הנשיא ג'ו ביידן חשף כי לאחר שנבחר לתפקידו בבית הלבן, מקבילו הסיני שי ג'ינפינג הזהיר אותו כי הממשלות הדמוקרטיות בעולם נמצאות בדעיכה, וכי יום אחד "אוטוקרטיות ינהלו את העולם".
(צילום: Getty Images)
"אנחנו חיים במאבק עולמי בין אוטוקרטיות לדמוקרטיות", אמר ביידן ביום שישי, במהלך נאום הפתיחה שלו בפני בוגרי האקדמיה הימית האמריקאית.
"נפגשתי עם שי ג'ינפינג יותר מכל מנהיג עולמי אחר. כאשר הוא התקשר אלי לברך אותי בליל הבחירות, הוא אמר לי את מה שאמר בעבר פעמים רבות. הוא אמר שאי אפשר להמשיך ולקיים דמוקרטיות במאה ה-21, ושממשלות אוטוקרטיות ינהלו את העולם", אמר ביידן, שהוסיף כי כאשר שאל את שי למה הוא מתכוון, הנשיא הסיני עמה: "דברים משתנים כל כך מהר. דמוקרטיות דורשות קונצנזוס, וזה לוקח זמן. ואין לך זמן".
עם זאת, הנשיא האמריקאי אמר בפני בוגרי האקדמיה כי הוא לא רואה עין בעין עם מקבילו הסיני, ולדעתו שיטת הממשל הדמוקרטית תנצח את זו האוטוקרטית, כמו אלה שבסין וברוסיה.
ביידן השתמש במלחמה באוקראינה כדי לחזק את הטיעון שלו, ואמר שבעוד שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין רצה "להפוך את כל אירופה לפינלד", כלומר לאלץ אותן להיות ניטרליות, פעולותיו של פוטין עשו בדיוק ההפך וגרמו לכל היבשת להצטרף לנאט"ו.
"שי טועה", אמר ביידן. "אנחנו רואים את העולם מתיישר, לא במונחים של גיאוגרפיה - מזרח ומערב, האוקיינוס השקט או האטלנטי - אלא במונחים של ערכים. ארה"ב מובילה לא רק בדוגמה של כוח שלה, אלה בכוחה של הדוגמה שלה. תראו שרוב האומות הסכימו לתמוך בנו".
בתוך כך, לפני ימים ספורים התפרסם סקר שעל פי הממצאים שלו, הרוב המכריע של תושבי סין מאמינים שהמדינה שלהם דמוקרטית, בעוד שרוב האמריקאים לא רואים בארצות הברית כאחת שמחזיקה בממשל כזה.
הדוח אשר ליווה את תוצאות הסקר כתב הסתייגות לפיה "במדינות סמכותיות, תפיסות חיוביות עשויות לנבוע מתפיסות שונות של דמוקרטיה, כמו גם מרמות גבוהות של שביעות רצון ממשלתית, או פחד להתבטא נגד הממשלה".
עם זאת, יועץ מחקר אמר כי המוטיבציה של תושבים במדינות עם מפלגה אחד יכולה לנבוע "מתפיסה אמיתית שהמדינה שלהם פועלת למען האינטרסים של אנשים רבו, וזו המשמעות של דמוקרטיה".