. הדבר היחיד שמשותף להם או מכשיר אותם לתפקיד הוא חברות במועדון היקר (200 אלף דולר חד פעמי, 14 אלף לשנה) "מאר א-לאגו" שבבעלות הנשיא

"מועצה" בלתי רשמית מפעילה השפעה גורפת על המשרד  לענייני יוצאי צבא (Veterans Affairs או VA בקיצור) מתוך מועדון מאר א-לאגו השייך לנשיא טראמפ. כך אישר בכיר לשעבר במשרד ל-CNN, בעקבות חשיפה של פרופאבליקה.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


אפשר להתמחות בנושאים, לעבור הליך מינוי מפרך ולהיות חייבים דין וחשבון לציבור - או שאפשר פשוט להצטרף למועדון של הנשיא. מאר א-לאגו (צילום: טאון אנד קאנטרי)


לדברי המקור קבוצה זו, בת שלושה אנשים ובראשם יו"ר מארוול אנטרטיינמנט אייק פרלמוטר, לא הסתירו את העובדה שהם "הוכתרו על ידי הנשיא ונהנים מתמיכתו המלאה להשפיע על המדיניות במשרד יוצאי הצבא" למרות שמעולם לא מונו או נשכרו כיועצים רשמיים. שני החברים האחרים בקבוצה זו הם רופא מפאלם ביץ' (העיר הסמוכה למאר א-לאגו) בשם ברוס מוסקוביץ ועורך דין בשם מארק שרמן.

השלושה, שנודעו בתוך המשרד כ"חבורת מאר א-לאגו", השתמשו בהשפעתם על טראמפ ובהשפעה שהעניק להם במשרד לתועלתם האישית, התעמרו בעובדים ותיקים, דחפו קווי מדיניות ומוצרים מסוימים והתעלמו מתקנות והליכים ממשלתיים.

בחשיפה בת אלפי המלים של פרופאבליקה מוזכרים מאות מסמכים שהשיג האתר - ארגון ללא כוונת רווח העוסק בתחקירים עיתונאיים - באמצעות חוק חופש המידע, והמסמכים הללו מראים כי השלושה הפעילו את השפעתם "ללא שקיפות, דין וחשבון או פיקוח", וכי בכירי המשרד נאלצו לנסוע למאר א-לאגו על חשבון משלם המסים כדי לשמוע את "עצותיהם".


הבוס האמיתי במשרד ליוצאי צבא? אייק פרלמוטר 



התחקיר העלה כי פרלמוטר, מוסקוביץ ושרמן דחפו לשימוש מוגבר באופציות שירותי בריאות מן המגזר הפרטי, והציעו שהמשרד "יזמין בכירי ביטוח בריאות מן המגזר הפרטי לספר למשרד אלו שירותים עליהם למקר לספקים פרטיים מסוגם" - בדיוק תרחיש מסוג "שועל בלול התרנגולות" שבמשרד הזהירו מפניו במשך שנים, ושתקנות מנהל תקין נועדו למנוע.

הבכיר לשעבר ששוחח עם CNN אישר את הדיווח, וסיפר כי הנושא עורר מתיחות רבה במשרד, והשר לשעבר דייויד שולקין האשים את השלושה כי הם רוצים להפריט את שירותי הבריאות ליוצאי הצבא. דובר המשרד סירב להתייחס להשפעתם של השלושה ספציפית, אולם מסר כי "המשרד מעריך את ההזדמנות לשמוע ממומחים בתוך המשרד ומחוצה לו על דרכים טובות יותר לשרת את גיבורי האומה".

על פי הבכיר לשעבר, השפעתם של השלושה גרמה לתסכול ולבלבול עבור עובדי ממשל ותיקים שנאלצו לעבוד מחוץ לתחומי מה שאנחנו יודעים שנכון. אנחנו בפקידו ניסינו לשמור על התנהלות תקינו, אבל בכירי המשרד הפוליטיים הפעילו לחץ לעמוד בדרישות החיצוניות האלה".

המקור ציין שבקיץ 2017 ננזפו כמה מעובדי המשרד על כך שדנו בגלוי במעורבותו של פרלמוטר. השר שולקין בעצמו היה בין אלה שהורו לעובדים לשמור על שקט בנוגע לעובדה שראש מארוול מעורב באופן כה הדוק בסוכנות, ונימק זאת ב"שמירה על פרטיותו". בכתבה של פרופאבליקה מצוין כי החוק אינו מונע ממשרד ממשלתי להיוועץ בגורמים חיצוניים, אולם ועדות ופאנלים שכאלה חייבים לעמוד בבקרת עלויות, גילוי ציבורי ופיקוח ממשלתי.


גם רופא אלמוני יכול להיות אחד האנשים שמנהלים משרד שמגלגל תקציב 200 מיליארד בשנה - בתנאי שהוא חבר במועדון של הנשיא (צילום: Stat)



בתחקיר של פרופאבליקה מצוטטים עובדים במשרד (בעילום שם, כמובן) המספרים כיצד פרלמוטר נובח עליהם בשיחות טלפון ומאיץ בהם לקדם דברים מהר יותר. לדברי העובדים, יו"ר מארוול היה מטיח בהם שאין לו סבלנות להסברים "ביורוקרטיים" באשר לאופן בו דורש החוק להתנהל, ולא היסס להבהיר שבמקרה הצורך הוא יכול לפנות ישירות לנשיא "או לג'ארד" (חתנו של הנשיא) כדי שאלה יורידו את ההוראה. לדברי המקורות במשרד, פרלמוטר התעסק באופן בלעדי ביוזמות להפריט תהליכים במשרד ובעירוב מקורביו בעסקי המשרד (שמגלגל תקציב של כ-200 מיליארד דולר בשנה).

אולם הדברים הניחו את דעתם של מעטים. חבר בית הנבחרים דון באייר, דמוקרטי מווירג'יניה, הגיב לפרסום בטוויטר וקרא לפרשה "שערוריית שחיתות עצומה". לדבריו, "טראמפ נתן את הכוח לקבל החלטות במשרד ליוצאי צבא - המשפיעות על כל חייל לשעבר בכוחות המזוינים של ארה"ב - לשלושה אנשים שאינם עובדי ממשל ואינם יוצאי צבא. ההכשרה היחידה שלהם לתפקיד: חברות במאר א-לאגו, שעליה הם משלמים לנשיא".

החברות במועדון היקר, המשתרע על שטח של 20 אייקר בפאלם ביץ' שבפלורידה - שאותו מנסה טראמפ למתג כ"הבית הלבן החורפי", כרוכה בתשלום חד-פעמי של 200 אלף דולר ודמי מנוי שנתיים של 14 אלף דולר.

השלושה סירבו להגיב ישירות לפרופאבליקה, אולם מסרו הודעה באמצעות חברה לניהול משברי תקשורת בזו הלשון: "עזרתנו ועצתנו ניתנו בכל עת על בסיס התנדבותי, ולא ביקשנו דבר בתמורה. בעוד שתמיד שמחנו לחלוק את מחשבותינו בכל סוגייה, מעולם לא יצרנו או יישמנו שום סוג של מדיניות, ולא היתה לנו סמכות על החלטות הסוכנות, ולא הנחנו עובדי ממשל לנקוט בפעולה כלשהי".


"חשבתי שחבר שלי אייק סידר לי להיות בוס, בסוף הבנתי שאני רק הת"פ שלו". השר לשעבר לענייני יוצאי צבא, דייויד שולקין (צילום: צ'ארלס קרופה, AP)



אולם בפרופאבליקה מתוארים מקרים שבהם השלושה (או לפחות פרלמוטר) כן הפיקו רווח ממעורבותם במשרד. כך למשל באירוע בבורסה בוול סטריט לציון יום ותיקי המלחמות ב-11 בנובמבר 2017, אותו יזם פרלמוטר. האירוע היה אמור להיות מוקדש לקידום המודעות הציבורית למכת ההתאבדויות בקרב יוצאי צבא, אולם הפך בפועל למסע קידום למארוול, לדיסני שמארוול בבעלותה ולחברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, שמן הסתם רחצה את ידו של מישהו בתמורה. באירוע צלצל השר שולקין בפעמון לציון פתיחת יום המסחר כשמשני צדיו עומדים "ספיידרמן" ו"'קפטן אמריקה" (דמויות מארוול כמובן) ולמשתתפי האירוע חולקו שקיות מלאות מוצרי מארוול.

שולקין, אגב, הוא למעשה במידה מסוימת מינוי של פרלמוטר, שהמליץ לטראמפ לקדמו לתפקיד לאחר שהושבע לנשיאות, אולם השר התחרט עד מהרה על העסקה נוכח התערבותו הגסה של פרלמוטר בנעשה במשרד. שולקין, "עצמאי" בהזדהותו הפוליטית ורופא בהכשרתו שמונה בידי אובמה כסגן שר לענייני יוצאי צבא במשרד הבריאות, פוטר מתפקיד השר בידי טראמפ במרץ 2018. על פי הבכיר לשעבר ששוחח עם CNN, התחושה בקרב העובדים היא שהשלושה קיבלו את ההשפעה במשרד כ"שלל" לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות, והאיש הגדיר את הדינמיקה הזו "חסרת תקדים".

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE