המשרד לביטחון המולדת (DHS) הביע את הסכמתו להעביר ללשכת מפקד האוכלוסין מידע אישי של תושבים רבים, ובפרט לסייע במתן תשובה לשאלת האזרחות, כך על פי סוכנות הידיעות AP.
למעשה, ראשי DHS מיישרים קו עם צו נשיאותי שעליו חתם טראמפ לאחר שבית המשפט העליון של ארה"ב דחה את ניסיון הממשל להכניס שאלת אזרחות למפקד האוכלוסין שיערך בחודשים הקרובים.
מפקד האוכלוסין שיערך השנה יסייע בקביעת כמות חברי הקונגרס שייצגו כל מדינה (צילום: AP)
חשוב לציין שהצו הנשיאותי נידון כעת בבית המשפט הפדרלי, אך לעת עתה נראה ש-DHS יסכים להעביר את המידע האישי. לדברי אנשי המשרד, "שיתוף הפעולה עם לשכת מפקד האוכלוסין תסייע לקבוע את כמות האזרחים, התושבים שאינם אזרחים והשוהים הבלתי חוקיים ברחבי המדינה.
המהלך עורר סימני שאלה רבים בנוגע לפרטיות, שכן מדובר במידע אישי שיועבר בין שני גופי הממשל. החוק הפדרלי אוסר על לשכת מפקד האוכלוסין לפרסם מידע אישי: "תשובות המשיבים יכולות לשמש כסטטיסטיקה בלבד", נכתב באתר הלשכה.
מפגינים בעד הכללת שאלת האזרחות במפקד האוכלוסין (צילום: AP)
כאמור, בקיץ האחרון דחה בית המשפט העליון את הניסיון של הממשל בראשות הנשיא טראמפ להכליל את שאלת האזרחות. אך מיד לאחר מכן, הנשיא הורה לסוכנויות פדרליות - ביניהן לשכת מפקד האוכלוסין - לאסוף את המידע בנושא באמצעות ארגונים וגופים מקומיים, למשל משרדי הרישוי במדינות השונות.
בממשל טוענים שהוספת שאלת האזרחות נועדה לסייע באכיפת חוק זכות ההצבעה משנת 1965. כאשר הסוגייה הגיעה לביהמ"ש העליון, רבים סברו כי היא תקבל את האישור הנדרש, אולם הנשיא השמרני של בית המשפט העליון, ג'ון רוברטס, צודד דווקא עם ארבעה שופטים ליברליים וטען כי אין הצדקה להוספת השאלה.
המתנגדים להוספת השאלה טוענים שהיא נועדה להרתיע מהגרים מהשתתפות במפקד האוכלוסין, שנערך פעם בעשור ומשמש כנתון הקובע בנוגע לכמות חברי הקונגרס שכל מדינה שולחת לוושינגטון, כמו גם לחלוקת 1.5 טריליון דולר מהתקציב הפדרלי.
עד כה, רק מדינה אחת (נברסקה) הסכימה להעביר מידע ממשרד הרישוי המקומי ללשכת מפקד האוכלוסין, וכאמור, הנושא בשאר המדינות נמצא כעת בידי בית המשפט הפדרלי.