לפחות 12 אנשים המשתייכים לתנועת העליונות לבנה נעצרו בחשד שתכננו, איימו לבצע או ביצעו תקיפה אנטישמית בארצות הברית מאז הטבח בבית הכנסת "עץ חיים" בפאתי פיטסבורג לפני קצת פחות משנה, כך עולה מדו"ח חמור שפורסם אתמול (ראשון) ע"י הליגה נגד השמצה (ADL).
אנדרטה זמנית שהוקמה מחוץ ל"עץ חיים" כיומיים לאחר הטבח הקשה (צילום: AP)
מעבר לאיומים לפגיעה פיזית ביהודים, הדו"ח של ה-ADL מצביע על כ-50 תקריות שבהן אנשי העליונות הלבנה ניסו להסב נזק למוסדות יהודים, לרבות 12 מקרי ונדילזם על בתי כנסת (למשל, ציור צלב קרס) ו-35 מקרים של הפצת עלונים ותוכן אנטישמי נוסף.
ביום ראשון הבא, ה-27 לחודש, תציין הקהילה היהודית בארצות הברית שנה לאירוע הקטלני ביותר בתולדותיה. מאז, נטען בדו"ח, כמות האירועים האנטישמיים נותרה גבוהה באופן חריג: כך למשל, בששת החודשים הראשונים של 2019 דווח ל-ADL על 780 תקריות אנטישמיות. לשם השוואה, במחצית הראשונה של 2018 הנתון עמד על 785 מקרים.
מימין: ארנסט מביט בפנים חתומות בבית המשפט; משמאל: ארנסט נכנס לבית חב"ד עם כלי הנשק, המתפללים מתחבאים ובורחים (צילום: AP)
בין 12 העצורים שתיכננו או ביצעו פגיעה פיזית במתפללים יהודים ניתן למצוא גם את ג'ון ארנסט, מבצע הירי בבית חב"ד בעיר פוואי הסמוכה לסן דייגו. עוד צוין בדו"ח ה-ADL כי 3 חשודים נוספים נעצרו בחשד שתכננו מתקפה כנגד הקהילה היהודית, אך הם אינם משתייכים לתנועת העליונות הלבנה. שניים מתוכם הם מוסלמים, אך מעט מאוד ידוע על המקרה השלישי.
על פי ה-ADL, המרכז לקיצוניות (השייך לארגון) סיפק "מידע חיוני" לגופי אכיפת החוק ברחבי ארצות הברית, וסייע לעצור 3 מתוך 12 החשודים. לדוגמה, בחודש דצמבר האחרון נעצר תושב מדינת וושינגטון שכתב בפוסט בפייסבוק שהוא רוצה לרצוח יהודים בבית כנסת.
עוד נטען ע"י ה-ADL כי המרכז סייע לעצור את קונור קלימו, תושב לאס וגאס שתכנן לבצע סדרת תקיפות כנגד מטרות יהודיות וכנגד בר המזוהה עם קהילת הלהט"ב בעירו: "אנחנו לא יכולים להמשיך בשגרתנו מתוך הידיעה שקיימים איומים מצד תנועות קיצוניות כגון העליונות הלבנה, כלפי הקהילה היהודית", אמר ג'ונתן גרינבלאט, מנכ"ל הליגה נגד השמצה.
מת'יו ג'יימס אמיוט שנעצר לאחר שהצית בית הכנסת היסטורי במינסוטה (צילום: AP)
מעבר לעליונות הלבנה וארגונים קיצוניים דומים, ב-ADL הסבירו כי הם לא יודעים להצביע על האידיאולוגיה שעמדה מאחורי עשרות אירועים אחרים. לרוב, מוסבר בדו"ח, מדובר במקרים שבהם מבצע התקיפה האנטישמית לא נתפס, ועל כן קשה לייחס לו מניע ספציפי.
עם זאת, היו לא מעט מקרים שבהם יהודים הותקפו, החשוד נעצר ובכל זאת הסיבה שעומדת מאחורי התקיפה אינה ברורה: כך למשל, בחודש אוגוסט האחרון נעצר תושב מיאמי כבן 30 בחשד שירה במתפלל יהודי עם יציאתו מבית הכנסת.
"הפשיעה האקראית כנגד יהודים ממשיכה לעלות, לדוגמה הצתת בתי כנסת ומוסדות יהודים נוספים באזור ניו יורק ומסצ'וסטס בחודשים האחרונים", נכתב בדו"ח.